Başkan Soyer’in İzmirli hayali!

Başkan Soyer’in İzmirli hayali!

Ali Eyce yazdı...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz gün İzmir Deniz Ticaret Odası’nın üyelerini ziyaretinde kabul etti ve önemli bir de açıklama yaptı.

Denizle uğraşan, denizle yaşayan ve denizle kazananları karşısında görünce ortak konu da doğal olarak deniz oldu.

Başkan Soyer, ‘İzmir Körfezi’nde yüzülecek’ diyerek büyük bir projenin ilk sinyalini de vermiş oldu.

İzmir’de yaşayan ve İzmirli olan herkesin, geçmişten gelen ve gelecekte umutla beklediği şey İzmir Körfezi’nde yüzebilmek.

İzmir Körfezi’nin yıllardır süren kirlenmesi ve kirliliğe bağlı olarak sadece gemilerin giriş çıkış yaptığı, sadece kıyısında insanların ‘Ah deniz, vah deniz’ diye baktığı İzmir Körfezi’ne ayağınızı dahi sokamayan İzmirliler için İzmir’de yaşamak deniz kıyısında yaşamak değil, denizi kıyıdan bakmak gibi olmuştu.

Türkiye ve İzmir siyasetine damga vurmuş İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rahmetli başkanı Ahmet Piriştina,  görev yaptığı dönemde, İzmir için büyük bir atılım yapmıştı. Şu an denize kıyısı olan İzmir, şu an şehir içinde ana hatlarda geniş yolları olan İzmir tamamen onun eseri. İzmir’in fuarlar kenti olmasını başarmasını ise ayrı gerçek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  eğer dediğini,  düşündüğünü, projelendirdiğini gerçekleştirirse, yani bir gün İzmir’in herhangi bir semtinden, terliğini, havlusunu, plaj çantasını alan İzmirli, bir otobüsle denizin kıyısına gelip, mayosunu giyip, denize girerse, iddia ediyorum Tunç Soyer ismi Ahmet Piriştina’nın isminden daha çok anılır, daha çok hatırlanır ve daha da çok örnek gösterilir.

Bu şehirde son 50 yıldır yaşayanlar olarak, İzmirli olarak biz İzmir’de denizi sadece üstünde yüzen demir yığınlarının içinde görüyor ve biliyoruz. 

Ne içine gerebiliyoruz, ne dışına çıkabiliyoruz.

Başkan Soyer, doğru tespit edip, yola çıktığı bu projesini gerçekleştirirse bir şeyi daha başarmış olacaktır.

Atatürk’e Ağıt şiirinde ‘İzmir’in denizi kız, kızı deniz. Sokakları hem kız hem deniz kokar.’ diyen ünlü şair Cahit Külebi’nin dizelerine de yeniden hayat vermiş olacaktır.

Yıllar önce çekilen fotoğraflardan gördüğümüz ve muhtemelen hayatta olmayan İzmirlilerin İzmir Körfezi yüzmeleri, bakalım yıllar, yıllar sonra yeniden çekilen fotoğraf olabilecek mi?
Dileğimiz olması!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.