Başkan Soyer, "Bu utançtan kurtulacağız"

Başkan Soyer, "Bu utançtan kurtulacağız"

Abdullah Polat ile Manşet programına konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, İzmir'in gündemine dair açıklamalarda bulundu.

İzmir otogarı için yüz kararsı diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer, Yakın zamanda yeni bir otogar için çalışmalara başlanacak ve bu utançtan kurtulacağız” açıklamasını yaptı.

Tunç Soyer, İzmirlilere şehrin gelişimi ile ilgili yeni haberler verdi. Şehrin en önemli sorunu olan ulaşım sorununun çözümüne yönelik şu açıklamalarda bulundu; “ Narlıdere metrosu iyiye gidiyor şu anda 4 istasyon açıldı. Yarıyı geçtik. Finansman konusunda da yarıyı geçtik. Toplam bütçesinin yarısı müteahhitte ödendi. Hiçbir sıkıntı gözükmüyor. Vaktinde ve belirlenen bütçe içerisinde tamamlanacak. Karabağlar metrosu daha doğrusu Gaziemir hattı daha ayrı ilerliyor. İhalesi başladı. Aynı zamanda Buca metrosu ile ilgili çalışmalarda 2020 yılı içerisinde başlayacak. Çiğli tramvay hattında Ankara Yatırım Geliştirme Müdürlüğü bazı eksikler buldu. Onu da tamamladık onay bekliyoruz. Diliyorum en kısa sürede onay gelir. Onay dışında başka bir şey beklemiyoruz, kendi bütçemizle hayata geçirecek durumdayız. Büyük umutla 2020 yılı içerisinde başlayacağız. Kent ulaşımı hafifleyecek. Deniz ulaşımı güçlendiriliyor. 2 tane yeni feribot geliyor. Körfezin kullanımı kolaylaşacak. 50-60 km’lik bisiklet yolu 200 km’ye çıkacak. 2020 İzmir için demir ağlarla öreceğimiz bir yıl olacak” dedi.

Altınyol’un 4 şeride çıkması ile ilgili; “ Altınyol’a başta çok itiraz edilmişti ancak sonuçlar çok olumlu. Bunun gibi akıllı dokunuşlar yapacağımız noktalar var. Bu noktalarda yakında hayata geçirilecek. İzmirlilerin yoğun bir trafik algısı var ancak inanın Türkiye trafik konusunda hala en rahat olan şehirlerden biri İzmir. Bu açıdan rahat olmalılar çok daha iyileştireceğiz. 3 tane battı çıktımız var. 2020 yılında ihaleye çıkıyoruz. Öncelikli olanı söyleyeyim Alsancak Garı önü Hocazade Camii’den Havagazı çıkışına kadar o alanı komple yerin altına alıyoruz. Dolayısı ile özellikle Alsancak Garı’nın önünde 15 bin metre karelik bir alan açılıyor. Kent yeni bir meydan kazanacak. Bu alandaki sıkışıklık tarihe karışacak. Kalıcı bir çözüm olacak” dedi.

2030 Ulaşım Master planının çok profesyonelce çalışıldığını belirten Soyer, bu planın belediyeyi çok rahatlattığını belirtti. Aynı zamanda İZU’nun da teknolojiyi kullanarak sorunlara erişimi kolaylaştırdığını, en kısa sürede çözümlere ulaşılacağını söyledi.

whatsapp-image-2020-01-10-at-16.45.36.jpeg

“60 YAŞ ÜSTÜ ULAŞIM KARTI KALKMIYOR”

Ulaşım kartlarının kaldırılması ile ilgili söylentileri cevaplayan Soyer; “ Kartlar kalkmıyor. Öyle bir şey yok. 60 yaş üstü toplu taşımada zam yapıldı evet ancak hiçbir belediye gönül rahatlığıyla bu zammı yapmaz. Ancak Türkiye’de mazottan elektriğe her şeye o kadar ciddi zam geldi ki kaçınılmaz olarak yapmak mecburiyetindeyiz. Ticari bir müessese değiliz ki biz kamuya hizmet etmek mecburiyetindeyiz. Bu zamları karşılayacak bir çare bulamazsak hizmet üretemeyiz. Mecbur kalıyoruz. Bu zamlar bizim için bir mecburiyet” dedi.

“ZORLU KONAK PROJESİNDE SON DURUM”

Önceki belediye döneminde izinleri alınan ve eski binaların yıkımına başlanan bölgede yapılacak yeni yüksek binanın yapımına müdahale edildi. İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer süreç ile ilgili şu şekilde konuştu; “ Yüksek katlı binalara özel olarak karşı değilim. Bu çağın getirdiği bir zorunluluk. Fakat bunun için bence iki tane temel kıstas var. Birincisi tarım arazisi olmaması ikincisi ise kentin gölgesini bozmamalı. Bana ilk sorulduğunda hukuki süreç tamamlandıysa yatırımcıyı küstürmemek lazım demiştim. Fakat gördük ki hukuki süreç tamamlanmamış. TMOG’UN açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Durdurulmasına yönelik bir rapor. Konak Belediyesi’nin geçmiş başkan döneminde alınmış bir karar bu. Bunun da iptaliyle ilgili bir iradesi olduğunu gördük. Dolayısıyla süreci yeniden ele almanın mümkün olduğu sonucuna ulaştık. Kadife Kale’nin siluetini bozacak bir yapı olduğu ortaya çıktı. Özellikle bu nedenlerle durdurma kararı verildi. Konak Belediyesi şu anda bir estetik kurul açıyor. Bu estetik kurul marifetiyle de orada mevcut olan Hilton Oteli’ni geçmeyecek şekilde birçok katlı bir yapıya zannediyorum izin verecekler. Bu anlamda bizim de içimiz ferahlayacak” dedi.

“İYİ GEÇİNEN BELEDİYELER”

Mevcut Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un 9 aylık süreç içerisinde Tunç Başkanla, Aziz Başkanla olan iletişimimizden daha iyi bir iletişimimiz var ifadelerine cevaben Soyer; “ Biz karderdaşız aslında o Narlıdere’nin ben Seferihisar’ın belediye başkanıydım. Komşuyduk, hem dertlerimizi biliyoruz hem sorunlardan anlıyoruz. Gayet iyi anlaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“MESLEK FABRİKASI”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürütmekte olduğu meslek fabrikası projesi ile ilgili konuşan Soyer; “ Türkiye’de işsizlik açısında çok feci bir tablo var ortada. İnanın iş başvurularından başımızı kaldıramaz durumdayız. %25’lerde şu an işsizlik. 18-25 yaş arasındaki gençler işsiz. Bu çok büyük bir dram. Zaten asgari ücretle hayatı devam ettirmek mucize. Bu nedenle bizim ne yapıp edip istihdam olanaklarını geliştirecek çözümler üretmemiz lazım. Geçtiğimiz günlerde 150 sertifikalarını verdik. %50’si istihdam garantiliydi. Ama bunu büyütmek mecburiyetindeyiz” dedi.

“İZMİR'İN YÜZ KARASI OTOGAR”

Sözleşmesi eski olan otogarın bakımsız ve özensiz yapısı ile ilgili açıklama yapan Soyer; “ Türkiye’de böyle bir otogarın benzeri artık yok. Yakın zamanda yeni bir otogar için çalışmalara başlanacak ve bu utançtan kurtulacağız” dedi.

“AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Soyer; “Halkapınar metrosu Ulaştırma Bakanlığının projesi olarak 11 yıldır beklemekte. İzmir Büyük Şehir Belediyesi olarak tüm raylı sistemleri kendi imkânlarımızla gerçekleştirdik. İzmir’den başka bunu yapan bir şehir yok. Halkapınar otogar metrosunun yapımının Ulaştırma Bakanlığı tarafında ele alınmasını bekliyoruz” dedi.

”KÜLTÜRPARK  BİR HALK ÜNİVERSİTESİ OLARAK KALACAK ”

Soyer; “ Kültürpark’ın kurucularının bir iradesi var. Halk Üniversitesi diyor rahmetli Behçet Uz. Bu yüzden uluslararası  fuar orada 80 yıl önce kapılarını açtı.  Kültürpark bir botanik bahçesi gibi halkın nefes alacağı bir alan, kentin akciğeri gibi hem de bir kültür ve eğitim ayağı olması gerekiyor. Kurucuların iradesi bu yönde. Orası ne sadece bir yeşil alandır ne de bir kongre merkezidir. Orası kurucularının iradesinde saygılı bir biçimde düzenlenecek. Şu anda koruma amaçlı bir plan yapılıyor.Yapılan plan doğrultusunda hazırlıklar yapıyoruz.  Kültürpark İzmir’in göz bebeğidir korunması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.