Başkan Soyer gençlerle buluştu: Atatürk’ün hayal ettiği Cumhuriyeti yaşadığımızı düşünmüyorum

Başkan Soyer gençlerle buluştu: Atatürk’ün hayal ettiği Cumhuriyeti yaşadığımızı düşünmüyorum

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Atatürk’ün hayal ettiği Cumhuriyeti yaşadığımızı düşünmüyorum. Çok daha iyisi çok daha fazlası mümkündü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü nedeniyle “100. Yılda 100 Gençle Cumhuriyet” temalı söyleşiye katıldı. Bornova Macera Park’ta, Doç. Dr. Mithat Kadri Vural’ın moderatörlüğünde düzenlenen programda gençlerle buluşan Başkan Tunç Soyer, Cumhuriyet ve demokrasinin önemine değindi.

28-10-2023-e73f4638-1b2f-4979-87be-56eecbf34cdc.jpg

Başkan Soyer, “Cumhuriyet tarihin bildiği en büyük devrimlerden biri aynı zamanda şiddetsiz bir devrim. Bu devrim o kadar kıymetli bir devrim ki… Yüz yıldır kesintisiz bir barış yaşatıyor bize. İçinde bulunduğumuz coğrafyayı düşünün. Bütün Ortadoğu on yıllardır savaşla yanıp kavruluyor. Biz yaşamıyoruz çünkü ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ ilkesi ile oluşturulan dış politika kararları nedeniyle. Bugün bu çimlerde barış içerisinde oturup sohbet edebiliyorsak bunu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz” dedi

“CUMHURİYET HASAR ALDI”

Kurulduğu günden bu yana Cumhuriyetin, demokrasinin ciddi hasar aldığını belirten Başkan Soyer, “Bunun nedeni mücadele etmemek, korumamak. Atatürk’ün hayal ettiği Cumhuriyeti yaşadığımızı düşünmüyorum. Çok daha iyisi çok daha fazlası mümkündü. O devrimlerin her biri o dönemin koşullarında eşsiz deneyimler, eşsiz başarılar. Bunun üstüne onun yol göstericiliği ile devam edebilseydik, o hızla bambaşka bir noktaya gelmiş olabilirdik” diye konuştu.

28-10-2023-fa81a12f-da8f-468f-b561-a96ca225b512.jpg

Demokrasi düşmanlarının o kazanımları yok etmek, geriye çekmek, o eski hayallerini gerçekleştirmeye yönelik alanlar yaratabilmek için çok tahribat yaptığına dikkat çeken Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Cumhuriyetin bekçileri, savunucuları olarak ona sahip çıkmakta eksik kaldık. Rehavete düştüğümüz için Cumhuriyeti savunmakta, korumakta zayıf kaldık. Ama ben inanıyorum sizler sahip çıkacaksınız. Bizim neslimiz başarılı bir sınav veremedi ama siz Cumhuriyetin değerlerini, erdemlerini yaşıyorsunuz. Ve bizden daha fazla sahip çıkacaksınız.”

Gençlerin İzmir’e yönelik sorularını da yanıtlayan Başkan Soyer, Buca Metrosu çalışmalarının sürdüğünü anımsatarak, “Buca Metrosu İzmir tarihinin en büyük yatırımı. Geri ödeme dönemi başladığında tesis işletmeye alındığı için kendi kendini finanse edecek. Senede 45 milyon Euro gelir elde edilecek. Günde 400 bin kişi taşınacak. İzmir’in en kalabalık ilçesinde trafiği yer altına alarak konforlu, temiz bir ulaşım sağlayacağız. Aynı zamanda şehrin üstünde otobüsleri çektiğimiz için trafikte de rahatlama olacak. Temiz, ucuz ve konforlu seyahat imkanı sunacağız. Biraz daha sıkın dişinizi. Bu projeyi biz başlattık ve biz bitireceğiz” diye konuştu.

İzmir Körfezi’nin koku sorununu yaptıkları çalışmaların ardından çözdüklerini dile getiren Başkan Soyer, “50 yıldır halının altına süpürülen bir mesele ile boğuşuyoruz. 11 milyar lira para harcayarak koku sorununu çözdük. Ben bugün Körfez’de suya gireceğim. İzmir'de yaşamaktan her zaman övünç duyabilirsiniz” dedi.

28-10-2023-449d86a5-02fb-4185-8335-2e76eeb54c1f.jpg

Doç. Dr. Mithat Kadri Vural da yüzyıllık bir Cumhuriyet deneyimine sahip olmanın çok kıymetli olduğunu belirterek, “Batı toplumları ağır bedeller ödeyerek ancak bu noktaya geldi. Türkiye'de demokrasi geleneği kısa sürede kurumsallaştı. Burada Mustafa Kemal Paşa’nın değerini doğru şekilde tarif etmek gerekiyor. Bu anlamda Gazi Mustafa Kemal Atatürk politik bir dehadır. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildiğinde çok fazla kimse şaşırmadı. Bizde saltanatın, monarşinin tasfiyesi kimsenin burnu kanamadan yapıldı. Bu da siyasi bir olgunluktur. Dünyada bu işler daha gürültülü oldu” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.