Başkan Gümrükçü, "bir lütuf değil zorunluluktur"

Başkan Gümrükçü, "bir lütuf değil zorunluluktur"

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kamu kurumlarının hayvanlar için bir şey yapmaları bir lütuf değil zorunluluktur" dedi.

Hayvan refahının sağlanması için Adil Kentler Derneği’nin düzenlediği “Hayvan Hakları İzmir Yerel Eylem Planı Diyalog Toplantısı” geniş yankı uyandırdı. Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşen Adil Kentler Derneğinin önderliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi’nin işbirliğindeki çalışma büyük ilgi gördü. Adil Kentler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arıkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Şükran Nurlu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, Belediye Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Sinan Okçuoğlu’nun yanı sıra Karşıyaka, Bayraklı, Narlıdere, Bornova, Konak, Menderes ilçeleri başta olmak üzere birçok belediyelerin Veteriner İşleri Müdürleri ve personelleri katılım gösterdi.

cem-arikan.jpg

Adil Kentler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arıkan, “Adil kentler Derneği olarak yaşımı paylaştığımız bütün unsurların eşit hak ve özgürlüklerden faydalanmasını istiyoruz. Bu çalışmalarımızı programlarken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Ben flamingoların da başkanıyım’ çıkışı bize hız verdi. Bunun gibi ortak akıl arayışındaki toplantılardan her soruna çare sunacak reçeteler beklemek doğru değil. Ancak konulan ortak hedefe ulaşılacak yolda önemli yapı taşları oldukları da bir gerçektir” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Şükran Nurlu, “Dünyada bizden başka canlılarında olduğunu düşünerek yaşamamız lazım. Kentlerimizin sokaklarında gökyüzünde yaşamak durumunda olan başka canlılarda var. Düşünen canlı olarak insanlık kentelerimizdeki diğer canlıların haklarına saygı duymak durumunda” dedi.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Veteriner Hekimlerimiz ve belediyelerimizle birlikte hayvanların hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz yönünde bir çalışma yürütmemiz lazım. Oda olarak iki komisyon kurduk. Biri hayvanlarımız için Afet Acil Destek birimi kurduk. Yerel olarak bir eylem planına ihtiyaç var”şeklinde konuştu.

utku-gumrukcu.jpg

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kamu kurumlarının hayvanlar için bir şey yapmaları bir lütuf değil zorunluluktur. Bu zorunluluğu yerine getirmeleri için sivil toplum kuruluşlarının, yurttaşların denetim ve yönlendirmelerine ihtiyaç vardır. Türkiye Cumhuriyeti Başkanlık sistemiyle yönetiliyor ama esas başkanlık sistemi belediyelerde uygulanıyor. Yerel yönetimleri boşta bırakırsanız yanlış yapmaya meyillidir. Bu meylin oluşmaması için ortaya koyacağınız Hayvan Hakları Yerel Eylem Planı Türkiye için önemli bir örnek çalışma olacaktır” şeklinde konuştu.

-Hukuki Alt Yapının Hazırlanmasında İhtiyaç Duyulan Temel Eksiklikler.

-Hayvanların Refahını Temel Alarak Barınma Çözümleri

-Sahipsiz Hayvanların Refahının Artırılması

-Alanda Çalışan Tüm Kurumlar Arasında İşbirliği, Eş Güdüm ve Koordinasyonun Sağlanması

-Kamuoyunda Hayvan Hakları Bağlamında Hak Temelli Bir Bakış Açısının Yerleşmesi

-Ev/Bahçelerde Beslenen Hayvanlara İlişkin Konuların Netleştirilmesi

-Geçici Bakımevlerinin Doğru Standardizasyonu

-Afet Durumlarında Hayvanlara Yönelik Çalışmaların Güncellenmesi

genel.jpg

Sekiz ana başlıkta atölye çalışması gerçekleştirildi. Belediye Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Sinan Okçuoğlu, “Her ilçede bakımevlerinin ve sokak hayvanları için poliklinik kurulması gerektiğini söyledik. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 3 bölgede hayvan hastanesi standardında bakımevi, biri merkezde 4 adet acil müdahale birimi açılmasının yararını dile getirdik” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.