Başkan Yorgancılar: Siz isteyin biz üretelim

Başkan Yorgancılar: Siz isteyin biz üretelim

Litvanya, Polonya ve Ukrayna Büyükelçilerini bir arada ağırlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Ülkelerimiz, karşılıklı ticaret için büyük bir potansiyel vaat etmektedir. Siz isteyin biz en uygun şartlarda üretmeye hazırız" dedi.

Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti.

polonya-buyukelcisi.jpg

Özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerle mevcut önemi daha da artan Doğu Avrupa ve Baltık Denizi hattının üç önemli devletinin değerli temsilcilerini bir arada ağırlıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yorgancılar, “Pandemi sonrasında kuzeyden güneye ve batıdan doğuya Avrupa’yı saran istikrarsız süreçler içinde ticari ve ekonomik ilişkilerimizi artırmak adına çabalıyor olmamız çok önemli. Zaten askeri ve siyasi anlaşmazlıklar, ancak güçlü ekonomik ilişkiler ile aşılabiliyor. Ülkelerimiz, karşılıklı ticaret için büyük bir potansiyel vaat etmektedir. Zira hem Litvanya’nın, hem Polonya’nın ve hem de Ukrayna’nın talep ettiği ürünlerin büyük bir kısmını İzmirli sanayiciler olarak üretmekteyiz. Bize gereken başta yazılım gibi hizmet ve diğer ürünlerde de ülkeleriniz belirli bir seviyeye gelmiş durumda. Dolayısıyla işbirliğimizi artırmamızın çok verimli çıktıları olacağı ortada” dedi.

dsc-8708.jpg

Büyükelçilere İzmir’in ekonomik yapısı ve üretim potansiyeli ile EBSO’nun dinamik rolünü anlatan bir sunum yapan Yorgancılar, “Gördüğünüz gibi İzmir çok geniş bir üretim yelpazesine sahip. Ayrıca sahip olduğu limanları ile giderek artan direkt uçuşlar ve Doğu Akdeniz ile Balkan bölgelerine hakimiyeti, İzmir’e benzersiz bir lojistik avantaj sağlıyor. Şimdi bu avantaj, yapımı süren Çandarlı Limanı ve Kemalpaşa Lojistik Köy ile daha da pekişecek. Sayıları giderek artan organize sanayi bölgelerimiz ve serbest bölgelerimiz ile dış ticaret fazlası veren, net ihracatçı konumda bir kent durumundayız. Sahip olduğu insan kaynağı, akademik kurumları, tarihten miras aldığı liman kenti özelliği ve bunun getirdiği dışa açık kültürel yapı, İzmir’i ideal bir yatırım şehri yapmaktadır” diye konuştu.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise Ukrayna, Polonya ve Litvanya ülkelerinin temsilcileri olarak EBSO’da olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ticari ilişkileri ilerletmek adına üç ülkenin büyükelçileri olarak İzmirli sanayicilerle işbirliği olanaklarını geliştirmek istediklerini belirten Bodnar, “Ülkemizde devam etmekte olan savaş sürecine rağmen ekonomik ilişkilerimizi daha da ilerletmek adına çalışmaktayız. Tahıl koridoru ve kriz diplomasisi konusunda Türkiye’nin duruşunu ve yaptıklarını takdir etmekteyiz” ifadesini kullandı.

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw da İzmir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Pandemi dolayısıyla dış ticaretimize ilişkin rakamlar istenen seviyenin oldukça altına düşmüş durumda. Ticaretimiz geliştikçe rakamlar da elbet yükselecek. İzmir, ifade ettiğiniz avantajlardan yola çıkarak bu gelişimin ve atılımın başlayacağı şehir olmak için çok müsait. İlave hamleler ile taşımacılık kapasitesinin artırılmasının da ciddi bir fark yaratacağına inanıyorum” dedi.

Temmuz ayında Başkan Yorgancılar’ı İzmir’de ziyaret ettiklerini ve EBSO ile Vilnius Ticaret, Sanayi ve Zanaatkarlar Odası arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimine katkı koyacak olan İşbirliği Protokolü’nü imzaladıklarını hatırlatan Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis ise “Şimdi de Polonya’nın Lublin kenti ile ilgili ortak bir proje hazırlığı içindeyiz. Gelinen noktada bölgesel işbirliklerini geliştirmek, sadece ilgili bölge için, geniş bir coğrafi alanda ticari faydalar sağlıyor. Baltık havzası ve Doğu Avrupa, güneyde Karadeniz ekonomik alanı ve Türkiye ile Akdeniz bölgesine ulaşan hatta ticareti ve sözünü ettiğimiz ekonomik işbirliğini geliştirmek gerekiyor. Sayın Yorgancılar’a bu anlamdaki kavrayışı ve destekleyici tavrı nedeniyle teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.