Başkan Kılıç, "Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir"

Başkan Kılıç, "Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir"

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, sosyal medya hesabından Türk Dil Kurumunun 89. yaşını kutladı.

Medya Ege- Başkan Erkan Kılıç, " Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir" sözleriyle günün önemine dikkat çekti. Başkan Kılıç, paylaşımında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulan ve 89 yaşında olan Türk Dil Kurumu'nun Türk milleti için anlamını vurguladı.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Başkan Kılıç, "Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumunun 89. yaşını kutluyorum" ifadelerini kullandı.

e6gu-agx0aclawk.jpg

Türk Dil Kurumu'nun misyonu;

Türkçeyi, dünya dilleri arasında layık olduğu yere çıkarma hedefi doğrultusunda çalışmaya devam eden Türk Dil Kurumu, 89’uncu yılını kutluyor. 89’uncu yılını kutlayan Türk Dil Kurumu (TDK), Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kuruldu. Cemiyetin kurucuları arasında, hem milletvekili ve hem de dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rif’at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri yer aldı. Kurumun ilk başkanı ise Samih Rif’at oldu.

TDK’nın görevleri

TDK’nın kuruluşunda ve aynı yıl İstanbul’da başlayan 1’inci Türk Dili Kurultayı’nda; amaçlar, hedefler ve ilkeler belirlendi. Gürer Gülsevin, bu görev ve hedeflerde 89 yıldır çalışmaya devam edildiğinin altını çizerek TDK’nın görevlerini şu şekilde sıraladı:

-Türk dilinin yazılı kaynaklarını ortaya çıkarmak

-Türk dilinin sözlü kaynaklarını toplamak

-Türk dilinin dil özelliklerini bilimsel ölçülerde araştırmak ve yayımlamak

-Türkçenin eğitim dili olarak zenginleşmesini ve malzemelerinin üretilmesini sağlamak
1934’te yapılan kurultayda Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936’daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.