Belgrad Kuşatması, Kutlandı

Belgrad Kuşatması, Kutlandı

Belgrad kuşatması, gelecek nesillere barış içinde yaşamanın, hoşgörünün ve uluslararası dayanışmanın erdemini hatırlatmak amacıyla Tuna Bayramı ismiyle her yıl yapılan etkinliklerle kutlanıyor.

Yoğun ilgi gören programa Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan'ın Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz, Bosna Hersek Budapeşte Büyükelçisi Biljana Gulic-Bjelica, Litvanya Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçi Vekili Viktoras Dagilis, Çekya Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçilik Müsteşarı Irena Götzová, Sırbistan Budapeşte Büyükelçiliği Müsteşarı Alekszander Loncsarevics, Ukrayna Budapeşte Büyükelçiliği Müsteşarı Oleksii Kondyk, Buda Sırp Ortodoks Vakfı Piskoposu Exc.Pantelic Lukijan, Macaristan Lutheran Vakfı Piskoposu Dr. Lackner  Pál, Macaristan Parlamentosu Sırp Temsilcisi Alexov Lyubomir, Budapeşte Ticaret, Turizm ve Hizmet Sektörü Başkanı Dr. Szalók Csilla, Budapeşte Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bornemissza  Miklós, Macaristan Denizcilik Derneği Başkanı Bauer József ve daha bir çok ülkenin diplomat ve temsilcileri katıldı. Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság Derneği Genel Sekreteri Bóta László ve Szabó Zoltán'ın sunumu ve organizatörlüğünde gerçekleşen program önce günün önemine binaen yapılan açılış konuşmasıyla başladı.

Szentendre Kecskés Müzik Grubu, Osmanlı Askeri Marşlarından örnekler sundu. Zurna ve def eşliğinde söylenen Plevne Mehter Marşı, Tuna Nehri Akmam Diyor, Estergon Kalesi Marşı dinleyicileri büyüledi. Daha sonra söz alan Bosna Hersek büyükelçisi Biljana Gulic-Bjelica, Belgrad kuşatmasının tüm Tuna Nehrine kıyısı olan ülkeler için tarihi önemi olduğunu belirtti ve ‘’ Bizden önceki kuşakların mirasını devralarak bizlerde gelecek kuşaklara halkların kardeşliğini, sevgi ve barışın sürekliliğini tesis edecek programlar tertip etmeliyiz. Burada bulunan tüm ülke temsilcilerinin ve başta Macar yetkililerin olmak üzere Tuna Bayramımızı kutluyorum. Umarım bu bayram misyonu gereği  bir arada, barış içinde yaşamaya devam eden yeni nesiller yetişmesine vesile olur.’’ dedi. Törende bir konuşma yapan Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan'ın Fahri Konsolosu Dr. Osman Şahbaz, çok uzun bir geçmişi olan Tuna bayramının her yıl yeni etkinlikle kutlanmasına vesile olan Organizasyon kurulu yetkilisi Bóta László ve  katılımcı ülke temsilcilerine teşekkür edip ''Jozsef Attila'nın Tuna'da'' şiirini okuyarak başladı.

Dr. Osman Şahbaz, Macaristan ve Tuna'ya kıyısı olan ülkelerin Türkiye için önemini altını çizerek belirttikten sonra ‘’ Özellikle bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu salgın sürecinde Türkiye, 132 ülkeye sağlık malzemesi yardımı göndermiştir. Güçlü sağlık altyapısıyla ihtiyacı olan tüm ülkelere yardım etmeyi şiar edinen Türk hükümetinin ırk, dil, din ayrımı yapmadan herkese eşit ölçüde yardım elini uzatması, bu ve bunun gibi organizasyonların etkisini göstermektedir. Sizleri Türk halkı adına selamlıyor, işbirliğimizin her platformda devam etmesini temenni ediyorum. Bugün Tuna nehrine bıraktığımız bu çiçekler Tuna'ya değil insanlığın ortak değerlerinedir’’ diyerek sözlerini tamamladı.

 Osmanlı askeri marşları, katılımcı ülkelere ait müzik dinletileri ve okunan şiirlerden sonra denizci askerlerle birlikte katılımcılar ülkelerinin bayrakları ve sembollerini taşıyan çelenkleri hazırlanan barış kayığına taşıdılar. Kıyıdan uzaklaşan barış kayığındaki denizci askerler top atışları eşliğinde çelenkleri Tuna nehrinin sularına bıraktı. Fahri Konsolos Dr. Şahbaz, Piskopos Exc.Pantelic Lukijan'a bir Türk Bayrağı hediye etti. Katılımcıların birbirini tebrik etmesi ve bir sene sonra yapılacak programda buluşma dilekleriyle program sona erdi.

Belgrad'ın ilk kuşatması Osmanlı Sultanı I. Murad tarafından gerçekleştirilmişti. Sultan I. Murad Hüdavendigar, Macarların elinde bulunan Belgrad'ı almak için harekete geçmesine rağmen ilk seferde başarıya ulaşamadı. Belgrad Kuşatması veya bilinen diğer adıyla Nándorfehérvár Kuşatması, 1456 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Macaristan Krallığı'nın elinde olan Belgrad'ı 2. kez fetih girişimidir. Macar Krallığı, Sırplar ve Haçlı birliklerine karşı mücadele eden Osmanlı askeri, muharebe alanını zafer nidaları atamadan terk etmek zorunda kalmıştır. Belgrad'ın Osmanlı İmparatorluğu için ne kadar mühim bir kale olduğunun farkında olan Kanuni Sultan Süleyman, dedesi Fatih Sultan Mehmet Han'ın yarıda bıraktığı işi 1521 yılında tamamlayarak kaleyi fethetti. Belgrad şehri 1830 yılına kadar Osmanlı himayesinde kaldı, halkına adaletle hükmetti. Devrin Avrupa Devletleri için Belgrad Kuşatması Hristiyanlığın kaderini belirlemiştir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum