Başkanı Öney, “Atatürk’e Olan Sevdamız, Kara Sevdaya Dönüştü”

Başkanı Öney, “Atatürk’e Olan Sevdamız, Kara Sevdaya Dönüştü”

Türk Parlamenterler Birliği(TPB)İzmir Şube Başkanı Av.Metin Öney’in Güzelbahçe’de Atatürk’ün insani ve farklı yönlerini anlattığı konferans büyük ilgi gördü, adeta izdiham yaşandı.

İstiklal Marşı ve ardından Andımızın okunmasıyla başlayan konferansta, kalabalığı gören Av.Metin Öney “Atatürk’e olan sevdamız, Kara Sevda’ya dönüştü.”dedi. Öney’e konferans sonunda Atatürk Çiçeği hediye edildi.

Türk Parlamenterler Derneği İzmir Şube Başkanı Av.Metin Öney, Cumhuriyet Kadınları Derneği(CKD),Türk Kadınlar Birliği(TKB), Türk Anneler Derneği(TAD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD), Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği(GÜLDER)Güzelbahçe Şubeleri ve Yarımada Güçbirliği Derneği’nin(YGD)katkılarıyla Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta, Atatürk’ün vefa anlayışını, arkadaşları ile sohbetini, manevi çocuklarıyla ilişkilerini, boş zamanlarını nasıl geçirdiğini, başucu kitabını ve hayallerini anlattı. 
Konuşmasının başında Atatürk’e son zamanda yapılan saldırılara dikkat çeken Öney, şöyle konuştu:

Son Kasım’a kadar Atatürk

“Atatürkçü olmak için tarihçi olmak gerekmiyor. Sevda gerekiyor. O’nu 10 Kasım’a kadar değil, son Kasım’a kadar seveceğiz. 10 Kasım saat dokuzu beş geçe çalınan siren sesi, Ata’mıza olan saygımızı gösterdiğimiz için, bize hoş geliyor, mutluluk veriyor. Uçakta yolcular pilotun anonsu üzerine ayağa kalkıyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Bu sevgi, dünyada hiçbir lidere nasip olmayan bir sevdadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ata’mıza yapılan bu saldırılar, iftiralar, düşmanlıklar arttıkça, bizim O’na olan sevdamız daha da büyüyor. Hamur avuçta sıkıldıkça nasıl taşıyorsa, hortum sıkılığında nasıl tazyikli su fışkırıyorsa, Atatürk’ü sevenler de çoğalıyor, giderek büyüyor. Yapılan bu saldırılar bizim Ata’mıza olan sevdamızı Kara Sevdaya dönüştürdü. Artık kendisini 21.yüzyıla taşıyan tek lider olan Ata’mızı şiirlerle anmak yerine, şuur ve bilinçle yaptıklarını kendimize rehber edinmeliyiz.”

“Atatürk’ü anlatmanın hem çok kolay, hem de çok zor olduğunu ifade eden Öney, ‘Atatürk çok şeffaf bir liderdi. Arabasını, söylemlerini, arkadaşlarını, malını, mülkünü herkes bilirdi. Anlatılması zor olan ise, 57 yıl içine bu kadar başarıları, zaferleri, fikirleri, devrimleri nasıl sığdırdığıdır.” dedi.

Yüz sene ileriyi görüyordu

Atatürkçülüğün bir bilim, felsefe, vatan sevdalısı olmak ve yüz sene ileriyi görmek demek olduğunu dile getiren Öney, ”Atatürk, günlük tutardı. Nutuk bu günlüklerin eseridir. Şiirler, makaleler, kitaplar yazdı. Savaşın en şiddetli zamanında marif kongresini düzenledi, eğitim konusunu ele aldı. Ülke ekonomisinin durumunun bilinmesi için İktisat kongresini İzmir’de topladı. Savaşta kadınların yaptığı mücadeleyi görüp, devrimlerinin odak noktasına kadınları yerleştirdi.”diye konuştu.

Vefa adamıydı, yardım severdi

Atatürk’ün vefa adamı olduğunu, düzenli kıyafetleri ile bilindiğini, teknolojiyi çok iyi kullandığını, yardımları kimse bilmeden yaptığını da yaşanılan örneklerle anlatan Öney,  farklı yönleriyle Atatürk’ü şöyle özetledi: “Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi. Binlerce kitabı vardı. Ama Reşat Nuri Güntekin`in ünlü Çalıkuşu romanını hayatı boyunca, hatta cephede bile başucundan ayırmaz, her gün rastgele bir yerinden açar, bir kaç sayfa okurdu. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu.  Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi. Düzenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Fransızcayı geliştirdi. Zengin bir kelime bilgisi vardı. Eğitim hayatı boyunca en başarılı dersi matematikti. Pozitif bilimlere ilgisi hayatı boyunca sürdü. Yağcılığa çok kızardı. Görevlendirmelerde liyakata çok önem verirdi.”

Atatürk Çiçeği hediye edildi

Konferanstan sonra, Güzelbahçe Şubelerinin Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Mesude Öney, Türk Anneler Derneği Başkanı Oya Türkeli, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Güldeniz Paköz, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Asuman Çataltepe, Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr.Tuğrul Şahbaz ve Yarımada Güçbirliği Derneği Başkanı Süleyman Gümüş, Öney’e Atatürk Çiçeği hediye etti, birlikte anı fotoğrafı çektirdi..  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.