Başkan Esen: "Tasarı Bu Haliyle Yasalaşmamalıdır"

Başkan Esen: "Tasarı Bu Haliyle Yasalaşmamalıdır"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olan ve Türkiye’nin sanayi üsleri olarak isimlendirilen Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda yapılması planlanan değişiklikler OSB yönetimlerinde bulunan sanayiciler tarafından tepkilere sebep oldu.

Özel Hukuk Tüzel Kişiliği statüsünde bulunan ve parsellerde üretime yeterli oranda başlandığı taktirde genel kuruldan geçerek bölgede yer alan sanayicilerin yönettiği Organize Sanayi Bölgelerinde genel kurula geçsin ya da geçmesin Müteşebbis Heyet Başkanlığına Vali ya da Kaymakamın getirilmesi ile ilgili kanun değişikliği tasarısının, kuruluş amacı bürokrasiye takılmadan üretim ve istihdam sağlamak olan OSB’lerde büyük problemlere sebep olacağı konuşuluyor.

Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı, Menemen Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Esen, “Basında çıkan ve tüm OSB’lere gönderilen kanun taslağında yer alan en problemli konu, genel kurula geçsin geçmesin tüm OSB’lerin Müteşebbis Heyetine Vali ya da Kaymakam’ın başkanlık etmesidir. Bu hüküm kazanılmış hakların kaybedilmesi anlamına gelmek ile birlikte yürürlüğe girmesi planlanan buna bağlı diğer maddeler de OSB’lerin yönetimin tamamen bürokrasiye teslim edileceğini ve mali kaynaklarının kamu tarafından kontrol edileceğini göstermektedir. Bu durum da doğal olarak tek amacı üretmek ve istihdamı arttırmak olan Organize Sanayi Bölgelerinde ciddi olumsuz gelişmelere yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

salih-esen.jpg

Menemen Plastik İhtisas OSB, kuruluşundan bugüne kadar hiçbir kurum ve kuruluştan kredi almadan tamamen bölgede yer alan sanayicilerin kaynakları ile kuruldu. Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak genel kurula geçerek Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesini bugünlere getiren sanayicilere teslim etme hayalini yaşadığını belirten Başkan Esen, “Ortada hiçbir şey yok iken bu aşamaya getirdiğimiz hali hazırda 2000 kişilik istihdam sağlayan ve tüm parsellerin üretime geçmesi ile 5000 kişilik istihdam hedefleyen Organize Sanayi Bölgemizin bu kanun taslağının yürürlüğe girmesi ile Türkiye’deki diğer OSB’ler gibi büyük sıkıntılar yaşayacağı kanısındayım.

Vali ya da Kaymakamın Müteşebbis Heyet Başkanı olacağı bir temsil şekli bakanlık kredisi kullanan OSB’lerde olabilir ama kredi kullanmayan kendi öz sermayesi ile tüm altyapı ve üstyapısını yapan OSB’lerde bu seçimin ihtiyari olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşülerek ve yeni kanun taslağının sahada oluşturacağı sıkıntıları ifade ederek ortak bir çözüm bulacağımız inancındayım” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.