Başkan Selvitopu: Deprem değil binalar öldürüyor

Başkan Selvitopu: Deprem değil binalar öldürüyor

Karabağlar Belediyesi tarafından 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle düzenlenen “45 Saniye” seminerinde konuşan Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, depremlerin değil binaların öldürdüğüne dikkat çekti.

Karabağlar Belediyesi’nin 17 Ağustos depreminin 24. yıldönümü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında “45 Saniye” semineri Yıldız Kenter Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Seminerde, Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekin Özgür Aktaş ve Meteoroloji Uzmanı Serdar Göksu, arama kurtarma ekiplerine afet anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Etkinliğe, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Alev Ağrı, belediye başkan yardımcıları, Karabağlar Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi, Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ve Polis Arama Kurtarma (PAK) temsilcileri katıldı.

karabaglarda-45-saniye-semineri-5.jpg

BAŞKAN SELVİTOPU'NDAN BİLİM VE AKIL VURGUSU

Başkan Selvitopu açılışta yaptığı konuşmada, bu tür büyük acıların bir daha yaşanmaması için bilim ve aklın ön plana çıkarılması gerektiğini vurguladı. Depremlerin değil binaların öldürdüğüne dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Binalarımızı yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde, tekniğine göre yaparsak can kayıplarımız en aza iner. Hatta kaybımız bile olmaz. Bunun dünyada örnekleri var” dedi.

17 Ağustos, 6 Şubat gibi büyük deprem felaketlerinin bir süre sonra unutulduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, “Bu nedenle gereken önlemlerin alınması noktasında eksikler oluyor. Herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Karabağlar Belediyesi olarak yaptığımız tüm çalışmalarda, düzenli kent dokusu yaratmayı ve depreme dayanıklı evlerin ortaya çıkmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bu plan revizyonlarıyla, kentsel dönüşüm ya da iyileştirme çalışmalarıyla gerçekleşebilir. Bir taraftan da kaçak yapılaşmayla mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Başkan Selvitopu her seçim öncesinde “imar affı çıkacak” gibi sözlerin kaçağı teşvik edici nitelikte olduğunu vurgulayarak, “Artık Türkiye’de siyaset kurumunun bu konuda kararlı bir tutum sergilemesi ülkemiz açısından çok önemli” dedi.

karabaglarda-45-saniye-semineri-9.jpg

BİLGİ VERDİLER

Daha sonra seminerde konuşmacılar, afet anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili katılımcıları bilgilendirdiler. Afet sonrasında salgın hastalıkların görülebileceğini belirten Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, kurtarılan veya yaralanan kişilerin mutlaka aşılanmaları gerektiğini belirtti. El hijyeni, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, tıbbi atıkların atılması gibi enfeksiyon önlemlerini dinleyicilere anlatan Metin, acil durumlarda kullanılmak zorunda kalınan malzemeler hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Ekin Özgür Aktaş da, afetlerde ölüm ve ölüm sonrası bulgular konusunda görüşlerini paylaştı. Çok sayıda ölümle karşılaşan arama kurtarma ekiplerinin psikolojik destek almaları gerekebileceğini belirtti.

Meteoroloji Uzmanı Serdar Göksu da konuşmasında iklim değişikliği sebebiyle daha fazla afet meydana geleceğini belirtti.

Seminer sonrasında Başkan Selvitopu konuşmacılara doğa dostu sertifika vererek teşekkür etti.


Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.