Başkan Zorlu: Eşitlik olmadan kalkınma olmaz

Başkan Zorlu: Eşitlik olmadan kalkınma olmaz

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, "Tüm dünyada kadınların katılmadığı bir ekonomik ve toplumsal yaşamda sürdürülebilir bir kalkınmadan bahsedilemeyeceği gerçeği kabul edilmiştir" dedi.

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu', 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Zorlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Kadınların, hayatın her alanında yüzyıllardır süregelen hak arayışının sonucu olarak ortaya çıkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda simgesel bir gündür. Artık tüm dünyada kadınların katılmadığı bir ekonomik ve toplumsal yaşamda sürdürülebilir bir kalkınmadan bahsedilemeyeceği gerçeği kabul edilmiştir. Ancak ne yazık ki bu 8 Mart’ta da Türkiye’de ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinden hala çok uzak olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır.

EŞİTLİĞİN SAĞLANMASI 131 YIL SÜREBİLİR

Dünya Ekonomik Forumu’nun 146 ülkeyi kapsayan Küresel Cinsiyet Uçurumu 2023 Raporu’na göre, dünyada cinsiyet eşitsizliğini gidermek için sağlanan ilerlemenin hızı büyük ölçüde yavaşladı. Cinsiyet eşitliği farkı, geçen yıla göre sadece yüzde 0.3 oranında kapandı. Dünyada cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik ilerlemenin bu hızla devam etmesi durumunda aradaki farkın ancak 2154’te, yani 131 yıl içinde kapanabileceği tespit edildi. Bu süre, ekonomik eşitsizliği kapatmak için 169 yıl, siyasi yetkilendirme alanındaki eşitsizliği kapatmak için ise 162 yıl alabilir.

"BU GİDİŞATI DEĞİŞTİRMELİYİZ"

Rapora göre Türkiye, bir önceki yıla göre 146 ülke arasında 5 sıra gerileyerek 129. oldu. Hindistan, Tunus, Nijerya, Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı ligde yer alan Türkiye’deki gerilemenin ana nedeni kadınların istihdama, siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılımının çok düşük olmasıdır. Bundan 101 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde düzenlenen “Kadınlar Kongresi”ne katılan, karar alma mekanizmalarına Batılı ülkelerden önce giren ve uluslararası topluma örnek olan kadınlarımızın bugün dünya tablosundaki yeri üzücü ve düşündürücüdür. Adil ve eşit bir gelecek için bu gidişatı değiştirmek zorundayız. Çıkış yolumuz ise toplumsal dönüşümden geçiyor. Kamu ve özel sektörün, üniversitelerin, sivil toplumun bu konuda iş birliği yapması şart.

WEPs KADININ GÜÇLENMESİ İLKELERİ

Hukukumuzun uluslararası normlarla uyumlu ve etkili biçimde uygulanması da kadınların bu yöndeki duruşuna güç katacaktır. İstanbul Sözleşmesi’ne dönülerek atılacak adımlar pekiştirici olacaktır. Global Compact Türkiye ile yakın işbirliği içinde çalışan ve WEPs Kadının Güçlenmesi İlkelerinin imzacısı ve yürütücüsü olarak, kadınların iş hayatında ve toplumda güçlenmesine özel önem veriyoruz. WEPs Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ne imza atan firmaların çoğalması ve bu ilkelerin başarıyla hayata geçirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü kadınları ve erkekleri hayata eşit oranda katabilirsek, daha demokratik ve kalkınmış bir Türkiye yaratabiliriz.

Bu düşüncelerle, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar, kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadınına verdiği değerin yeniden tüm dünyaya örnek olacak şekilde hayat bulmasını temenni ederim.”

sibel-zorlu.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.