Başkan Soyer, Sayıştay 'yasağına' tepki gösterdi

Başkan Soyer, Sayıştay 'yasağına' tepki gösterdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay raporu ile kooperatiflerden işlenmiş ürün alınmasının yasaklanmasına düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi.

MEDYA EGE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay 2022 yılı raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflerden mal alımının kanunun 3a maddesi kapsamında olmadığı için yasaklanmasına, İzmir'deki kooperatif üyeleri ve yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi.

esgfdsd.jpg

Başkan Soyer'in toplantısında İzmirli kooperatifçiler de yer alarak, Soyer'in açıklamalarına destek verdi.

Başkan Soyer, konuşmasında Sayıştay Raporuna değindi. 16.11.2023 tarihinden itibaren kooperatiflerden işlenmiş ürün alımı gerçekleştirilmesinin yasaklandığına dikkat çeken Başkan Soyer, "95 kooperatiften 2 tanesi Hatay ve Osmaniye'den, 26 tanesi İzmir dışından. Bugün itibari ile alım gücümüz 1 milyar lirayı geçti. Ürünleri satın alarak ürünlerin dökülmesini önlüyoruz ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Ürünü işlemedikten sonra üreticisine para kazandırmak; ürünü işleyip katma değerini arttırmaktır. Bu kadar kooperatif yatırımı ne olacak? Kurdukları tesisler var, bunlar çalıştırılmayacak. Size büyük tekellerle rekabete gir diyorlar. Üreticinin tekellerle rekabet etmesi mümkün değil" dedi.

"2015’ten beri yaparken niye bu noktaya geldik?" diye soran Başkan Soyer, şunları aktardı; "2006 yılında yerel tohumun satışını yasaklayan bir kanun çıkardılar. 2016’da köyleri kapattılar tarımın küçük çiftçinin işi değildir diyerek. Size gecekondu, ucuz işgücü teklif ettiler ama biz topraklarımızı yalnız bırakmayacağız. Sizi de yalnız bırakmayacağız. Bu kararla kamu vicdanı yaralanmıştır."

Başkan Soyer, sözlerini "Kooperatiflerinizi öksüz, çocuklarınızı sütsüz bırakmayacağız. Süt Kuzusu Projesini de diğer tarımsal destekleri sonuna kadar devam ettireceğiz. Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Bu yüzden sizin emeğinizden asla vazgeçmeyeceğim. Siz bu memleketin geleceğiniz. Yeni bir yol bulmaksa bulacağız ya da açacağız. Bedel ödeyeceksek de ödeyeceğiz umurumda değil. Ürününüzün dökülmesine izin vermeyeceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın" cümleleri ile sonlandırdı.

Toplantıda konuşan kooperatifçiler ise, İzmir'de uygulanan Başka Bir Tarım Mümkün uygulamalarının İzmirli üreticiye destek olmasının yanında dünyaya da örnek olduğunu dile getirdi.

hjkghojhgk.jpg

Toplantıda konuşan Bademli Kooperatif Başkanı ise "Sizi destekliyoruz. Kooperatiflerden yaptığını alım neticesinde aldığımız 2 bin tonluk piyasası hiç düşmüyor. Çok teşekkür ediyorum, sonuna kadar arkanızdayız" dedi.

Tire Süt Başkanı ise "Başka Bir Tarım Mümkün diyerek çıktığımız yolun sonunu getireceğimize inanıyorum. Süt Kuzu Projesinin pay sahibi kooperatiflerinden biriyiz. 2009'dan beri İzmir'in sütünü dağıtıyoruz. Bizden daha iyi dağıtacaklarını mı düşünüyorlar. Büyük üreticiden süt alıp bize dağıtacaklar. Bu yolda Tunç Başkanımın arkasından gideceğiz" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.