Başkan Tunç Soyer: Barış sözcüğünden bile ayrıştırmaya çalışıyorlar

Başkan Tunç Soyer: Barış sözcüğünden bile ayrıştırmaya çalışıyorlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı televizyon programına gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Medya Ege- Programda önemli mesajlar veren Başkan Soyer, son günlerde yaşanan afiş tartışmaları konusuna da değinerek cesaret ve umudun kaybedilmemesi gerektiği vurgusunu yaptı.

"Cesaret ve umut olması gerek!"

Cesaret ve umut vurgusu yapan Başkan Tunç Soyer: "Türkiye'de 2 şey olması lazım cesaret ve umut. Bunu büyütmenin yolu dayanışma ve el ele vermeden geçiyor. Barış sözcüğü üzerinde bile bir ayrışma yaratmaya çalışan bir iklimde yaşıyoruz. Barışın nesine sahip çıkmayacaksınız. Siyasal iklim öyle ki her cümleden bir ötekileştirme, kutuplaştırma bulmaya çalışıyor. Bu şekilde yönetmek kolay, çok sesli yönetmek zor. Her şekilde bizi bölmeye, kutuplaştırmaya çalışanlara teslim olmamalıyız. Birbirimize bağlayan o kadar çok sebep ile binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz" diye konuştu.

Soyer'den koku sorunu için tarih!

Katıldığı TV programında çarpıcı açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca metrosu konusund son durumu değerlendirirken İzmir'in koku sorununa da değinerek tarih verdi.

kapak-100151.webp

"İzmir 40 veriyor, 1 alıyor"

İzmir-merkezi hükümet arasında yıllardır yaşanan ‘üvey evlat’ tartışmasına da yönelik açıklamalarda bulunan Başkan Soyer; “İzmir 40 veriyor, 1 alıyor. Bu yıllardır böyle. İzmir 90 milyar veriyor, 2-2.5 milyar alıyor. İzmir çok uzun zamandır kendi ayakları üzerinde duran bir belediye olmuş. Muhalif olduğu için çok hırpalanmış, bu da bir direnç doğurmuş. ‘Bir medet ummadan biz naparız?’ın hesabı yapılmış hep. Böyle bir bürokrasinin üzerine bir de vizyon koyarsanız yapamayacağınız şey yok” diye konuştu.

"O metro Buca’ya gelecek"

Buca Metrosu’nda son durum hakkında bilgiler veren ve metronun mutlaka açılacağını ifade eden Soyer şöyle konutu; “İlk ödemesi geldi. 21.5 milyon euro ilk ödeme dilimi, geçen hafta geldi. Biz de bugün itibariyle tünelin kazımına başlıyoruz. Öncelikle proje son derece rantabl bir proje. Dünyanın en rantabl projelerinden biri… Vatandaş rantından söz ediyorum. 490 milyon euroluk bir konsorsiyum oluşturduk. Bunların paydaşların aralarında ortak bir mutabakata vardılar ve 12 yıl vadeli, 4 yıl ödemesiz, 3.2 faizli bir kredi verdiler. Bu şu anlama geliyor? İnşaat süresi 4 yıl. 4 yıl sonunda açacağız bu metroyu. 400 bin kişiyi taşıyacağız günde ve bu yıllık 45 milyon euroluk bir gelir demek. 13 senede kendisini geri ödemiş olacak. 12 yıl içinde zaten borcu ödemiş olacağız. Bu Büyükşehir Belediyesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve vatandaşın cebinden para çıkmaması demek… Ortaya net bir tablo koyuyoruz. İzmir’in bütün bu dirençliliği, kendi ayaklarını üzerinde duruyor olması dışarıda da okunuyor ve takdir ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredisini geçen hafta düşürdüler, tam da o hafta 21.5 milyon euroyu bize gönderdiler. Özetle Buca Metrosu gelecek. O metro Buca’ya gelecek. Önümüzde hiçbir engel yok." diye konuştu.

kapak-155918.webp

Koku sorununda tarih verdi

İzmir'in en önemli sorunlarından olan ve muhalefet ile Soyer'i sık sık karşı karşıya getiren koku sorununa da değinen ve tarih veren Tunç Soyer; “Körfez çok uzun yıllar bu kentin fosseptiği olarak kullanılmış. Bundan 20 yıl öncesinde Büyük Kanal Projesi’yle radikal bir değişiklik oldu ve önemli bir eşik geçilmiş oldu. Bu kanalla pis su Çiğli ve Güzelbahçe’deki arıtma tesislerine taşındı. Ancak yaklaşık 20 senedir ne bu kanal ne de arıtmalarla ilgili ciddi bir bakım yapılmamış. İkincisi de Çiğli’deki tesisin yeni fazları hayata geçirilememiş ve mevcut fazların restorasyonu da yapılmamış. Kent içinde yağmur suyu-pis su kanallarının birlikte hareket ediyor olması da kokunun önemli sebeplerinden biri olmuş. Biz geçen sene 196 kilometrelik bir ayrıştırma yaptık, 200 kilometre daha yapacağız. Çiğli Arıtma Tesisi’nde bir rehabilitasyon başlattık. Nisan-mayıs aylarında ciddi şekilde yükselen şikayet Haziran-Temmuz aylarında aşağıya indi. Saygın akademisyenlerin içinde yer aldığı bir kriz masası kurduk. Bir koku master planı üzerinde çalışıyoruz. İddiamız da şu 2 yıl içerisinde İzmir’de bu koku sorununu kökünden çözecek çok ciddi bir yol almış olacağız" dedi.

“İzmirli inanılmaz sağlam durdu”

Programda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İzmir’in Aliağa ilçesinde verilen söküm izninin iptal edilmesiyle ilgili de mesajlar veren Soyer, İzmir'in bu konuda çok sağlam durduğunu ifade etti. Başkan Soyer: “Bir kere geri gidecek Brezilya’ya ve bunun da takibini yapacağız. Asla ‘Bu yanlıştı düzeltelim’ demediler. Çünkü baştan itibaren sahip çıktılar. 900 ton dedik, ‘Yok öyle bir şey, 9 ton var’ dediler. Çok net duruşları vardı. Fakat İzmirli inanılmaz sağlam durdu. KESK, DİSK, Tabipler Odası, Baro ve TMMOB. 5 kurum bir araya geldi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de onlarla birlikte hareket ettik, aynı dava dilekçesiyle dava açtık. Çok sayıda eylem yaptık ve çok net bir duruş ortaya koydu. İzmir kimsenin çöplüğü değil dedik. Emperyalizm artık sadece postallarla işgal etmiyor bir ülkeyi, tohumuyla, atığıyla işgal ediyor. Bu bir gemi de değil zehirli atık taşıyan bir çöp kargosu. Hep şöyle bir umutsuzluk vardı, ne yaparsan yap bu hükümet geri adım atmıyor. Öyle olmadığını da ortaya koyduk. Örgütü olursanız, direnç gösterirseniz umudunu kaybetmezseniz öyle olmuyor” dedi.

"Hedefimiz küçük üreticiyi ihracatçı yapmaktır"

Tarımın önemine değinerek İzmir'de tarım alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Soyer: "İzmir'de çoban haritasını çıkardık. Bize oy veren vatandaşın ekmeğini, namusunu korumak bizim asli sorumluluğumuz. Biz bunları yapmaya devam edeceğiz. Bayındır'da günde 100 ton süt işleyen bir fabrikayı Eylül sonunda açıyoruz. Çoban haritası ile mera hayvancılığı yapan üreticilerimizin sütlerini alıyoruz. Hedefimiz varış noktası küçük üreticiyi ihracatçı yapmaktır. Bunun ilk örneğini Bademler köyünde yaptık. Bademler'den Hollanda çiçek borsasına çiçek ihracatı yaptık. " diye konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.