Başkanlık ofisleri devreye girecek

Başkanlık ofisleri devreye girecek

Cumhurbaşkanına bağlı ofisler hükümetin ‘mutfağı’ olacak. Cumhurbaşkanının isteyeceği her türlü bilgi, analiz ve raporlar bu ofisler aracılığıyla hazırlanacak.

AK Parti kurmaylarından edinilen bilgilere göre Erdoğan’ın bahsettiği ofis sistemi, ABD’deki başkanlık sistemi yapısı içinde yer alan ‘yürütme ofisleri’ gibi görev yapacak. Ancak Türkiye’deki uygulama daha farklı olacak. Parti kurmaylarının ‘Türk tipi kabine’ olarak tarif ettiği kabine ile koordineli çalışacak bu sistemde, ofisler ihtiyaç oldukça devreye girecek. Ofisler, direkt Cumhurbaşkanına bağlı olacak ve daha çok hükûmet icraatları ile ilgili hazırlık çalışmalarında rol alacaklar. Belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerin görev yapacağı ofisler, bir anlamda hükûmetin ‘mutfağı’ gibi çalışacak. Bakanlıkların teşkilatlanması içinde yer almayan birimler de ihtiyaç olması hâlinde bu ofis sistemine dâhil edilecek.

Hukuk, çevre, ekonomi-bütçe, güvenlik, dış politika ve sosyal konular başta olmak üzere kurulacak ofisler, cumhurbaşkanına, görevinde yardımcı olan birim ve bürokratlardan oluşacak. Ofislerde hâlen cumhurbaşkanlığı bünyesindeki bazı danışmanlara da görev verileceği belirtiliyor. Yeni hükûmet sisteminde, bakanlık icraatlarının takibi de bu ofisler aracılığı ile yapılacak. Cumhurbaşkanı’nın isteyeceği her türlü bilgi, analiz ve raporlar da bu ofisler aracılığıyla hazırlanacak. AK Parti kurmayları, yeni sistemle cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı politika ve strateji geliştirmeye, izleme ve değerlendirmeye yoğunlaşacağı için, özellikle ekonomi, sosyal politika, dış politika, denetim, güvenlik, istihbarat ve savunma alanında yardımcı birimler oluşturulacağını dile getirdi. Bu ofislerden çıkan kararlar ve yaklaşımlar, hükûmetin politikalarında da bizzat belirleyici rol oynayacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.