Bebeğinizin sağlığı için gebelikte D vitamini alın!

Bebeğinizin sağlığı için gebelikte D vitamini alın!

"Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor" diyen Prof. Dr. Recai Pabuçcu, "Kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğini gidermesi oldukça önemli" dedi.

D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaşan Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, ‘’D vitamini eksikliği toplumumuzda birçok kişide görülüyor. Özellikle hamilelik sürecinde ve güneşin daha az gözüktüğü kış aylarında D vitamini desteği oldukça önemli. Çünkü gebelikte D vitamini eksikliği olduğunda, preeklampsi dediğimiz yüksek tansiyon ile birlikte giden halk arasında ‘gebelik zehirlenmesi’ durumu, gebelik şekeri, bebekte gelişim sorunları ve bebekte erken doğum riskinde artış izlenebiliyor. Bu yüzden gebe kalmadan ve tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayının değerlerini ölçüyoruz ve gerekli D vitamini takviyesini yaptıktan sonra işlemlere başlıyoruz’’ diye belirtti.

‘’Gebelikte D vitamine dikkat edilmedi’’

Gebelik döneminde eksik olan D vitamini hem annede hem de doğumdan sonra bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Gebeliğin son 3 ayında bebeğin kemik oluşumu için kalsiyum ve fosfora gereksinimi artıyor. Bu nedenle gebelikte süt, yoğurt, balık, yumurta, tereyağı gibi kalsiyum, fosfor ve D vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi önem taşıyor. Gebelikte D vitamini eksikliğinde annede oluşacak sağlık sorunlarının bebeği de etkilediğini belirten Prof. Dr. Recai Pabuçcu, ‘’Vücut D vitaminin üretme ve emme yeteneğini birçok faktör etkiliyor. Yaş, obezite, bağırsak sağlığı, güneşe maruziyet gibi faktörler vitamin emilimi için devreye girer. Ancak vücudun onu düzgün üretebilmesi için en çok güneş ışığına ihtiyaç duyar. Gerekli vitamin alınmadığında ise anne adayında birtakım sorunlar izlenebiliyor’’ dedi.

1639734478-1632121504-recai-pabuccu-yeni.jpeg

‘’D vitamini eksikliği çocuklarda Raşitizme Sebep Oluyor’’

D vitamini eksikliğinin bebeklerde kemik sağlığının bozukluğuna ve raşitizm hastalığına çabuk yakalanmasına sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Recai Pabuçcu, ‘’D vitamini eksikliği, bebekte solunum problemleri, kalsiyum düşüklüğü, büyüme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka problemleri, raşitizm gibi birçok probleme yol açabiliyor. Hamilelerde ise kemiklerin yumuşamasına sebep oluyor. Bu yüzden gebelik döneminde, 12. Haftadan sonra günlük 10 mikrogram D vitamini desteği öneriyoruz’’ dedi.

‘’D vitamini için 30 dakika yeterli’’

Prof. Dr. Recai Pabuçcu sözlerine şöyle devam etti, ‘’Gebelikte D vitamini yönünden zengin olan besinlere yani yumurta, süt, yağlı balık, et tüketimine önem verilmelidir. Ancak mutlaka güneşlenme de önemli bir kaynaktır. Bu yüzden günde 15 ile 30 dakika güneşlenme D vitamininin üretimi için yeterli olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.