Bayraktar, “Kına geceleri artık bir balo gibi kutlanıyor”

Bayraktar, “Kına geceleri artık bir balo gibi kutlanıyor”

Ege Üniversitesi(EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuarı tarafından düzenlenen  “Dansta Çalışma Alanları Öğrenci Çalıştayı”, gerçekleştirilen iki sunum ile devam etti.

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Etkinlik Salonu’nda düzenlenen çalıştay oturumuna; Düzenleme Kurulu üyeleri Prof. Dr. M. Öcal Özbilgin ve Doç. Dr. Füsun Aşkar’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Çalıştayda, Türk Halk Oyunları Bölümü lisans öğrencileri Alperen Bayraktar ve Jiyan Yıldırım sunum yaptı.

 “Kına Organizasyonunda Geleneksel Dansın Güncel Durumu” konulu sunumu gerçekleştiren Alperen Bayraktar, kına organizasyonlarının geleneklere olan etkisini araştırdığını ifade etti. Eşsiz bir kına organizasyonunun genç kadınların ortak hayali olduğuna değinen Bayraktar, “Kına gecesinde giyilecek olan kına kıyafetleri, en az gelinlik kadar önemlidir. Kına geceleri önceki yıllarda, gelin tarafı arkadaşları ile birlikte kendi evlerinde kutlanan özel bir geceyken, günümüz şartlarında salonlarda bir balo havası gibi bir şenlik halinde kutlanmaya başlanmıştır. Organizasyon şirketlerinin verdiği farklı konsept organizasyonları vardır. Unutulmaz bir gece olması için ince ayrıntıların bile düşünülmesi gerekir” dedi.

“Köçeklik, popüler kültürde reyting demektir”

Jiyan Yıldırım ise “Popüler Kültür ve Köçekler” konusundaki sunumunu yaparken, Köçek geleneğinin popüler kültür içerisinde nasıl bir hal aldığını tespit etmeye çalıştığını anlattı. Parlak ziller çalıp kadın kılığına giren erkeklerin, müzik eşliğinde eğlendirmek amacıyla yaptıkları dansa Köçek kültürü adı verildiğini söyleyen Yıldırım, Köçekliğin Osmanlı İmparatorluğu’nun 16 ve 17’inci yüzyılları arasında en parlak dönemlerini yaşadığını dile getirdi. Yıldırım, şöyle devam etti: “Köçekler bu dönemde saray eğlenceleri, bayramlar, padişah düğünleri ve kıraathane eğlencelerinin vazgeçilmezi olmuştur. Bu gelenek bir dönem Osmanlı Devleti’nde yasaklanmış ancak Anadolu’nun çeşitli yerlerinde devam etmiştir. Köçeklik, günümüzde gelenek olarak sürdürülmesinden çok popüler kültürün etkisi ile çeşitli televizyon kanallarında reyting artırmak için yayınlanan programlara dönüşmüştür. Bu programların bazılarında hala devam etmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.