Belet, "Boy aynası değiliz!"

Belet, "Boy aynası değiliz!"

İzmir Ticaret Odası Meclisi'ne 2. kez girmeyi başaran Filiz Avcı Belet; 24 Haziran seçimleri için tüm partilere 'kadın aday' çağrısı yaptı.

Açıklamasının başında; çağrısının aday olacağı yönünde değerlendirilmesini istemediğini belirten Belet; " Aday değilim; vatandaşım, kadınım, temsilciyim " diyerek söz söyleme hakkı olduğunu vurguladı. Bu seçimin önemine değinen Belet; AK Parti'den CHP'ye, İYİ Parti'den MHP'ye tüm partilerden, aday listelerini oluştururken 'kadınları' es geçmemelerini istedi. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın kadın kahramanlarını hatırlatan Belet; " Bu da bir nevi bir kurtuluş ve yeniden kuruluş dönemi. Tarihteki kadın izlerini, Nene Hatun'ları, Nezahat Onbaşı'ları, Şerife Bacı'ları; ilk kadın vekillerimiz Mebrure Gönenç, Satı Çırpan'ları, İzmirli Benal Arıman'ları ve yaptıklarını unutmamalıyız. " dedi. 

Mesele yenilenmekse...

İZTO Meclisi'ndeki beş kadın temsilciden biri olan ve geçtiğimiz seçim dönemlerinde de "kampanyalarda yerel reklamcılarla çalışılması " çağrısı ile gündem yaratan İletişimci Filiz Avcı Belet sözlerini şöyle sürdürdü; " 24 Haziran'da ülke bir milat yaşayacak. Bu olağan bir genel seçim değil. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne 'Evet' diyen milletimiz, şimdi Cumhurbaşkanı'nı ve kanun yapıcılarını seçecek. TBMM'deki temsilcilerini seçecek. Bu önemli dönemeçte, kadının varlığı ve gücü görmezden gelinmemeli. Tüm partilerin listelerini oluştururken bunu dikkate alacaklarını umuyorum. Çünkü; mesele, ülkenin, sistemin yenilenmesi ve güçlenmesi ise; bunun kadın eli değmeden olması mümkün değil. Kadınların rolü artık erkekleri iki kat gösteren boy aynası olmak değil."

24 Haziran'dan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dikkat çeken Belet; " Böylesi yeniden yapılanma süreçlerinde zafiyetlere yer olmamalı. Siyasetten ekonomiye, ticaretten sosyal hayatın teşkilatlanmasına kadar her alanda kadınla erkeğin nitelikli ve verimli yol arkadaşlığını önemsiyorum. Üstelik; yol uzunsa ve çetinse bu kaçınılmaz. Parti liderlerinin süreci iyi okuması gerekiyor. Bu seçim, tecrübe edinecek lüksün olmadığı bir seçim . Kararlı ve doğru adımlar atılmalı. " diye konuştu.

Üst kademelerde yer verilmeli...

Aynı zamanda İzto 52.Grup Reklamcıların komite başkanlığını yürüten Filiz Avcı Belet; Türkiye’de kadınların kamu ve özel sektördeki temsil oranının düşük olduğunu, bu oranın üst kademelere çıktıkça daha da düştüğünü belirterek şunları söyledi; " Eğer hayatın her alanında varsak ve üretiyorsak, karar mekanizmalarında, ekonomide ve siyasette de olmalıyız. Kadın temsilinde yükselen bir ivmeye ihtiyacımız var. Türkiye genelinde işverenlerin yalnızca yüzde 8’inin ve her 100 girişimciden sadece 9’unun kadın olduğunu da hatırlatmak isterim. 5 Aralık 1934'te Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanımasının ardından yapılan ilk mecliste kadın milletvekili sayısı 18'di. O günün koşullarında iyi bir rakam. 2011'de 78; 2015 Haziran seçimlerinde 97; Kasım seçimlerinde ise 82 kadın Meclis'te yer alabildi. İş dünyasında, oda yönetimlerinde, il ve ilçe başkanlıklarında, siyasetin üst kademelerinde kadın katılımı artmalı. "  diye konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.