"Belediye taşeronu  belediye kadrosuna alınsın"

"Belediye taşeronu belediye kadrosuna alınsın"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda taşeron işçilerle ilgili belirsizliği gündeme getirdi.

Ömer Fethi Gürer, yapılan açıklamalardan, başta belediye çalışanları olmak üzere KİT’lerde ve bazı kamu kurumlarındaki taşeron işçilerin gerçek manada kadro almayacağının anlaşıldığını söyledi. Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, çalışmaların henüz tamamlanmadığını ancak yeni yıl öncesinde bitirilebileceğini ifade etti. 
 
BELEDİYE ŞİRKETLERİNE AKTARILIYOR
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Maliye Bakanı Naci Ağbal’a hitaben “2015 seçimlerinde ‘Taşerona istisnasız kadro sözünü üç ayda yerine getireceğiz’ dediniz, iki yıl geçti, yeniden taşeronu gündeme getirdiniz. Cumhurbaşkanı ‘900 bin taşerona kadro’ sözünü tekrarladı ancak belediye taşeronlarını belediye şirketlerine alacağınızı duyurdunuz yani belediye kadrosuna almıyorsunuz” dedi.
 
TAŞERONUN ADI DEĞİŞİYOR, KADRO YOK
 
Belediyelerde taşeron çalışanların adının değiştiğini ancak kadro verilmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer,” Taşeron olup asıl çalışanın işini yapan eş değer kadro ve ücret vermiyorsunuz, taşeronu taşeron şirketine devrediyorsunuz. Yardımcı zabıtalar dâhil, belediyelerde tüm ‘taşeron’ adı değişiyor ama kadro verilmiyor” diye konuştu.
 
KİT’LER VE DİĞER KAMU KURUMLARINDAKİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
 
KİT çalışanlarına asıl kadro verilmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “şeker fabrikası, Karayolları, ÇAYKUR çalışanları kadroya alınmıyor, orman işçileri, millî eğitim çalışanları, sağlık çalışanları, aile hekimliği çalışanları, Kızılay çalışanları, demir yolu yüksek hızlı tren çalışanları gibi kadro beklentisi olanlar da aynı statüde kalıyor” şeklinde konuştu. 
 
HANGİ KURUMLARDAKİ TAŞERONLARA KADRO VAR?
 
Ömer Fethi Gürer, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a “ Acaba, asıl işi yapan kaç taşeron, hangi kurumda kadroya alınıyor? Hükûmetin taşeronların nerede çalıştığını bilmemesi mümkün değil ama kamuoyuna yansıdığı kadar ve yapılan açıklamalara istinaden görüyoruz ki taşeronların tamamı için kadro verilmiyor. Bu konudaki değerlendirmenizi soruyorum” dedi. 
 
 
BAKAN AĞBAL: “ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
 
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise 1 milyondan fazla çalışanın kadro beklentisi içinde olduğunu belirterek, “Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar tamamlandı, temel kararlar oluşturuldu. Çalışma Bakanlığıyla Maliye Bakanlığı şu anda çalışmayla ilgili artık son anlamda birtakım detay hususlarla ilgili değerlendirmelerini ve çalışmalarını yapıyorlar, inşallah bu hafta içerisinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak” açıklamasında bulundu.
 
Taşeron işçilerin en fazla sağlık sektöründe çalıştığını, Milli eğitim Bakanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışanların olduğunu da vurgulayan Bakan Naci Ağbal, “İkinci ana grup tabii ki mahalli idareler, belediyelerde ve il özel idarelerinde yaklaşık 450 binden fazla bu şekilde çalışan kardeşimiz var. Taşeron çalışma, tabii, yıllar itibarıyla, Hükûmet olarak kamu hizmetlerini vatandaşımıza daha uygun koşullarda eriştirebilmek amacıyla geliştirilen bir sistem” dedi. 
 
Bakan Ağbal, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna şu yanıtı verdi:


“Kamu İhale Kanunu mevzuatı çerçevesinde, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde bu kardeşlerimiz, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Aslında 2014 yılında bu arkadaşların mali ve özlük haklarıyla ilgili önemli iyileştirmeleri de yaptık ama şu aşamada artık bu arkadaşlarımız kamuya geçmek noktasında bir durumla karşı karşıyalar.
 
Hükûmet olarak yaptığımız çalışmada bu çalışanlarımızın bugünkü haklarının korunması, uygun koşullarda kamuya geçmelerinin sağlanması ve diğer taraftan da kamu hizmetlerinin aynı şekilde etkin, verimli bir şekilde sürdürülebilmesi hususlarını göz önünde bulundurduk.
 
Burada sizin yasanın çıkması noktasındaki ifade ettiğiniz hususların da her birisi önemli, hem kapsam olarak birtakım hususları temenni olarak ifade ettiniz hem düzenlemenin yapılma biçimine ilişkin temennilerinizi ifade ettiniz. Ben de şunu söyleyeyim: Yani bu konuda tabii ki nihai karar Hükûmete ait. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ne tasarının içeriğiyle ilgili ne de yöntemiyle ilgili bu konuda nihai karar oluşana kadar söylenen hususları çok da fazla dikkate almamak gerekiyor ama bütün gayretimiz, bu 1 milyondan fazla olan taşeron çalışanlarımızın bu beklentilerini en hızlı şekilde, en kısa yöntemle ve taleplerine de uygun bir şekilde yapmak olacak. Sizin burada gündeme getirdiğiniz birçok konu bizim de zaten değerlendirmelerimiz içerisinde olan konulardır ama herhâlde, yeni yıla girmeden önce bu çalışanların da bu müjdeli haberi gerçekleşme şeklinde almaya ihtiyaçları var.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.