Başkan Sengel: Halk halka nasıl sahip çıkarmış gördüm

Başkan Sengel: Halk halka nasıl sahip çıkarmış gördüm

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Halkın Sesi Can Radyo - Can TV ve Öncü Şehir TV ortak yayınında, Hatice Tatlı ile Tatlı Gündem programının konuğu oldu.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel oldu. Bizzat deprem bölgesine giderek deprem yardımlarını depremzedelerle buluşturan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Burada kimse yok, insanlar aç diye hala daha deprem bölgesinden telefonlar geliyordu. Bu telefonlardan sonra ihtiyaçları elden teslim etmek için, tırların oraya ulaştığını görmek için kendim gittim” dedi.

.jpg

Yardım tırlarından depremzedelere fırlatılarak yapılan yardımları gördükten sonra bölgeye gitme kararı aldığını söyleyen Sengel, “Oradaki insanlara, insana yaraşır şekilde insana dokunduk. “dedi.
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel şöyle devam etti: “Çok düşünerek gitmedim deprem bölgesine. Paldır küldür bir dayanışma çağrısı yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir toplantı gerçekleştirdik. İhtiyaçları ilk gidecek olan uçağa yetiştirelim diye ilçeme döndüm. Halk halka nasıl sahip çıkarmış onu gördüm. 36 bin nüfuslu Selçuk’ta halk elinde ne varsa getirdi. 2020’den sonra bir afet deposu kurmuştuk . Battaniyeler, yataklar, sobalar... Deprem depomuzda ne varsa gelen yardımlarla birlikte tırlara yerleştirdik ve gönderdik. Burada kimse yok, insanlar aç diye hala daha deprem bölgesinden telefonlar geliyordu. Bu telefonlardan sonra ihtiyaçları elden teslim etmek için, tırların oraya ulaştığını görmek için kendim gittim. Deprem olduktan sonra üçüncü gün Malatya’daydım ve orada dayanışmayla toplanmış olan yardımlar da doğru ellere ulaşmadığı gibi tırla o malzemeleri getiren kişiler bir an önce tırı boşaltıp gitmek istiyor. Biz ekiplerimizle oraya gittiğimizde bir çadır kurup aş evi yaptık. Başka bir çadır kurup orada bir sosyal market açtık. Yani anlayacağınız insana yaraşır şekilde insana dokunduk. Köylere kadar gönderdik. O konuda vicdanen rahatız. Ancak hep daha fazlası gerekiyor çünkü 11 ilimiz bu depremden etkilendi. Ben gittiğimde birçok enkaz vardı ve çalışma yoktu ve insanlar umutlarını yitirmeye başlamışlardı. Enkazdan cenazesi çıkan insanların ’oh çıktı’ dediklerini duydum. Bu anlatılabilecek bir şey değil. Benim oraya gidiş amacım belediye başkanıyım gitmeliyim değil, çok daha insani bir şeyle gittim. Vatanseverlik duygusu ile gittim. Belediye başkanı olmasam da eşim turizm sektöründe yine ona gel orada bir mutfak kuralım derdim.

Birebir dağıttığınız zaman, ihtiyaçlara kulak verdiğiniz zaman ihtiyaç sahiplerine ulaşma olasılığı artıyor. Bizim tır gelmeden önce benim önümde cereyan eden bir olay var. Tırın tepesinde insanlar ve aşağıda da bir grup depremzede orada ihtiyaçlarını almayı bekliyor ama hiç hoşlanmadığımız şekilde atılan çaylar var ya o çaylar gibi insanlara atılması bana çok insani gelmedi. Yardım malzemelerinin doğru ellere doğru şekilde ulaştırılamadığını gördüğüm için bir kaç gün öncesinden gittim aslında. Bu da ihtiyaçları bire bir tespit edip ulaştırabilmemiz için çok önemliydi.”

Kızılay’ın Ahbap Derneği’ne çadır satmasına değinen Sengel,”Kızılay’ın tüzüğünde 6. maddesinde kuruluş amacında der ki, Doğal afetlerde ve savaşlarda halkın yardımına koşan gerekli bütün her şeyi iaşeyi sağlamak ve ihtiyaçlar dahilinde malzemeleri temin etmek ve karşılıksız bunları vermek. Söylenecek bir şey yok. Kızılay başkanının bir şirketin CEO'su gibi davranması ve sonrasında da arkadaşları çok ayıpladım deyip de istifa etme erdemini göstermemiş olması ve bu kadar zor durumda halka halka sahip çıkmışken... “ diye konuştu.

Efes Selçuk’taki belediyecilik çalışmalarından bahseden Sengel,”Köy Enstitülerini örnek alarak bir Köy Akademi kurduk. Burada çocuklara yabancı dil, müzik, dram gibi bir çok ders veriyoruz. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü kurduk. İçinde toprak okulunun olduğu, toprak kütüphanesinin olduğu, küçük çiftçiler dediğimiz çocukları toprağa yakınlaştıran bir kreşimizin olduğu, seralarımızın olduğu, kadınlar için bir pazarın olduğu bir sistem kurduk. Amacımız tekrardan gençlerle toprağı buluşturmak ve işsizliğin önüne geçmek amacıyla aile tarımını korumak. Efes Selçuk Belediyesi, kentte yaşayan kadınların hayatını kolaylaştırmak için bu yaz da salça makinasını kent merkezi ve köylere götürüyoruz.Efes Selçuk Belediyesi’ne ait Pembe Düğün Salonu olarak bilinen Belediye Düğün Salonu 1 TL gibi sembolik bir rakam karşılığında hizmet veriyoruz. Gençler için şu an her şey çok zor. Şu an ekonomi puslu sosyoloji puslu, her şey puslu...” şeklinde konuştu.

Efes Selçuk bir kadın kentidir diyen Sengel, “Bunun gerekçesi ise, bu topraklar hep kadın kentiymiş. İyon kentler birliğinin ilk yerleşim yeri Efes. Efes’te Amazonlardan önce Kibele var. Sonra Amazonlar, sonra Artemis... Efes’e geldiğinizde hemen sağ tarafta bir kadın ayak izinin tabelası vardır. Kemerleri birbirine bağlayan yüzlerde kadın heykelcikleri görürsünüz. Celsus Kütüphanesinde bilgelik, iffet, aydınlık ve bilimi dört kadın temsil eder. Zafer Tanrıçası Efes’tedir. Her yerde kadını görürsünüz. “ ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.