Başkan Zorlu: Depreme karşı dirençli kentler yaratmalıyız

Başkan Zorlu: Depreme karşı dirençli kentler yaratmalıyız

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, 6 Şubat'ta meydana gelen büyük depremin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda "Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için şehirlerimizi depreme dirençli hale getirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Zorlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Cumhuriyet tarihimizin en büyük felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. 6 Şubat 2023’te 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde kaybettiğimiz canları bir kez daha rahmetle anarken, yakınlarına sabır ve dayanma gücü diliyoruz.

"DEPREM, AFETE DÖNÜŞMESİN"

Tüm Türkiye’yi yasa boğan, yüreklerimizi dağlayan bu büyük afet gösterdi ki; binalarımız da, şehirlerimiz de, insanlarımız da depreme hazır değil. Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için şehirlerimizi depreme dirençli hale getirmek zorundayız. Deprem kuşağı üzerinde bulunan ülkemizde; planlı yapılaşma, mevcut binaların güçlendirilmesi, yeni binaların inşası sırasında güvenlik standartlarının titizlikle uygulanması kritik öneme sahip. Bir diğer önemli konu da toplumumuzda temel afet bilinci oluşturmak olmalıdır. Bu amaçla eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, acil durum planları hazırlanmalıdır. Belediyelerde deprem risk yönetimi ya da kentsel dönüşüm birimlerinin yaygınlaştırılması, yapı stokunun güvenli hale getirilmesi bakımından yararlı olacaktır.

"YAŞADIĞIMIZ ACI DERS OLSUN"

Özetle, yaşadığımız bu büyük acıdan artık ders çıkarmamızın vakti geldi. Deprem bölgesinin rehabilitasyonu ve kalkındırılması elbette önümüzdeki en önemli konulardan biri. Ama bir yandan da Türkiye’de gelecekte yaşayabileceğimiz olası büyük depremlere karşı bilimin ışığında önlemler almak, bir sonraki afet kapımızı çalmadan hazırlık yapmak zorundayız. Kamu kurumları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları el ele vererek daha güvenli yarınlar inşa edebiliriz. Bu, hem ulusal bir görev hem de birbirimize karşı sorumluluğumuzdur.

Bu duygu ve düşüncelerle, böylesi bir felaketin bir daha yaşanmamasını diliyor; kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anarken, geride kalan vatandaşlarımızın acılarını yürekten paylaşıyoruz."

sibel-zorlu.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.