Başkan Gümrükçü'den Çiğli'ye deniz müjdesi! 

Başkan Gümrükçü'den Çiğli'ye deniz müjdesi! 

Can Radyo'da Birol Soylu ile 10. Köy Programının Konuğu Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü oldu.

Başkan Gümrükçü Çiğli'nin denizle buluşacağının müjdesini verdi, ayrıntılarını anlattı.

Programdan satır başları şöyle...

Çiğli denizle buluşuyor

Çiğli 23 24 km sahili olan bir ilçe. Bunun bir kısmı Çamaltı Tuzlası. Burayı devlet özelleştirdi. Bir kısmı Kuş Cenneti- Dalyan. Burası koruma altında olan bir yer. Bir kısmı organize sanayi bölgesinde, bir kısmını büyükşehir kullanıyor. Arada kalan yerler var. Çiğli'nin denizle buluşması için üç bölge var. Bir tanesi Mavişehir'in devamı olan bölge. Burası şahıs arazisi ve sit alanı ilan edilmiş. Orada bir yaşam alanı oluşturacağız. İkincisi ise organize sanayi bittikten sonra kent ormanına gelmeden 2.8 milyon metrekare bir arsa var. Bu arsayı AKP'li arkadaşlar Bakanlığa millet bahçesi olması için başvuru yaptı. Biz de bekliyoruz, bu konuda üstümüze ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Üçüncüsü ise Homa Dalyanı. Burası Ege Üniversitesi'ne bağlı eğitim bölgesi. Ege Üniversitesi de orada balıkçılık eğitimi yapmak çin bir kooperatif ile anlaşmış. Biz hem Ege Üniversitesi ile hem kooperatifle bir anlaşma imzaladık. Çiğli halkını denizle buluşturacağımız bir proje alanı hayalimiz var. İnsanlar oraya gelip çaylarını kahvelerini içecek, balık ekmeklerini yiyecekler, ayaklarını denize sokacaklar. Ayrıca mümkün olursa testler de uygun çıkarsa belki yüzme imkanı bile olacak. Belediye olarak şimdi oraya yatırım yapmaya başladık. Çiğli üçüncü bölge olarak orada denize girebilecek. Öyle görünüyor. Projenin bu yıl içinde bitmesini planlıyoruz. Bunların yanında Çiğli'yi balıkçılığın merkezi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde bunları da açıklayacağım. Balıkçı arkadaşlarıma büyük sürprizlerimiz olacak.

whatsapp-image-2021-01-15-at-13.08.01.jpeg

Çözümler yerelde başlar

 2020 bitti ama dertler sorunlar bitmedi. Pandemi devam ediyor 2021de deprem olmayacak diye bir şey yok. İklim değişikliğinden dolayı sağanaklar hep bu şekilde olacak. Daha tehlikelerle dolu bir döneme girdiğimizi tüm insanlık olarak farkına varmalıyız. Gereksiz elektrik, su kullanımın su kaynaklarımıza, yenilenebilir kaynaklarına dikkat etmemiz gerekiyor. Fosil yakıt kullanımına dikkat etmemiz gerekiyor. Tüm bunların başında ulusal, uluslar arası hükümetler var ama çözümler yerelde başlar. 

 Erişilebilir Çiğli

Belediyelerden vatandaşın talebi ulaşılabilir olmak. Halkla ilişkiler müdürlüğümüzü yeniden organize ettik. Bir halk  Bize ulaşan bütün şikayetleri bu sisteme giriyoruz. Bir halk masası oluşumu var. Daha yeni başlamamış olmamıza rağmen yüzde 92 geri dönüş sağladık.  Yüzde 92'nin tamamı çözüme kavuşmadı ama takiplerini yapıyoruz, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Online randevu sistemine başladık. Örneğin, köpek kısırlaştıracaksınız randevunuzu oradan alabiliyorsunuz. Hizmetlerimizin çoğunu dijitalleştirerek vatandaşlarımızın evden işleri halledebilmelerini sağlıyoruz. İmar uygulaması, inşaat ruhsatı gibi bütün işlemlerin online olarak yapılmasını sağladık. 

Bir buçuk yılda ciddi mesafe almış durumdayız.  Pandemi döneminde gıda yardımı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi 12 bin haneye ulaştıysa Çiğli Belediyesi 10 bin haneye ulaştı. Bunun yanında bir envanter çalışması yaptık. Engelli bireyleri tespit ettik. Engel durumları, ihtiyaçları konusunda ciddi bir çalışma yaptık.

Amacımız daha güvenli bir Çiğli yaratmak

Çocuk kenti olma yolunda adımlarımız var. Çocukların katılımcılığını geliştirebilmek için Çocuk Meclisi kuracağız. Çiğli belediyesine e-devletten de ulaşılabiliyor. Artık oradan insanların tüm kontrollerini sağlıyoruz. İhtiyaç sahiplerini belirlerken buradan yararlanıyoruz. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda tüp dağıtımı yapmıştık. İki ayda üç ayda bir ihtiyaç sahiplerine tüp yardımı yapacağız. Çiğli'nin envanterini çıkardık. Çiğli'yi nasıl kadın dostu yaparız diye çalışmalarımız var.  Örneğin, sokak aydınlatması önemli. Karanlık olan yerde kadın da korkar, çocuk da korkar. Amacımız daha güvenli bir Çiğli yaratmak. 

Çiğli'de çöp sorunu

Çöp sorunu 30 yıllık kanayan yara. Vatandaş haklı olarak isyan ediyor. Biz Çiğli olarak çöp kokusuyla yaşamak istemiyoruz. Bu yaz yeni bir sorun eklendi buna. Çürük yumurta kokusu gibi daha yoğun bir koku var şu an. Çöp kokusu sandık bunu ama kaynağını bulamadık. Koku yetkisi bizde değil Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde. Onlarda yazı yolladı bulamadıklarına dair. 

Ben Çiğli Belediye Başkanı olarak çöp tesisine gittim. Yerinde inceleme yaptım. Büyükşehir Belediyesiyle konuları takip ettik. Tunç Soyer'de bize söz verdi. Harmandalı'nın içinden artık çöp kamyonları geçmiyor. İkinci olarak ise çöp kokusunun kontrol altına alınması. Bu noktada büyük ilerleme kaydedildi yüz birimse artık 30 birim. Çiğli'nin yüzde yüzü etkileniyorsa artık belli bölgeler etkileniyor. Büyükşehir çöpten elektrik üretiyor. Hem enerji üretilecek hem de koku azalmış olacak. Her geçen sene çöp konusundan daha az zarar gören bir Çiğli olacak. Aliağa'dan gelen çöpler de Çiğli'ye geliyordu. Şimdi o çöpler Bergama'ya gidecek. Menderes'te tesis kurulduğunda Çiğli'ye gelen çöp yüzde 50 azalmış olacak. 

Başka bir boyutu ise çöp elektriğe dönüştükçe Çiğli tramvayı ilerliyor. Hem Aziz beye hem Tunç Soyer'e teşekkür ediyorum. Organize sanayinin ulaşım yükünü azaltacak. Öğrencinin vatandaşın ulaşımı kolaylaşacak. Bölgedeki trafik yükünü büyük ölçüde azaltacak. Yapım çalışmaları ise 1-2 aya kadar başlar. Başkanlığım bitmeden Çiğli'ye tramvay gelecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.