Bergama İlçe Başkanlıklarından ortak basın açıklaması

Bergama İlçe Başkanlıklarından ortak basın açıklaması

CHP, İYİ Parti, DP ve Doğru Parti Bergama İlçe Başkanlıkları, sığınmacılar, Suriyeli Mülteciler, sığınmacılara tanınan üniversitelere sınavsız giriş hakkı konularında ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bergama Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Cumhuriyet Halk Partisi Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, İYİ Parti Bergama İlçe Başkanı Nuri Çiftçi, Demokrat Parti Bergama İlçe Başkanı Mustafa Karakaya ve Doğru Parti Bergama İlçe Başkanı Mehmet Kahya ile birlikte partililer yer aldı.

whatsapp-image-2021-08-26-at-15-01-24.jpeg

Suriyeli mülteciler ve sığınmacılara tanınan bazı avantajlar hakkında gerçekleştirilen ortak basın açıklamasının tam metni şöyle:

"Kamuoyuna saygıyla duyurulur,
Mart 2011 yılından itibaren Suriye’de başlayan iç savaş ve karışıklıklarla birlikte ülkemize gelen sığınmacıların sayısı Türkiye’de doğanlarla birlikte (her ailenin Türkiye’de 4 çocuğu doğduğu gerçeğiyle) Beş milyon kişiye yaklaştığı verilerle ortaya konulmaktadır.

Sığınmacıların çocuklarının eğitim sorunları ile ilgili acil çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bu çözümler Türk milli eğitim sistemine entegrasyon değil, Suriyeli sığınmacıların içerisinde bulunan öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak işe başlatılması ve Suriye’deki eğitim modelin uygulanmasıyla, sığınmacıların ülkelerine dönmelerine katkı sağlayabilecek bir model oluşturmayı amaçlamak olmalıdır. Fakat iktidar partisi 120 bin kişiye vatandaşlık vererek, diğer sığınmacıları ise kontrolsüz bir biçimde Türk milli eğitim sistemine entegre ederek sığınmacıların adeta Türkiye’de kalmalarının önünü açmaktadır.

Avrupa Birliği fonlarından özellikle Almanya’nın liderliğinde sağlanan FRIT fonuyla birlikte 75 milyon € hibe desteği sağlanmıştır. Buradaki amaç Suriyeli sığınmacıların Türk eğitim sistemine entegre edilerek Avrupaya gitmelerini veya kendi ülkelerine dönmeleri ile ilgili bir talep içinde bulunmalarını engelleyecektir.

Okul müdürleriyle, toplantı üstüne toplantılar yapıldığı tarafımızca bilinmektedir. Bu toplantılarda sığınmacıların çocuklarının hiçbir belge istemeden Türkiye’de gitmek istedikleri okullara alınmasıyla ilgili bir çalışma başlatılmıştır. Bu çalışmada, beyan esastır. Hiçbir belge talep edilmeyecektir. Bizim çocuklarımızın sınavla, not ortalaması ile girdikleri okullara okumak isterlerse sınavsız kayıtları yapılacaktır. Bu çalışmalar üniversitelerde uygulanmaya başlatılmıştır.

Dokuz Eylül Üniversitesi ve Dumlupınar Üniversitelerin kontenjanları %100 arttırılmıştır. Suriyeli sığınmacıların çocukları istedikleri üniversiteye, istedikleri bölüme rahatlıkla girebilmektedir (Bu sınavların Türk öğrencilerinin girmiş olduğu sınavlardan çok daha kolay bir seviyede olduğu bilinmektedir.) Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyu en son İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde kuracağı yerleştirme komisyonları aracılığı ile yapmaya karar vermiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuran sığınmacılar, çocuklarını istediği okullara kaydettirebileceklerdir. Bu çalışmalar kamuoyundan gizli olarak yürütülmektedir.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, metropolde, 4 ilçede sığınmacı okulları yapılması planlanmıştır. Bu okulların fonlanması yukarıda bahsedilen FRIT fonuyla sağlanacaktır. Yaklaşık ikili öğretimle üç bin öğrenci kapasiteli bu okullar, bize şunu göstermektedir. 200 bin sığınmacının İzmir’de ikametinin planladığı düşünülmektedir. İzmirlilerin bu olaydan haberi var mıdır ? Buradaki amaçlardan birisi de İzmir’in demografik yapısını değiştirmeye çalışmak mıdır? Demokrasiye ve Cumhuriyet’e, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlılığını her fırsatta ortaya koyan İzmir Halkı bu tür uygulamalarla cezalandırılmaya mı çalışılmaktadır.? Kısacası bizler, çaresiz olan sığınmacıların haklarını korumak ve onları yaşam hakkı tanınmasını sonuna kadar savunmakla birlikte, önceliğimizin ülkelerine geri dönmeleri olduğunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve halkının özverilerileriyle Türk dostu Türkiye sevdalısı Suriyedeki eğitime eş değerde eğitim almalarını istiyoruz.

Bergama geneline indiğimizde ise Atatürk ve Cumhuriyet ile kavgalı olan, fetönün yurtlarındaki öğrencilere elma taşıyan, 15 Temmuzda meydanlarda en fazla bayrak sallayan yöneticiler tarafından önümüzdeki günlerde yıkımına karar verilen 14 Eylül Anadolu Lisesi, Akif Ersezgin Anadolu Lisesi’nin ikili eğitime dönüştürülerek, eğitimine aynı okulda yarım gün olacak şekilde eğitime devam etmesi planlandığı duyumları almaktayız. Bununla beraber Bergama’da kız imam hatip lisesinin 259 öğrencisi 24 dersliği vardır, erkek imam hatip lisesinin ise 163 öğrencisi ve 16 dersliği bulunmaktadır. Öğrenci sayıları ve derslik sayıları dikkate alındıgında en mantıklı çözüm kız ve erkek imam hatip liselerinin birleştirilmesi, bir okulun 14 Eylül Anadolu Lisesine tahsis edilmesidir. Ayrıca geçtiğimiz günlerde 14 Eylül Anadolu Lisesi binasında depreme karsı güçlendirme çalışmaları yapılmış ancak şimdide aynı binanın yıkım kararı verilmiştir. Bu ülkenin kaynakları hoyratça harcanmaktadır. Güçlendirilmesine karar verenler, güçlendiren mütahit hakkında gerekli işlemler yapılacak, mıdır? Bergama da eğitime yön verenlerin uygulamalarını bekleyip göreceğiz.

Tüm Türkiye’de ve Bergama’da geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimine, geleceğine karar verenleri yarın çok geç olmadan sağ duyuya davet ediyoruz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.