Başkan İduğ, "Bornova halkına güveniyorum"

Başkan İduğ, "Bornova halkına güveniyorum"

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Can Radyo'da yayınlanan Birol Soylu İle 10. Köy programına konuk olarak açıklamalarda bulundu. 

Başkan İduğ şunları kaydetti: "Sağlıkçıların bize öğretmeye çalıştıkları şey: Tedbirini al, maskeni tak, mesafeni koru. Yapılacak şey tedbirleri almak. Küçücük bir virüs tüm dünyayı durdurdu. Birçok kişi pozitif ve taşıyıcı olarak geziyor. Bu konuyu ciddiye almak gerekiyor. Biz Bornova Belediyesi ve İzmir Valiliği olarak  olarak dezenfekte çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Belediye başkanları olarak riskli gruplar arasındayız. Tüm gün halkın arasındayız. Tüm tedbirleri almamıza rağmen yine de çok riskli bir durum."

Belediye başkanlığının 18 ayını değerlendiren İduğ:"Bu yılın ilk 9 ayı pandemiyle geçen bir süre. Size anlatabileceğim 2019'un altı ayı var.  Bütçe yönetimi belediyelerde olmazsa olmaz. Halkın öncelikli taleplerinin karşılanması gerekiyor. 500 bin nüfuslu Bornova'da 1 milyon kişi yaşıyor.  Ben aday olduğum dönemde anket yaptırmıştım. En önemli sorunların başında istihdam geliyor. Daha sonra alt yapı ve temizlik. İstihdam hükümetin sorunu ancak biz de üstlenmek zorunda kaldık. Şu süreçte insanların temizlik, alt yapıdan çok işsizlikle uğraşıyor.Çağrıda bulunmak istiyorum belediyelerin çalışan kapasitesi bellidir 2 bin kapasitelik bir belediyede 3 bin kişi çalıştıramayız. Ben belediye yönetimine, gider gelir kalemleri ve işçinin hakkını verecek şekilde çalışmalarımızı yaparak başladım. İşçi mutlu olursa halk da mutlu olur. "

f37d319a-ff2d-4a65-af8e-9c12e13ac1f2.jpg

 BU YÖNTEM DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLDU

“İşsizliğin arttığı bu durumda belediye başkanları yol ve temizlikten çok istihdamla uğraşmak zorunda kaldılar” diyen İduğ, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer en çok bununla uğraşıyor. Belediyeler devlet, garanti iş yeri, insanlar buralarda çalışmak istiyor. Belediyelerin kapasitesi bellidir. Biz 2 bin kişiyi 3 bin kişi yaparsak 2 bin kişiyi mağdur etmiş oluruz. Maaşını ödeyemediğiniz insandan verim beklemek hayalcilik olur. İşçimin hakkını verecek şekilde tüm planlamamı yaparak başladık. Çalışanımız mutluysa halk da mutlu olur. Ben iş insanıyım, bu yöntemin kamuda mümkün olabileceğini ortaya koyduk. Hakkıyla çalışan hakkını alır. Meclis üyeliğim de vardı. Bu 6 ayda vitesi 1 ile değil 3 ile başlamamı sağladı. Belediyenin gider kalemlerinde dikkat çeken rakamlar için gerekeni yaptık. Kiralamadan satın alma yöntemine geçmek faydasını gösterdi. 106 arabanın maliyeti 1 yılda çıktı. Bu önemlidir ve belediyelere örnek oldu” ifadelerini kullandı.

 ASFALT ŞANTİYESİ KURUYORUZ, İZBETON’A RAKİP DEĞİL DESTEK OLACAĞIZ

 Asfalt şantiyesi kurulacağını aktaran İduğ, “Biz geçmiş dönem başkanların aldığı kararları uygulamak zorundayız. İyi olanları devam ettireceğiz eksik olanları tamamlayacağız. Hizmet binası projesi vardı. Eğer onu yaparsa Bornova Belediyesi 5 yıl yatırım yapamazdı. Büyükşehir Belediyesi’nden destek almamız gerekiyordu. Bu yatırım Büyükşehir’den kaynak alınarak yapılacaktı ama ben bunu doğru bulmuyorum. Daha öncelikli yapmamız gereken işler vardı. 45 mahallede bin 150 kilometrenin içinde benim 350 kilometre asfalt dökmem lazımdı. Halk sokağa çıktığında yola, temizliğe bakıyor. Benim öncelikli bunu çözmem lazımdı. Şimdi asfalt şantiyesi kuruyoruz. İZBETON’a rakip olmuyorum aksine yükünü azaltıyorum. İZBETON ya bana her gün 20 kamyon verecek ya da ben kamyon satın alacağım. Böyle hizmet gitmez. İzmir çok büyük, İZBETON her yere gidiyor. Nasıl yetecek? Bornova’nın yol problemini ortadan kaldıracağız. Bir çukura girildiğinde ‘Bornova’nın yolları kötü deniyor’ halbuki orası Büyükşehir Belediyesi’nin… Şantiye kurduğumuzda sadece bize ayrılan yerleri değil bütün Bornova yollarına hizmet edeceğiz. Biz ilçe belediyesi-Büyükşehir ayrımı yapamayız. İhtiyaç analizi yaptığımızda karşımıza bu çıktı” dedi..

Bornova'da üç tane devlet hastanesi var. Bunların dezenfeksiyonlarını yaptık. Maske ürettik. Pandemi bir anlamda fırsat da yarattı. Sıcak ekmek, yemek dağıttık. İnsanların ihtiyaçlarını giderdik. Stratejimi biraz daha farklılaştırdım. Dost Market adı altında 4 market vardı. İnsanlar gelip alıp giderdi. Onların görünmesini doğru bulmadım. İnsanların evine götürüyoruz. Protein zinciri oluşturdum. Ailenin durumu sistemde belli… Gerçek ihtiyacı evine gönderiyorum” diye konuştu. 

BORNOVA HALKINA GÜVENİYORUM 

 Evlenmek isteyen ihtiyaç sahibi gençlere yapılan desteğe ayrı bir parantez açan İduğ, “Evlenirken zorluklar çeken biriydim. Belediye başkanı olduğumda iş dünyasından destekler aldık. Gelinlikleri MTK sitesi hediye etti, kuaförler, çiçekçiler destek oldu. Ben makam aracımı veriyorum. Nikahı kıyıyorum. Sadece ve sadece sevenleri birleştirmek istiyoruz. Olanakları yoksa bize haber versinler, kimsenin de haberi olmaz. Suistimallere aldanacak bir belediye değiliz. İstihbaratımız var. Bornova’ya hakimim. Gelir düzeyini TC kimlik numarasından almak 10 saniye sürer. Böyle aldatıcı talepler gelmez. Bornova halkına güveniyorum” dedi. 

ÖNEMLİ OLAN 2021’Yİ KAYBETMEMEKTİR

 İduğ pandeminin ekonomiye olumsuz etki yaptığını vurgularken Bornova’da 100 bin öğrencini yaşadığını hatırlattı. Esnaflara seslenen İduğ, “Herkesin zarar ettiği bir dönem yaşanıyor. Önemli olan bu hastalığı bilinçli bir şekilde atlatıp 2021’in canlılığı sağlamasını yakalamaktır. Bu yılı kaybettik önemli olan gelecek yılı kaybetmeyelim. Öğrenciyle geçinen esnaf hijyen kurallarına uyarak ticaretini devam ettirsin. Ama 2021 için herkes dikkat etsin. Mesela bedelli askerlik bir şehre askerliğin kattığı değeri de kaldırdı. Kent ekonomisine sağlanan katkıyı düşünsenize…” açıklamasında bulundu.

 İŞ DÜNYASINA SESLENDİ: BERABER ÇALIŞTIĞIMIZ İNSANLAR BİZİM GÜCÜMÜZDÜR

İstihdam üzerinden iş dünyasına seslenen İduğ, “Sadece belediyede, devlette iş yok. Özel sektörde nitelikli iş gücüne ihtiyaç var. 21 gün genç kızımıza kurs veriyoruz, sonrasında eczanede çalışmaya başlıyor. Bunlar arttıkça işsiz sayısı azalacaktır. Türkiye’de şu an yeni açılan yer yok. Buradan iş dünyasına seslenmek istiyorum; 2020 yılı sonuna kadar sabırlı olsunlar. Bu hastalığı bir şekilde atlatmaya çalışıyoruz. İnsan tasarrufuna giderek, sizlerle yıllarca çalışmış insanları işten çıkarmayın. Destek olun. Beraber çalıştığımız insanlar bizim gücümüzdür. Onlara sahip çıkalım” dedi.

Kentsel dönüşüm projeleri için konuşan İduğ, “Çocukların babası ben değilim ama babasıyım. Biz Bornova’da hangi yönde yenileme yapacaksak oradaki halka göre hareket edeceğiz. Elimde 1997 yılının planları var. Önümüzdeki mecliste gündeme gelecek. Çamdibi, Altındağ, Pınarbaşı alanlarında 1-2 katlı imarlı olan yerler imar affıyla 4-5 katlı oldu. Kendiliğinden. Oraya ada bazında bir müteahhit gittiğinde 4 katınız varsa en az 4 kat istersiniz. Müteahhit size yüzde 50 olarak 2 daire vermek isteyecek. Bu mümkün değil. Halkım 2 katı kabul etmeyecek, müteahhit de 2 kattan fazlasını veremeyecek. Yıllardır ortada kalan bir sorundan bahsediyoruz. Bu işin bir de duygusal tarafı var. Göçmenler var. Dede orada yetişmiş. İnsanları oradan niye koparalı? Ama gençler artık küçük, 50 sene önce yapılmış evlerde yaşamak istemiyor. Ama oraya gece yangın olsa itfaiyeyi sokamıyorum. Kanalizasyon altyapısını Büyükşehir Belediyesi yapamıyor. Sosyal donatı alanı yok” açıklamasına imza attı. 

0fbf06e2-fabc-4c8c-903b-68bc9f1e3429.jpg

SADECE YOL VE TEMİZLİK YAPAN BİR BELEDİYE BAŞKANI OLARAK KALMAK İSTEMİYORUM

 İduğ sözlerini sürdürdü ve “Sadece yol ve temizlik yapan bir belediye başkanı olarak kalmak istemiyorum. Oradaki insanların daha iyi yaşam koşullarında yaşamasını istiyorum. Bunu hak ediyorlar. Evlerin değer artışı olacak. Gittiğimiz yerlerde bunları anlatıyoruz. Karar onların. Biz toplumcu belediye anlayışıyla bunları uygulamak istiyoruz. Temizlik, yol gibi asli görevlere evet ama marka şehir anlamında Tunç Başkan’ımızın hedeflerine hem de bizim hedeflerimize uygun. Bir anlamda uzlaşılacak. Bu dönem olmazsa önümüzdeki dönem olacak. Halkın kararı neyse onu uygulayacağız” ifadelerini kullandı. 

İduğ ayrıca, “Kimsenin bulunduğu yerden başka bir yere gitmesini istemem. Ancak talepleri bu yönde... Riskli bir binadan daha modern, sağlam bir binada yaşamak istiyorlarsa kısmen fedakarlık etmek zorunda kalacaklar. 4 alacaklarken 3 alacaklar. Bornova Belediyesi olarak biz de masada olacağız ve halkın lehine kararlar alınmasını sağlamak istiyoruz” dedi. İduğ, pazaryerleri, spor ve kültürel alanlar, dijital eğitim ve birçok konuda yenilik ile çalışmaların gerçekleşeceğini söyledi. Pandeminin bitmesini beklediğini vurgulayan İduğ yeni süreçte faaliyetlerin hız kazanacağını da aktardı..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.