Başkan Özdemir'den o haberlere tepki!

Başkan Özdemir'den o haberlere tepki!

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir, "Veteriner Hekim olmayan kişilerin hayvanlara müdahale ettiğinden üzülerek haberdar oluyoruz" dedi.

İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir yazılı bir açıklama yaptı.

İşte Başkan Özdemir'in açıklaması;

Son zamanlarda sosyal medya paylaşımlarında ülkemizin farklı bölgelerinde Veteriner Hekim olmayan kişilerin hayvanlara müdahale ettiğinden üzülerek haberdar oluyoruz.

Son olarak da İzmir İlimizde bir kaplumbağaya Veteriner Hekim olmayan iki kişinin uzaktan yönlendirme ile tedavi amacıyla müdahale ettiklerini öğrendik. Haberin verilişine baktığımızda toplumun yanlış bilgilendirilmesine neden olduğunu görüyoruz.

Yalnızca kaplumbağaya müdahale eden kişilerin beyanı üzerinden yapılan haberde; Veteriner Hekimlerin "vicdansız ve ilgisiz" olarak yorumlanmasına neden olacak ifadeler kullanılmış olması bizleri üzmüştür. "Veteriner firması" ifadesinin kullanılmış olması bile haberin özensizliğinin göstergesidir. Çeşme ilçesinde hangi Veteriner Hekimlerin kaplumbağayı tedavi etmek istemediğinin ve gerekçelerinin ne olduğunun meslektaşlarımızın kamu vicdanında suçlu konuma düşmemesi açısından araştırılıp açıklanmasını, iddiaların doğrulanmasının haberin bu şekli ile mesleğimizin saygınlığını zedelemesi açısından da açıklanması gerektiğini ifade etmek zorundayız.

Sanayi sitesindeki kaporta dükkanında yapılan uygulamanın adı da asla "operasyon" olarak nitelendirilemez. Hele de haberde belirtildiği gibi yapılan işlemin "başarılı geçen operasyon" olarak nitelendirilmesinde hangi uzman görüşünün alındığı da bilinmemektedir. Kaldı ki yasalara da aykırı olarak yapılan bu uygulamaya hiçbir uzman "başarılı" ifadesi kullanamaz.

Ayrıca "vicdanı elvermemiş kaplumbağaya müdahale etmiş" vurgusu yapılan haber aynı zamanda da toplumu yasal olmayan uygulamalara teşvik etmesi nedeni ile yanlıştır. Çünkü gerçekten vicdanı el vermeyip kaplumbağanın tedavi edilmesini isteyen bir kişinin bu konunun yetkilisi, uzmanı kimse her şekilde hayvanı o kişilere ulaştırmanın yolunu bulması en doğru olan uygulamadır. Hayvanın tedavisini yapmaya kalkışmak kişilerin vicdanlı olmasından değil sorumluluk ve yetkilerini aşmasından kaynaklanır. Tüm gerçek hayvan dostları ve vicdan sahibi insanlar bilir ki hayvan sağlığında tek yetkin meslek grubu Veteriner Hekimlerdir.

Yaralı yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonlarından sorumlu kurum tüm illerde Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlükleridir. Yaralı yaban hayvanları görüldüğünde bir telefonla ulaşılması mümkün olan bu kamu kurumlarına ulaşmak dururken   hayvanları tedavi etmeye kalkışmak hayvan hakları ve yaban hayatının korunması adına kabul edilebilir bir davranış biçimi değildir.

Dolayısıyla kaplumbağaya bu müdahaleyi yapan kişiler hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında ceza uygulanması için İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak başvuru yapmak ve bunun kamuoyunda duyurulmasını sağlamak bizim görevimizdir.

Ayrıca özensiz ve toplumu yanlış bilgilendirici şekilde paylaşılan bu habere dair; Veteriner Hekimlik mesleğinin saygınlığını da hiçe sayması nedeni ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası olarak düzeltme talebinde bulunacağımızı belirtirken Değerli Basın mensuplarından ricamız; bu tip olaylara dair haberleri toplumu yanlış davranış biçimlerine sevk edecek şekilde yayımlamamalarıdır."


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.