Bayraklı'da 'tarihi kentsel dönüşüm kararı'

Bayraklı'da 'tarihi kentsel dönüşüm kararı'

Bayraklı Belediyesi ilçe sınırları içindeki eski yapıların yıkılıp, yenilerinin yapılması için kentsel dönüşümde tarihi bir karar aldı. 

Depremden en çok etkilenen başta Adalet, Manavkuyu ve Mansuroğlu mahallelerinde artan talep üzerine harekete geçen Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Deprem yönetmeliği öncesi yapılan bütün yapı stoğunun tekrar yenilenmesi gerekiyor. Amacımız eski yönetmeliklerle yapılan binaların yıkılıp, vatandaşlarımızın hak kaybı yaşamadan sağlıklı konutlara kavuşmasıdır" dedi. Mecliste görüşülen önerge, oy birliğiyle imar komisyonuna havale edildi.

Başkan Sandal, "Tek amacımız vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamadan yeni konutlara kavuşması"

Bayraklı Belediyesi meclisi Aralık ayı birinci oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal başkanlığında toplandı. Deprem sonrası vatandaşların akıllarındaki soruların yanıtını bulmak için gece gündüz mesai yapan Başkan Sandal, meclise sunduğu önergeyle önemli bir karara öncülük etti. Sandal, "Meclisimize, vatandaşlarımızın kentsel dönüşümde mağduriyetlerini giderecek bir önerge sunduk ve oy birliğiyle kabul edildi. Komisyonda görüşülecek ve meclisimizde onaylanacak. Büyükşehir Belediyemizde de gerekli karar alındıktan sonra vatandaşımızın önündeki engeli kaldırmış olacağız. Tek amacımız vatandaşımızın evlerini yıkıp, mağduriyet yaşamadan ve hak kaybı olmadan sağlıklı, yeni konutlara kavuşmalarıdır" dedi. Eski yapıların yıkılıp yerlerine yenileri yapılırken, yükseklik ve yoğunluk açısından vatandaşın herhangi bir hak kaybı yaşamasının önüne geçecek önerge, oy birliği ile komisyona sevk edildi.

img_0109-001.jpg

Vatandaşın önündeki engeli kaldırıyoruz

Önerge sonrası konuşan Başkan Sandal, "Bayraklılı yurttaşlarımızın bize en çok sorduğu sorulardan biri; bundan sonra az ve orta hasarlı yapılarıyla ilgili neler yapacaklarıyla ilgili konuydu. Meclisimize havale ettiğimiz kararla bugün vatandaşlarımızın bu anlamdaki mağduriyetlerini giderecek bir önergeyi meclisimize sunduk ve bugün oy birliğiyle kabul edildi. Komisyondan geldiği haliyle umarım Büyükşehirimize, oradan da gerekli kararı aldıktan sonra vatandaşımızın önündeki engeli kaldırmış oluruz. Bundan sonraki süreç uygun kredi koşullarını yaratıp vatandaşımızın binalarını yıkıp daha sağlıklı konutlara ulaşmaları. Çünkü 2005 yılında az hasarlı verilen binalarımız bugün depremde yıkıldı. O yüzden deprem yönetmeliği öncesi yapılan bütün yapı stoğunun tekrar yenilenmesi gerekiyor. Orta hasarlı binalarımızın da güçlendirilerek yeniden oturulabilir hale getirilmesi bize göre çok doğru bir iş değil. Gerek zemin etüdü, gerek kullanılan demir ve beton kalitesi gerekse ilgili yönetmelikler gereği bu binaların bir sonraki depremde ciddi hasarlarla karşı karşıya kalacağı gün gibi açık. Aldığımız bu kararın Bayraklımıza, İzmirimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm meclis üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Çalışanın başımızın üstünde yeri var

Belediye çalışanlarının toplu sözleşme haklarıyla ilgili gelen soru üzerine açıklama yapan Sandal, " Toplu sözleşme yaparken kadro düzenlemesi yapan tek belediyeyiz. Şu an kendi çalışanlarımıza önerdiğimiz ücret tüm toplu sözleşmelerin üzerinde bir rakam. Bugüne kadar eşit işe eşit ücret ve liyakat esasına göre bir kadrolaşma demiştik. 6 aydır bürokratlarımız bu alanda çalışıyordu. Öncelikli olarak tüm çalışanlarımızı İnsan Kaynakları Müdürlüğü'nde tek çatı altında topladık. Aynı işi yapan farklı ücret alanlar olmasın dedik ve bunu düzenledik. Çalışanlarımızın temel haklarını korumakla ilgili çalışma yürüttük. Terfi komisyonu ve disiplin konularında tavizimiz yok. Herkes yaptığı işin ücretini alacak. Disiplinde ise sendika ile birlikte karar almak istiyoruz. Bir belediye başkanı çıkaracaksa böyle bir maddeye ihtiyacı yok. Çalışan emek veren her arkadaşımızın hepsinin başımızın üstünde yerleri var. Kimseye hak etmediği kazancı vermeyeceğiz. Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız dedik, ekmeği büyüteceğiz dedik ve sözümüzü tuttuk. Kimsenin işi ve aşıyla oynamak istemiyoruz. Yeter ki çalışanlar işlerini layıkıyla yapsın. Amacımız iş disiplinini sağlamak. Herkes işini yapacak. Bu kentin bütçesi, fakir fukaranın parası bize emanet edilmiş. Kim olduğunun hiç bir önemi yok. Çalışan her arkadaşımızın başımızın üzerinde yeri var. Çalışmayanların da bu kentte son bulması lazım" dedi.

img_0025.jpg

İmar Komisyonuna sevk edilen 2 önerge

1-İlçemiz sınırları içinde kat sıkıştırma olarak bilinen mürgan plan notları ve yönetmelikler doğrultusunda ruhsatlı teşekkül etmiş parsellere yönelik, 'Bayraklı'da bulunan ve 2002 yılında iptal edilen plan notu ve yönetmelik hükümlerine göre ruhsatlı teşekkül etmiş ve kat sayısı yürürlükteki imar planlarında kat adetinden bir kat fazla olan mevcut yapıların kat sayısı aynen korunacak olup, kat yüksekliği 2.85 metreyi geçemez. Batar-asma kat yapılamaz. Bu plan notu kapsamında yapılacak parseller ile komşu parseller arasındaki katlar arasında yükseklik farkı olmaması için ilçe belediyeleri yetkilidir' şeklinde hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu önerisinin belediye meclisince incelenerek, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8B maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7B maddesi uyarınca meclis kararı alınması hususunda.

2- 30 Ekim'de meydana gelen depremde başta adalet Manavkuyu ve Mansuroğlu mahalleleri olmak üzere en çok Bayraklı etkilenmiş bunun neticesinde mevcut yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılmasına ilişkin taleplerde artış olmuştur. Bu talepler kapsamında ayrık ve blok nizam yapılaşma koşullu parseller ile sadece taks verilmiş parsellerde mevcut yapıların yapıldıkları tarihten günümüze imar mevzuatında meydana gelen değişiklikler dolayısıyla ortaya çıkan inşaat kayıplarının giderilerek dönüşümün hızlandırılması amacıyla hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notu önerisinin belediye meclisince incelenerek 3194 sayılı İmar Kanununun 8B maddesi ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7B maddesi uyarınca meclis kararı alınması hususunda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum