Başkan Eriş, Ödemiş'in 'İzmir'den ayrılma iddialarına' tepki gösterdi

Başkan Eriş, Ödemiş'in 'İzmir'den ayrılma iddialarına' tepki gösterdi

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş: Biz İzmirli olmaktan memnunuz. Ancak bir il oluşturulacaksa “Efeler Diyarı” Küçük Menderes havzası ve bunun merkezi konumundaki Ödemiş buna çoktan hazırdır.

Basın Bayramı’nda ilçedeki basın mensuplarıyla bir araya gelen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılına kavuşmanın onurunu yaşıyoruz. Basın ve Gazeteciler Bayramı’nın da böyle bir tarihe güne denk gelmesi son derece anlamlı. Kurtuluş Savaşı’nda savaş meydanlarında şehitlerimizin kanıyla kazandığımız zaferi masada tescilleyen parlak diplomasi zaferimiz Lozan Barış Antlaşması aynı zamanda bağımsız ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan kahramanı İsmet İnönü’yü ve tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Lozan geçici değil ebedidir.

Basında sansürün kaldırılışının 115. yılında bizim gözümüz, kulağımız ve sesimiz olan basın mensuplarımıza kolaylıklar diliyoruz. Onların haberleri bizim yol göstericimizdir. Demokrasinin yolu basın özgürlüğünden geçer. Her ne kadar türlü baskılarla basın tek sesli hale getirilmeye çalışılsa da işini özgürce ve tarafsızca yapan tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın ve Gazeteciler Bayramını kutluyor, başarılı yayınlarının devamını diliyorum” dedi.

77.jpg

“NAZİLLİ’YE BAĞLANMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Başkan Eriş, Ödemiş ile birlikte Küçük Menderes havzasından bazı ilçelerin, il olması gündemde olan Nazilli’ye bağlanacağı yönündeki iddialara da tepki gösterdi.

Eriş, “Bazı ilçelerin il yapılması gündemde. Bu henüz iddiadan ibaret bir durum. Nazilli il olacakmış da Kiraz, Ödemiş ve Beydağ buraya bağlanacakmış gibi söylemler var. Bunun mümkün olmadığını biz çok iyi biliyoruz. Dağın öteki yüzünde Nazilli, tabi ki orası da bizim şirin bir ilçemiz. Ama hangi hesaplarla yapılırsa yapılsın biz Küçük Menderes Ovası’nda yaşıyorsak Küçük Menderes ailesi ile bir arada olmalıyız. Sorumluluğumuz belli, ekonomimiz belli, tarımsal üretimimiz ve hayvancılığımız belli. Küçük Menderes Nehri ile de birbirimize bağlıyız. Biz Ödemiş olarak Cumhuriyet'in onurunu gururunu savaş meydanlarında kazanmış kahramanların şehriyiz. Bir başka ilçemize üstünlük sağlama anlamında değil tam tersine bir bütün olduğumuz zaman daha değerimiz anlaşılacaktır, sesimiz duyulacaktır. Biz de şöyle baktığımız zaman ‘Efeler diyarı il olmaya hazır’ efe kültürü hepimizin ortak kültürü. Efelik deyince akla Ödemiş gelir, İlk kurşun gelir ki gelmelidir de. İlk kurşun ismi herhangi bir belediye meclisi kararıyla değil 1927 yılında bizzat Atatürk tarafından verilmiştir. O topraklar bu topraklardır. İşgale zulme dur diyenlerin kentidir Ödemiş. Kurtuluş Savaşı’ndaki tüm efelerimizi saygıyla, rahmetle, minnetle anıyoruz. Ama Poslu Mestan Efe gibi bir yiğidimiz Ödemiş’in bağrından yetişmiştir. Sadece Küçük Menderes Ovası’nda değil Anadolu’daki isyanların bastırılmasında da görev alan Poslu Mestan Efe gibi nice yiğitlerin diyarındayız. Küçük Menderes Ovası’nın dünyada ilk sırada yer alan topraklarını bir bütün olarak ele aldığımızda Küçük Menderes havzası il olabilecek potansiyeldedir. Ödemiş buna hazırdır. Ekonomisiyle, kültürüyle, sosyal yapısıyla, Bozdağlarıyla, Küçük Menderesiyle, tarihiyle, turistik değerleriyle, İzmir’e ve Aydın’a başkentlik yapmış dünyanın en güzel turizm köyü Birgisi ile Gölcük’ü ile, Hypaipa ile, Neikaia ile Bademli gibi, Yılanlı gibi, Balabanlı gibi kalelerimizle de Ödemiş buna hazırdır. Birgi 9 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış gibi bir değeri barındıran bu yönüyle de değerlendirince bölgenin stratejik öneme sahip merkezidir. Ekonomisini birlikte yaşadığımız Tire, Kiraz, Beydağ ve Bayındır ile bir bütün olarak düşünüyoruz. Aynı ilde doğup aynı ilde denize dökülen tek nehir olan Küçük Menderes’in denize döküldüğü Selçuk da bu bütünün bir parçasıdır. Buradan da isim alabiliriz. Nüfus belli. 6 ilçenin toplam nüfusu 2022 yılı verilerine göre 354 bine ulaşmış durumda. Biz Ödemiş’te 3 T diyoruz: Tarih, turizm ve tarım. 2 S diyoruz: süt, süs bitkileri. Küçük Menderes tarım toprakları ülkemizin tarım topraklarının binde 5 büyüklüğünde olmasına karşın toplam tarımsal hasılamızın yüzde 4’ünü üretiyor. Bu çok önemli bir üretim rakamıdır. Küçük Menderes Türkiye’de üretilen sütün %10’unu üretiyor. Süs bitkileri havzanın ortak üretimi durumunda. Tarım ve hayvancılık ile ülke ekonomisine büyük katkı sunuyoruz” dedi.

İzmir sınırları içerisinde olmaktan mutlu olduklarını da vurgulayan Eriş, “Ödemişliler olarak biz İzmir’de olmaktan mutluyuz. Burada bizden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Bu noktada Tunç Başkanımızın hakkını yemek söz konusu olamaz. Bugün Ödemiş ve bölgemizde birçok işi başarabiliyorsak yerel yönetimler olarak en büyük destekçisi Tunç Soyer Başkanımızdır. Geçtiğimiz Cuma günü Efeler Yolu’nun karargahının adeta Ödemiş Bozdağ’da açılması Büyükşehir Belediyemizin katkılarının sadece birisidir. Birçok bölge müdürlüğümüz İzmir'de her zaman desteklerini görüyoruz. Teşekkür ediyoruz ancak bir il oluşumu olacaksa Ödemiş’in bir yere bağlanabilecek bir yer olmadığını, kendisinin komşu ilçeleriyle birlikte zaten il olmaya hazır olduğunu siz değerli basın mensuplarımız aracılığıyla tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” dedi.

“OLDUBİTTİ YAŞANACAĞINA İNANMIYORUM”

Herhangi bir “oldubitti” durumunun yaşanacağına inanmadığını söyleyen Eriş, “Bir takım gelişmeler yaşanırken bizim de yok sayılmamamız adına 6 ilçe birlikte davranabilmeliyiz. Bu anlamda siyasi partilerimiz, odalarımız, muhtarlarımız, kooperatiflerimiz, kent konseylerimiz, sivil toplum kuruluşlarımızla bu ortak sesi yükseltmeyi başarabiliriz. Ama hiç kimsenin bizi Nazilli’ye bağlamak gibi bir durumun içerisinde bulunmayacağını düşünüyorum. İyi niyetin ötesinde bir anlam yüklemiyorum. Kimse Ödemiş gerçeğini, Küçük Menderes gerçeğini yok saymasın. Küçük Menderes dünyanın bir numara verimli topraklarına sahipse bu toprakların hakkı da verilmelidir diye düşünüyorum. Ödemiş’te de komşu ilçelerimizde de büyük bir potansiyel, köklü bir geçmiş, ekonomik yapı, tarım ve hayvancılık üretimi, turizm potansiyeli vardır. Bu konuda da geniş çaplı çalışmalarımız olacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz. Yeni bir hak alamıyorsak haklarımızın alınıp buradan başka yere verilmesine müsaade etmeyeceğiz. Tekrar altını çiziyorum: Biz İzmirli olmaktan memnunuz. Ancak bir il oluşturulacaksa “Efeler Diyarı” Küçük Menderes havzası ve bunun merkezi konumundaki Ödemiş buna çoktan hazırdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.