Başkan Tugay’dan seçim açıklaması: Artık kaybetmek istemiyoruz

Başkan Tugay’dan seçim açıklaması: Artık kaybetmek istemiyoruz

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, TR35 TV’de katıldığı programda, değişimcileri neden desteklediğini açıklayarak, “Ne ben ne de değişimci grubun içinde olan CHP’li, bundan sonra hiç bir seçimi kaybetmek istemiyoruz” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, TR35 TV’de yayınlanan 8. Gün programında Gazeteci Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtladı.

"ÖRGÜT KIRILDI"

CHP İzmir 38. İl kongresini değerlendiren Başkan Cemil Tugay, “İçinde yaşadığım süreçle birlikte bu yaşananlar beni bir noktaya getirdi. Mayıs seçimlerinden sonra partimizin kaybetmesi ve genel başkanımızın cumhurbaşkanı seçilmemesi ağır bir depresyon hali getirdi. Bunun etkisi altında kongreler gerçekleştirildi. Hatalarımızı bu kongrelerde tartışalım ve daha iyi noktaya gidelim. Kendimize umut verecek kadroları oluşturalım. Delegasyonlarımız iyi temsil eden insanlardan oluşsun. Özeleştiri yapıp önümüzdeki dönemde seçmenin karşısına umut veren bir yapıyla çıkmak için kongreler yapılmalı. Sadece İzmir değil Ankara’da felaket diyebileceğimiz bir kongreydi. Katılım az, insanlar heyecansızdı. Parti içinde değişim isteyenler ve değişim istemeyenlerin tartıştığı tatsız kongreler oldu. İzmir il kongresinde de gelenek olan çarşaf liste, örgüt yapısını diri tutan bir yöntemdi. Örgütümüz il kongresinde kırıldı” ifadelerine yer verdi.

ekran-resmi-2023-10-04-14-10-15.png

OLAYLI KONGRE İÇİN FLAŞ İDDİA: YAPAY KAVGA

İzmir il kongresinde çıkan kavganın yapay olduğunu iddia eden Başkan Tugay, “Bireysel olarak beni eleştirmeyi seven insanlar var. Eleştiriler baş üstünde ama ben o süreçte çarşaf olması için mücadele ettim. Salonda çarşaf liste lehine konuşma yapmak istedim ancak konuşma hakkı vermediler. Konuşma hakkı verselerdi, ‘son seçimlerde uğradığımız yenilginin nedenlerini kurultayda sorgulayacak bir delegasyon çıkaralım’ diyecektim. Partinin özeleştiri yapma imkanı sağlayacak bir delegasyon çıkmasını istedim. Orada yaşanan kavga yapay bir şeydi. Örgütün kavgası olduğunu düşünmüyorum. O insanlar salona propaganda yapsınlar diye getirilmişti. Ne il başkanını ne Tunç Başkanı hedef alan bir saldırı olmadı. Birbirlerine saldıran insanlar partili ya da delege değildi” ifadelerine yer verdi.

31 MART İÇİN UYARI

2023 genel seçimlerin ardından seçmende kırgınlık olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay, “Seçmenleri değerlendirdiğimizde Karşıyaka’dan Genel Başkanımızın adaylığına yüzde 83 oy çıktı. Bu kadar yüksek oy almamıza rağmen derin bir hayal kırıklığı ve Özgür Özel’in ifade ettiği duygusal kopuş var. Gözü kulağı açık olan herkesin algıladığına eminim. Temel sorun burada; bunu görmeyecek miyiz, kendi bildiğimizi okumaya devam mı edeceğiz? Son seçim yenilgisinin getirdiği bir güvensizlik ve kopuş hali var. 31 Mart’ta bu tablo böyle devam ederse bizi sıkıntılı bir süreç bekliyor. Bunun nedenlerini sorgulamak zorundayız. Kritik kararları parti tabanı almadı” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİMCİLERİ NEDEN DESTEKLEDİ?

Değişimcilerin adayı Özgür Özel’i destekleme kararının gerekçelerini açıklayan Tugay, “Ben göreve başladığımdan bugüne kadar genel başkanımızın bana yönelik bir olumsuz tavrı hiç olmadı. Ben vekilleri tebrik için meclise gittiğimde genel başkanı ziyarete gittim. İlçe başkanımızı da tanıştırmak için gittim. 2 ziyarette de kendisine sahada yaşadıklarımızı kısaca anlatmak istedim. Belediye başkanları toplantılarının dışarı yansımaları oldu. Pek çok belediye başkanı, seçim döneminde yaşanan hataları ifade ettiler. Kemal Kılıçdaroğlu’nu omuzlarımızda taşıyacak kadar seviyoruz. Özgür Özel her fırsatta gelen bizi onure eden siyasetçilerden biri. Her iki adayla da sevgi ve saygıya dayalı bir ilişki içerisindeyim. Bazı insanların kafasının almadığı şeyler var. Herkesin makam mevki odaklı olduğunu düşünen insanlar var. O insanlar bizim ilkesel olarak bazı kararları verdiğimizi algılayamıyor. Çünkü kendi dünyalarında böyle bir şey yok. Genel Başkanlıkla ilgili bir tercihte bulunmamdaki sebep, yönetimseldir. Partinin yönetiminin değişimci grupla daha başarılı olacağına inanıyorum. Diğer tarafta tükeneceğimize inanıyorum. Bir şeye dair ümidim kalmadı. Bunu söylemekten üzüntü duyuyorum. Partililerimize yapılan bir haksızlık var. Kurultay delegeleri bütün örgüt adına oy kullanacak ve verecekleri karar partinin geleceğini şekillendirecek. Bizim ‘vefa borcum var’ diye hareket etme lüksümüz yok” ifadelerine yer verdi.

PARTİ YÖNETİMİ HATALI

Parti içi demokrasi eksikliğine dikkat çeken Tugay, “2022’den beri CHP olarak biz yüzde 25’e kadar çıkabildik. Partinin yönetimle ilgili kararlarında hatalar olduğunu herkesin idrak etmesi gerekiyor. Bu rakamın üzerine çıkmak için neler yapılabileceğinin sorulması gerekiyor. Bu sorunun cevabı değişimcilerin açıkladığı tutum belgesinde var. Biz ne siyaset ürettik ve insanlara umut olduk? Bunları tartışamazsak çözüm bulamayız. Değişimden kasıt, siyaset belirleme anlamında eksik kaldığımız noktaları düzeltmek. Bugün bir ilçe yönetim kurulu üyesi ‘ben bu partinin geleceğinde belirleyici olamam’ diyorsa bu parti içi demokrasinin eksikliğini gösterir. Biz nasıl olur da ön seçim yapmayız? Kim bizi tutuyor” dedi.

İTTİFAK GETİRMEDİ, GÖTÜRDÜ

İttifaka ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, “Bizim yaptığımız ittifak doğru değilmiş. İttifak fikri yanlış demiyorum, bugün de ittifak yapılabilir. Ben Karşıyaka’daki ittifak partilerinin ilçe başkanlarıyla toplantılar yaptım ve ittifaka sadık kaldım. Bu ittifak bize getirdiğinden çok fazlasını götürdü. Bunun sorumlusu da biz değiliz. Bu kararları kim verdiyse ona sormak lazım. 2023 genel seçimleri kaybetmemizin sorumluluğunu ittifak partileri de bizim genel merkezimize yüklediler. Herhangi bir yerde ortak değerlerde buluşabildiğimiz bir partiyle ittifak yapmak mantıklıdır” ifadelerini kullandı.

“ARTIK SEÇİM KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”

Tugay, “Ben değişimcilerin yanında tutum alırken yerel siyasi denklemi hesaba katmadım. Ben karar verince ilk Tunç Soyer’le konuştum. Ardından il başkanına gittim. Onlarla bir yerde kader ortaklığı yaptık. Kurultay delegeleriyle yapılan toplantıda Tunç Başkan beni suçlamış, ona da üzüldüm ama yine de kendisine saygımı koruyorum. Ne ben ne de değişimci grubun içinde olan CHP’li, bundan sonra hiç bir seçimi kaybetmek istemiyoruz. Halktan kopmak, halka duyarsız kalmak istemiyoruz. İnsanlarımızın sorunlarını çözecek ve iktidar olmak için mücadele edecek bir siyaset yapmak istiyoruz. İnsanlar değişecekse insanlar, tutumlar değişecekse tutumlar, tüzük değişecekse tüzük. Her neyi değiştireceksek değiştirelim ama Allah aşkına bir daha seçim kaybetmeyelim. Bu nereye kadar gidecek? Biz sadece dar alanda başarılar elde etmek için siyasete girmedik. CHP bu ülkeyi kuran ve zor günlerde de bu ülkeyi kurtaracak olan partidir. Ben buna inanıyorum. Alternatif siyaset üretmek gerekiyor. CHP’deki değişim Türkiye’deki değişim olacak” diye konuştu.

“KOLTUK İÇİN SİYASETE GİRMEDİM”

Kendisine yönelik eleştirilere tepki gösteren Başkan Tugay, “Eleştirileri, tartışmaları yapmak kimseyi tedirgin etmesin. Kendisiyle yüzleşen, halkına da ben daha iyi olmak istiyorum duygusunu verebilirsek biz bir şeyleri kazanabileceğiz. CHP’nin üst düzeyinde siyaset yapanların tarihi bir sorumlulukları var. Böyle bir dönemde susmayalım. Aklımızda başka şeyler varken dilimizde başka şeyler olmasın. Bana belediye başkanlığını yaktın diyenler var. Burada önemli olan başkanlık değil Türkiye’nin düzelmesi ve CHP’nin iktidar olması. Ben sıradan bir CHP’li olarak üzerime ne düşerse yapmaya devam ederim. Kendimi onursuz ve rahatsız hissetmem. Ben siyasete koltuk için girmedim. Bugün bana düşman olan insanlar bile ellerini vicdanına koysunlar, ben fedakarca çalışmadım mı? Benim için partimizin kazanması çok daha önemli. CHP iktidar olsun, bütün makamlardan çekilmeye hazırım. Zoom toplantısı videosunu hainlik olarak nitelendirilince uzlaşı kaybedildi ve bir ayrışma yaşandı. Ben kurultay delegesiyim ve oyumun rengini açıklamayabilirdim ama Türkiye bu kadar sorunluysa ve değişim zorunluysa bunu bugün konuşmayacağız da ne zaman konuşacağız?” dedi.

"MEZHEPSEL TARTIŞMALAR MEZAR KAZDIRIR"

CHP içerisinde mezhepsel tartışmaların yaratıldığına dikkat çeken ve uyarılarda bulunan Başkan Tugay, “Genel başkanlık tartışmalarında birileri ateşle oynuyor. Partiyi mezhepsel tartışma içerisine çekiyorlar. CHP mezhepsel tartışma içerisine çekilecek parti değildir. Genel başkanlık yarışını bir mezhepsel tartışmayla özleştirmeye ve buradan güç devşirmeye kimse kalkmasın. Bu partide her mezhepten insan var. Biz laik dünya görüşüne sahip insanlarız. Mezhepsel tartışma CHP’ye verilecek en büyük zarardır. En başta Genel Başkanımıza zarar verirler. Genel başkanımız bizim için emek harcadı, çaba gösterdi ama orada bir halk var. Halka kulak vermezseniz partinin mezarını kendiniz kazarsınız ve acı bir son getirirsiniz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.