BDDK Turizm Kredilerini Yeniden Yapılandırdı

BDDK Turizm Kredilerini Yeniden Yapılandırdı

BDDK turizm ile uğraşanların bankalardan kullandığı kredilere dair düzenleme yaptı.

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından düşen turist sayısı yüzünden BDDK turizmcilerin mağduriyetini azaltmaya yönelik, yeniden yapılandırılabilecek itfa planı veya ek kredi düzenlemesi getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bankaların turizmcilere verdiği kredilerin, turizmciye likidite imkanı kazandırabilmek amacıyla kredilerin yapılandırılabilmesine imkan tanıyan düzenleme yaptı.

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi Yönetmeliğine geçici bir madde eklenerek yönetmelikte geçici bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre 2016 yılı sonuna kadar bankaların turizmcilere kullandırdığı krediler ve ikinci grup sınıfa giren krediler ile diğer alacak tutarları iki defa ile sınırlı tutulmak kaydıyla, yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan düzenlemede kredi ve diğer alacakları yeni sözleşme koşullarına bağlayarak, toplam alacak tutarının yüzde 10'unu geri ödemiş olmak şartıyla, birinci grup kredi ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılması mümkün olacak.

Ek kredi veya yeni itfa planı

Bu yıl oldukça durgun geçecek olan turizm sektörünün cirosunun çok düşük kalması beklenirken, BDDK tarafından getirilen geçici düzenlemede, turizm sektörüne kullandırılan krediler ve diğer alacaklar hariç tutulmak üzere getirildi. Üçüncü, dördüncü ve beşinci grupta sınıflandırılan kredilere ve diğer alacaklara ilişkin yapılan düzenlemede bankaya ödeme yükümlüğünün yerine getirilmesinin geçici likidite sıkıntısından kaynaklandığının gösterilmesi halinde uygulanacak. Düzenlemenin amacının geçici likidite sıkıntısı çeken borçlu turizmcinin likidite gücü kazandırılması olurken, gecikmiş faizler de dahil olmak üzere kredi ve diğer alacaklar ile belirlenen usul ve esaslara uyulmak şartıyla gerekirse ek kredi de açılabilecek. Ek kredi talebi yok ise yeni bir itfa planı da söz konusu olabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.