BeiDou Navigasyon Uydusu fırlatıldı!

BeiDou Navigasyon Uydusu fırlatıldı!

Çin, 19 Kasım Pazartesi günü Sichuan Eyaleti, Xichang Uydu Fırlatma Merkezi‘nden, bir Long March-3B taşıyıcı füzesiyle uzaya iki yeni BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi (BDS) uydusu fırlattı.

BDS uydu ailesinin 42. ve 43. üyesi olarak uzaya gönderilen uydular, üç saatten biraz fazla bir süre sonra dünyanın etrafında orta yörüngesine oturdular.  Söz konusu bu uyduların, uzayda bulunan yörüngedeki diğer 17 BDS-3 uydusuyla birlikte çalışacağı yetkililer tarafından açıklandı.

Bu başarılı atışın sonrasında temel BDS uydu grubunun yörüngede ki konuşlanma süreci tamamlanmış oldu. Çin, BDS-3 sayesinde, Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmış bulunan ülkelere bu yıl sonu itibariyle uydu hizmeti sağlamayı planlıyor.

BeiDou Sistemi baş tasarımcısı Yang Changfeng  yapmış olduğu açıklamada“Bu, BDS’nin yerel bir denemeden bölgesel ve sonra da küresel bir navigasyon sistemine dönüşmesi yolunda temel bir adım oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

BDS-3 sisteminin konuşlanmasındaki kesinlik, 2,5 metre ila 5 metreye kadar düzeltilerek BDS-2 sisteminin iki katına çıkarıldı. Çincede “Büyükayı takım yıldızları”ndan esinlenerek adlandırılmış bulunan BeiDou Sistemi Çin’de 2000 yılından, Asya-Pasifik bölgesinde de 2012 yılından itibaren hizmet görmeye başlamıştı.

Çin, 2019 ile 2020 arasında, dünya çevresinde BDS-3 uydularından orta yörüngeye altı, eğik jeosenkron (yerinde duran) yörüngeye üç, jeostasyoner (sabit konumda) yörüngeye de iki uydu oturtmayı planlıyor. Bu sistem dünya çevresinde 2020 sonundan itibaren birinci sınıf hizmetler sunacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.