Bendis Holding'in Doğançay'da imarsız arazileri topladığı iddia edildi!

Bendis Holding'in Doğançay'da imarsız arazileri topladığı iddia edildi!

Bendis Holding A.Ş.’nin TOKİ’nin imara açacağı taşınmazların çevresindeki imar planı bulunmayan “taşlı tarla” niteliğindeki taşınmazları “kat karşılığı” satın almak için harekete geçtiği ortaya çıktı.

Bayraklı Belediyesi Doğançay Mahallesi'nin uzun yıllar bekledim imar müjdesi 2014 yılında gelmişti.

TOKİ taşlık arazi yapısıyla bilinen bölgenin imara açılacağını duyurmuştu. Planların tamamlanıp hayata geçmesiyle birlikte binalar burada en fazla 2 kat olacağı belirtilmişti.

bendis-holding-imari-olmayan-tasli-tarla-arazilerini-topluyor-dogancayda-kafa-karistiran-rant-pazarligi-dc0e0.jpg

ŞİRKET ARAZİLERİ TOPLUYOR

Tarım arazisi vasıflı bölgenin imara açılması için henüz plan değişiklikleri hayata geçirilmemiş iken Şehir Hastanesi ve deprem rezerv alanı çevresinde bulunan alanla ilgili dikkat çeken bir gelişme ise, Ankara merkezli Bendis Holding A.Ş.’nin TOKİ’nin imara açacağı taşınmazların çevresindeki arsaları toplaması oldu. Edinilen bilgilere göre; firma, TOKİ arazilerinin çevresindeki imar planı bulunmayan “taşlı tarla” niteliğindeki taşınmazları mülk sahiplerinden “kat karşılığı” satın almak için harekete geçtiği öğrenildi.

ASLAN PAYI ŞİRKETE

Bendis Holding A.Ş.’nin taşınmaz malikleriyle yapılan “Arsa payı karşılığı kat karşılığı inşaat sözleşmesi ön anlaşma mutabakatında” yer alan bilgiye göre; inşaat alanının yüzde 30’u arsa sahiplerine, verirken aslan payının yüzde 70’I ise kendisinin aldığı öğrenildi.

DİKKAT ÇEKEN İMAR DEĞİŞİKLİĞİ TAAHHÜDÜ

Yapılan anlaşmalarda, alımlar konusunda kafa karıştıran durum ise; alanın imar planının olmaması ve buna rağmen firmanın imar planlarının değişimi ve bölgenin imara açılması konusunda satış sözleşmesinde süre taahhüdü vermesi oldu.

Satış sözleşmesinde ilgili maddede şu ifadelere yer verildi; “İmar planı ile ilgili çalışmalar, /1/100000’lik, 1/5000’lik, 1’1000’lik dahil) için 12 aylık süte öngörülmüştür. Bu süre +6 daha olabilir. Yine imar sürecinde sona doğru gelip süre bitmişse taraflar süreyi 6 ay daha uzatabilir.”

3. KİŞİLERE SATIŞI VETO

Satış sözleşmesinde dikkat çeken bir diğer husus ise Bendis Holding A.Ş.’nin arsa maliklerine satış kısıtlaması oldu. Sözleşmeye göre; imar planının onaylanması ile birlikte satış sözleşmesi yan arsa sahipleri, sözleşmeye konu olan mülkiyetlerindeki gayrimenkulü, 3. Kişilere satamayacaklar. Bunun için öncelikle Bendis İnşaat’tan onay almaları gerekecek.

Sözleşmede, arsa karşılığı alınacak katın 3. Kişilere satışıyla ilgili, “İmar planlarının onaylanması ile birlikte işbu sözleşmeye imza atan arsa sahiplerinden herhangi biri bu sözleşmenin devamı niteliğinde olan kat karşılığı inşaat sözleşmesine imza atmaktan imtina eder, işbu sözleşmeye konu olan mülkiyetindeki gayrimenkulü satar, 3. Kişilere devir ve temlik etmeye kalkar ise makiki olduğu bu sözleşmeye konu gayrimenkuldeki mülkiyet hakkının yüzde 30’unu kayıtsız şiartsız Bendis’e devir etmeye muvafakat eder” denildi.
Sözleşmede ayrıca, satış yapılmak istenmesi durumunda mülk sahibinin ilk olarak Bendis İnşaata satmayı teklif etmesi, Bendis İnşaat’ın kabul etmemesi ya da 1 ay süreyle geri dönmemesi durumunda 3. Kişilere satma hakkının doğacağı belirtildi.

TOKİ'nin arazileri

screen-shot-2022-10-14-at-15-45-28.png

DOĞANÇAY HAKKINDA

Daha önce Karşıyaka ilçesine bağlı olan Doğançay Mahallesi, 2008 yılında çıkan bir yasayla Bayraklı Belediyesi’ne bağlandı.

2019 itibarıyla kayıtlı nüfusu yaklaşık 3 bin kişilik nüfusu olan Doğançay, yalnızca 2 katlı evleriyle “köy” görünümlü yapısıyla biliniyor.

EGE POSTASI

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.