Başkan Soyer,  "İzmir’i demir ağlarla örüyoruz"

Başkan Soyer, "İzmir’i demir ağlarla örüyoruz"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu'nun imza töreninde konuştu.

Başkan Soyer, "İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yolumuz açık olsun! Kemal Bey buradayken sözü alalım, Şubatta temel atmak istiyoruz… Şubatta temel atma törenini sizlerle birlikte burada buluşalım. 14 Şubatta sevgililer gününde İzmir'e olan aşkımızı göstermek için o gün Buca Metrosu'nun temelini atalım" diye konuştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar sonrasında Türkiye'nin kamu kaynaklı en büyük ihaleleri arasına giren ve İzmir'in en büyük yatırımlarından biri olan Buca Metrosu’nda uzun süredir beklenen karar çıkmış ve ihaleyi kazanan firma belli olmuştu. Yaklaşık 3 milyar TL’lik Buca Metrosu’nu kazanan şirketi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) kararına göre belirlenirken, 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklif veren Gülermak A.Ş Üçkuyular-Narlıdere Metrosu’nu yapma hakkını kazanmıştı. İhalenin netleşmesinin ardından ise metro çalışmalarının başlaması için imzaların atılması süreci beklenirken, beklenen imza töreni bugün gerçekleştirildi.

Buca Işılay Saygın Meydanı'nda (eski Kasaplar Meydanı) gerçekleştirilen imza törenine Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Konak Beldiye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin İzmir Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, CHP İlçe Başkanları katıldı.

88523acb-2ea4-48d4-a9e1-12f4c209d3db.jpg

SOYER: TOPLU ULAŞIMDA VERDİĞİMİZ MÜCADELE BÜYÜK

İmza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer projeden kaynaklı olarak çok mutlu ve gururlu olduğunu dile getirirken, "Türkiye'de ekonomik dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde İzmir'in en önemli yatırımlarından birinin imzasını atmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Göreve geldiğim günden bu yana, İzmir’deki hayatımızın can damarı olan toplu ulaşımda verdiğimiz mücadele büyük. En büyük yatırımlarımızı ulaşım konusunda yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. İzmir’in toplu ulaşım politikası dört ana ilkeden oluşuyor: Vatandaş için hesaplı, Belediyemiz için işletme maliyeti verimli, Yolcu için konforlu ve Doğa için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturmak. Bunun da yöntemi, raylı sistem ağırlıklı bir ulaşım ağının yeni nesil otobüsler, deniz ulaşımı ve güvenli bisiklet yollarıyla desteklenmesi. Şüphesiz bu eylem planının en önemli ayağı işletme maliyeti düşük olan raylı sistemler. Metro hatlarımızın yolcu başı maliyeti 2.85 lirayken, bu rakam lastik tekerlekli ulaşımda 9 lira. Bu nedenle çalışma programımızın odağına İzmir’in metro ağını geliştirmeyi koyduk. Projelerimizi geliştirdik, merkezi hükümetten gerekli onayları aldık, finansman kaynakları temin ettik. İki yıl içinde Narlıdere metro tüneli kazısını tamamladık ve beş yeni güzergahta daha yeni metro yatırımları başlattık" dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YATIRIMLARINDAN BİRİ BUCA METROSU’NU TAMAMLAMAYA MUKTEDİRDİR

İzmir'de yapılması planlanan diğer metro hatları ile ilgili konuşarak Buca Metrosu'nun önemine dikkat çeken Soyer, "Narlıdere Metrosu ile birlikte Çiğli Tramvayı da yapım aşamasında. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında her iki hattı da hizmete almış olacağız. 28 kilometrelik Karabağlar Gaziemir Metrosu, 27.5 kilometrelik Otogar Kemalpaşa Metrosu ve 5 kilometre uzunluğundaki Örnekköy Yeni Girne Tramvay Hattı İzmir’e kazandırdığımız yeni güzergahlar. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun imza töreni için bugün buradayız. Uluslararası ihale sürecini kazanan firma ile yapım sözleşmesini imzalıyoruz. Hazine garantisi olmaksızın 490 milyon Avro altyapı yatırım kredisi sağladığımız Buca Metrosu, 13.5 kilometre uzunluğu ve 11 adet istasyonu ile şehrimizin trafiğine büyük nefes aldıracak. Bu hattımız her gün 400 bin vatandaşımızı konforlu, karbon salınımı olmadan, gürültü oluşturmadan taşıyacak. Kentimize mali tasarruf sağlayacak. Uzun ve çok meşakkatli müzakereler sonunda, Buca Metrosu ile ilgili uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk. Meseleyi İzmir’in ortak menfaati olarak gördüğümüz için, hiçbir siyasi kaygı taşımadan sürecin içindeki herkesle şeffaf ve açık ilişkiler geliştirdik. Sonucunda, Türkiye ve dünyadaki tüm paydaşlarımızı şu konuda ikna ettik: İzmir, Avrupa’nın en büyük yatırımlarından biri Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedirdir" diye konuştu.

64988cf6-2f0a-44cf-bdba-123c04aecb9c.jpg

İZMİR EKONOMİSİNİ BÜYÜTEN BİR KALDIRAÇ

İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredisini kente kazandırdıklarını vurgulayan Soyer, "Avrupa Kalkınma Bankası EBRD liderliğindeki sendikasyon kredi anlaşmamızın faiz oranının düşüklüğü, geri ödemesiz dönemin ve vadesinin uzunluğu İzmir’e benzersiz avantajlar sağladı. Böylelikle İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredilerinden birini temin ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için dört ayrı bankadan toplam 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırımıİzmir’e kazandırdık. İzmir’in fazlasıyla hak ettiği bu yatırımın, binlerce gencimiz için yeni iş imkânı ve aş olduğunu hatırlatmak isterim. Buca Metrosu, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda bu zor dönemde İzmir ekonomisini büyüten bir kaldıraç. Nitekim, Çiğli Tramvayında olduğu gibi, Buca Metrosu yapımında da genç mühendis istihdamını zorunlu kılarak bu vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. Dahası, Buca Metrosu ve diğer büyük yatırımlarımız sayesinde sadece projede çalışanların değil, bölgedeki esnafın, imalat ve hizmet sektörlerinin de refahı artacak. Milyarlarca liralık bir yatırımı İzmirle buluşturmamız sonucunda şehrimizin tüm sektörleri canlanacak. " dedi.

İhalenin Gülermark'a verilmesini EBRD tarafından onaylandığını belirten Soyer, "Üçyol – Buca Metro Projesi Yapımı uluslararası ihalesinin ilk aşamasını, Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirmiştik. 14 firmanın teklif verdiği ihalede, komisyon değerlendirmesi sonucunda 13 firmaya mali tekliflerini sunmaları için davet gönderildi. 6 Eylül 2021’de son aşamasını gerçekleştirdiğimiz ihaleye, 8 firma katıldı. Firmaların sunduğu ikinci aşama teklifler, ihale komisyonu tarafından değerlendirilerek nihai değerlendirme raporu, uluslararası ihale mevzuatına göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) onay için gönderildi. Banka tarafından yaptırılan bağımsız uzman denetimi sonucunda ihale komisyonunun hazırladığı rapor EBRD tarafından onaylandı. Böylelikle, Buca Metrosu’nun 3 milyar 921 milyon 498 bin TL bedel ile bugün sözleşmeyi imzalayacağımız Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ’ye yaptırılmasına karar verildi" ifadelerini kullandı.

b6d5620a-36bd-4f1d-8837-ab2400636c64.jpg

İZMİR’İ DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ

Üçyol Buca arasındaki ulaşımın 12 dakikaya düşeceğini vurgulayan Soyer, "Metromuz Üçyol, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasında hizmet verecek. Buca Metrosu, İzmir sahilini iç kesimlere bağlayan ilk kesintisiz ulaşım koridorudur. Şehrimizin coğrafi konumundan kaynaklı körfeze paralel ana ulaşım akslarını dik kesen ilk büyük yatırımdır. Bu nedenle sadece bütçe büyüklüğü açısından değil, İzmir’in fiziksel gelişimi açısından da tarihi bir projedir. Bu yatırımımız sayesinde Buca’daki her bir vatandaşımız hiçbir trafik engeline takılmadan Körfez’e ulaşabilecek. Metro hattı, Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarını birbirine bağlayacak. İzmirli genç kardeşlerim şu müjdeyi şimdiden vermek isterim. Buca Metrosu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü’nden körfez kıyısına erişim süresi 12 dakikaya düşüyor. Bu şehir sizin. İzmir’i dilediğiniz gibi yaşayın! İbn-i Haldun, coğrafya kaderdir demişti… Buca Metrosu, bu kaderi değiştirecek. İzmir tarihinde yeni bir sayfa açacak. Bu sayfayı, biz hep birlikte açacağız. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun yapımı için büyük bir özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İzmir’in geleceğini sizlerle inşa ediyoruz. Buca Metrosu’nun tüm hemşerilerime hayırlı olmasını diliyor; ihaleyi alan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ’ye çalışmalarında kolaylık ve başarılar diliyorum. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yolumuz açık olsun! Kemal Bey buradayken sözü alalım, Şubat’ ta temel atmak istiyoruz… Şubat’ta temel atma törenini sizlerle birlikte burada buluşalım. 14 Şubat’ta sevgililer gününde İzmir'e olan aşkımızı göstermek için o gün Buca Metrosu'nun temelini atalım" diye konuştu.

b79ad4b6-3f87-4d92-916c-ccb2cbf2abf9.jpg

KILIÇ: BUCAMIZ İBB'NİN DESTEĞİNİ SON YILLARDA OLMADIĞI KADAR HİSSETMEKTEDİR

İmza töreninde konuşan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arkalarında olduğunu belirtirken, "Bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Kentimize çağ atlatacak ve Buca trafiğini rahatlatacak bir proje. Bucamız yılların içinde getirdiği düzensiz kentleşme ile birlikte trafik yoğunluğu olan bir kent haline gelmiştir. Kente büyük katkıları olmasına rağmen kent merkezinin Buca'ya gelmesine trafik sorunu engel olmuştur. Bu nedenle Buca Metrosu bizim için büyük bir önem taşımaktadır. Tarihinde demir yolu taşımacılığına en nahif bir biçimde ev sahipliği yapan Buca' da bu kültür yeniden hayat bulacak. Bucamız İBB'nin desteğini son yıllarda hiç olmadığı kadar hissetmektedir. Bir diğer trafiği rahatlatacak proje ise Buca-Otogar yoludur. Yerel yönetimler olarak en büyük sorumluluklarımızdan biri kaynakları doğru kullanmaktır. Bu nedenle İBB ile attığımız adımlar büyük önem taşıyor. İklim krizinin sonucu olan afet derecedeki yağışların sayısı artmaktadır. Bundan vatandaşlarımızın zarar görmesini engellemek için Kozağaç Deresi'nin ıslahı önemlidir. Bucamızda İBB ile üretmeye ve heyecanı hemşerilerimiz ile paylaşamaya devam edeceğiz" dedi.

GÜLERYÜZ: BU PROJEYİ İZMİR'E KAZANDIRMAK İSE BİZLER İÇİN BAMBAŞKA BİR GURUR

Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ Kemal Tahir Güleryüz ise, "Gülermark olarak yurtdışında birçok proje gerçekleştiriyoruz. Sadece Avrupa'da değil, Doğu'da da ülkemizin bayrağını dalgalandırmaya devam ediyoruz. Dışarıda memleketimizin temsilcisi olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu projeyi İzmir'e kazandırmak ise bizler için bambaşka bir gurur. Şirketimizin kurucusu babam 91 sene önce İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdi ve bize bu görevi bıraktı. Bizde bu şerefle bu görevi yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.