Başkan Eşki duyurdu: Dramalılar Köşkü yeni yüzüyle hizmete açılıyor!

Başkan Eşki duyurdu: Dramalılar Köşkü yeni yüzüyle hizmete açılıyor!

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Dramalılar Köşkü'nün arka bahçesinde bulunan yıkılmış duvarın onarılacağını ve köşkün tekrardan kent belleği müzesine dönüştürülerek hizmete sunulacağını açıkladı.

MEDYA EGE - Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bornova'daki tarihi yapılar arasında yer alan Dramalılar Köşkü'nde çalışmalar yapılacağını belirtti. Başkan Eşki, sosyal medya hesabından yayınladığı video ile Dramalılar Köşkü'nün arka bahçesinde bulunan yıkılmış duvarın onarılacağını ve köşkün tekrardan kent belleği müzesine dönüştürüleceğini açıkladı. Ayrıca köşkteki başkanlık makamının da kaldırılacağını duyuran Eşki, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Sevgili Bornovalılar merhaba. Şu anda en özel yerlerden birindeyiz. Dramalılar Köşkü'nün yanında duruyoruz. Bildiğiniz gibi arka bahçesinin duvarı bir buçuk yıldır yıkık bir durumdaydı. Bornova'da söz vermiştik; İlk olarak bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırıp Dramalılar Köşkü'nü layık olduğu şekilde ayağa kaldıracağız demiştik. Bayramın üçüncü günü burada gerekli işlemler başlıyor. Bayramdan sonra Dramalılar Köşkü, tekrar eski sağlam halini alacak. Bir de eskiden müze olan binamızda bir de başkanlık makamı vardı, onu da kaldırıyoruz ve tekrardan Bornova'mıza Dramalılar Köşkü'nü kent belleği müzesi olarak kazandıracağız. Şimdiden tüm Bornovalılara hayırlı olsun."

DRAMALILAR KÖŞKÜ

Bornova Erzene Mahallesi 2 ve 3, sokak üzerinde bulunan Dramalılar Köşkü'nün inşa tarihi tam olarak bilinmemekle beraber 18. Yüzyıl sonu, 19. yüzyıl başında yapıldığı tahmin edilmektedir.Ana binası ve müştemilat bölümüne geç dönemlerde plansal değişiklikler ve mekansal eklemeler yapılmış bu yapı kompleksi hep konut olarak kullanılmıştır.

Ön avlu, geç dönemde otopark olarak kullanılmıştır. Yapı kompleksinin içinde ana bina olan köşk binası, mutfak ve hamam yapıları, giriş binası (selamlık) müştemilat ve ahır bulunmaktadır. Köşkün güneybatı cephesi ön avluya, kuzeydoğu cephesi arka avluya bakmaktadır.

Köşk Bornova Belediyesi tarafından 2010 Yılında Dramalılar ailesinden satın alınarak bir müze işlevi gören, çeşitli sergilerin düzenlendiği bir kültür ve sanat evi haline getirilmiştir.

dramali-kosku.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.