Başkan Pehlivan: Çömlek sanatı bir yaşam biçimine dönüşmüştür

Başkan Pehlivan: Çömlek sanatı bir yaşam biçimine dönüşmüştür

2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali Hünerli Eller Çömlek Yarışması için geri sayım başladı. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Çömlek sanatı Menemenlinin ruhuna işlemiş, bir yaşam biçimine dönüşmüştür" dedi.

MEDYA EGE - 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali Hünerli Eller Çömlek Yarışması, 16-17 Eylül tarihlerinde iki gün boyunca Menemen Şehir Parkı’nda gerçekleştirilecek. Yarışmaya usta çömlekçiler teknik ve estetik dalda, amatörler ise sadece estetik dalda katılabilecekler. Her milletten, 18 yaşını aşmış veya yarışma günü 18 yaşına basmış tüm çömlekçilerin katılım sağlayabileceği yarışmada, branşlarında ödül almaya hak kazanan ilk üç yarışmacı ödüllendirilecek.

image-62b2e0cbdf41d7cdb009110b87dc273db01538d8.png

Festival programına göre, 2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali kapsamında, 15 Eylül cuma günü 13.30 - 16.00 saatleri arasında İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde, bir sempozyum gerçekleştirilecek. Sempozyumun ardından Menemen Şehir Parkı’nda gerçekleşecek olan açılış töreni ile festival etkinliklerinin startı verilmiş olacak. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’ın konuşması ile başlayacak olan açılış töreni halk oyunları topluluklarının gösterileri, müzik dinletileri ve diğer görsel etkinliklerle renklenecek.

Öte yandan festival kapsamında alternatif pişirim, workshop etkinlikleri, fuar etkinlikleri ve Seramik Kuş Evi Yarışma ve Sergisi gerçekleştirilecek. 16 Eylül cumartesi günü saat 11.00'da başlayıp saat 18.00'da sonlanacak olan Hünerli Eller Çömlek Yarışması'nın ödül töreni ise 17 Eylül pazar günü 19.30 - 23.30 saatleri arasında yapılacak.

Başkan Pehlivan, geçen yıl 7-9 Ekim tarihleri arasında birincisi gerçekleşen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali'nin ikincisi için kolları sıvadıklarını belirterek, "Ortak bir hayali gerçekleştirmek, yarınlara eşsiz bir miras bırakmak için düzenlediğimiz festivalimizin, ilçemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

"ÇÖMLEK BU TOPRAKLARDA SEVGİDİR, EMEKTİR, ALIN TERİDİR, EVE GÖTÜRÜLEN BİR LOKMA EKMEKTİR"

Menemen'in, Türkiye’nin en önemli çömlekçilik merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Pehlivan, "Çömlek sanatı Menemenlinin ruhuna işlemiş, buradaki hayatı ve insanları şekillendirmiş, bir yaşam biçimine dönüşmüştür. Çömlek bu topraklarda sevgidir, emektir, alın teridir, eve götürülen bir lokma ekmektir. Çömlek olan yerde yaratıcılık vardır, sanat vardır. Çömlekte birlik, beraberlik ve dayanışma vardır. Çömlekte toprağa, insana saygı vardır. Çömleğin Menemen’de 6000 yıllık bir geçmişi, kökeni vardır. Bin yıllar öncesinden gelen bu kök, bugün hala Menemen’de aynı canlılıkla yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyorsa bu çömlek ustalarının el emeği ve göz nurunun eseridir. Bu yüzdendir ki onlar saygıların en büyüğünü hak ediyorlar. Bu vesileyle çömlekçilik mesleğine ömrünü adamış, bugün hala emek veren tüm usta ve çıraklarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.

"ÇÖMLEK, MENEMEN’İN TARİHİ, KÜLTÜREL VE SOSYAL KİMLİĞİNİN AYRILMAZ BİR PARÇASI"

Menemen’in tarihi, kültürel ve sosyal kimliğinin ayrılmaz bir parçası olan çömleğin, kuşaktan kuşağa usta ellerde gelişip şekillenerek bugünlere ulaştırıldığını ve Menemen’in kendisini ifade ettiği bir miras haline geldiğini ifade eden Başkan Pehlivan, "Bu sanatı ve mirası korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin ortak görevi. Bu amaca hizmet etmek için hayata geçirdiğimiz Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizin; dünyanın tüm çömlek ustaları için bir buluşma noktası, bilinen ve açılış tarihi iple çekilen bir organizasyon, çömlek sanatının trendleri ve yeniliklerinin şekillendiği bir merkez, çömlek denince ilk akla gelen lokasyonlardan biri olması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

image-38ae06697b6c5b6047d7173218b9a40a142c52ab.jpeg

"FESTİVALİMİZDE BU YIL…"

2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivali’nde ziyaretçileri bu yıl da birçok sürprizin beklediğini belirten Pehlivan, şunları söyledi:

"Festival kapsamında, yurt içi ve yurt dışından gelen çömlek ustalarının eserlerini görebilecek, isterseniz siz de el emeği göz nuru kendi çömleğinizi yapabilecek, sevdikleriniz için hediye çömlek ürünleri alabilecek, hem amatör hem de profesyoneller için düzenlenen çömlek yarışmasını izleyebilecek, sanatçıların en özel ve güzel çömlek ürünlerinin yer aldığı sergileri gezebileceksiniz.

Festivalde ayrıca; akademisyenler, sanatçılar ve sektör temsilcilerinin katıldığı çömlekçilik üzerine paneller ve söyleşiler düzenlenecek; çeşitli müzik grupları, halk oyunları ekipleri ve tiyatro toplulukları sahne alacak; festival alanında kurulacak stantlarda yöresel ürünler, el sanatları ve hediyelik eşyalar satılacak. Bu festivalde hem çömlek sanatının inceliklerini öğrenecek hem de Menemenimizin doğal güzellikleri, lezzetleri ve misafirperverliği ile tanışacaksınız.

Bugün hep birlikte, bu coğrafyadaki tüm yaşamı bir ana şefkatiyle kucaklamış kentimizi, 2.’sini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Menemen Çömlek Festivali ile yeniden taçlandırmak istiyoruz. Geçen yıl, ilk festivalimiz olmasına rağmen yıllardır yapılagelen çömlek festivallerinden daha etkileyici bir festivali hayata geçirdik, bu yıl daha iyisini yapmak için hazırız. Festivalimizin Menemen var oldukça kuşaktan kuşağa geliştirilerek aktarılmasını sağlamak en büyük dileğimiz.

2. Uluslararası Menemen Çömlek Festivalimizde siz değerli dostlarımızı ağırlamak bizim için büyük bir onur olacak. Gelin hep birlikte Menemen’in eşsiz çömlek sanatına tanıklık edelim. Toprağın Menemen’de insan ile hemhal oluşunu, toprağın ateşle dansını kutlayalım."

aydin-pehlivan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.