BerKM'deki Opera Gecesi Büyüledi

BerKM'deki Opera Gecesi Büyüledi

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Bergama Kültür Merkezi’nde Aydın Gün Anısına gerçekleştiği ve Türk bestecilerin birbirinden güzel seçmelerini seslendirdiği Konser izleyenleri büyüledi.

 

Gerçekleştirdiği tiyatro, söyleşi, konser ve etkinliklerle açıldığı günden bu yana Bergamalıların cazibe merkezi olan Bergama Kültür Merkezi İzmir Devlet Opera ve Balesi’ni Bergamalılarla buluşturdu. Türk operasının gelişmesinde büyük katkıları olan, İstanbul ve Ankara Operası'nın kurucusu Aydın Gün anısına verilen konserde Türk müziğinin birbirinden güzel eserleri seslendirildi. Solistlerin eserlerine birbirinden güzel koreografilerle eşlik eden dansçılar ise geceye ayrı bir renk kattı. 


SANATIN BAŞKENTİ BERGAMA


Tamamıyla Türk bestecilerinin eserlerinin seslendirildiği konser Şadi Erdoğan’ın rejisi ile sunulurken, konseri Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç eşi Meltem Gönenç ile birlikte seyretti. Piyano eşliğinde gerçekleştirilen konserde sekiz solist, dört dansçı ve dört orkestra sanatçısı görev aldı. Konseri baştan sona izleyen ve salonun tamamıyla dolu olmasını değerlendiren Başkan Gönenç; “2500 yıldır kesintisiz olarak yaşamın devam ettiği ve birbirinden farklı kültürlerin bir arada bulunduğu Bergama, yıllar boyu sanatın da başkenti oldu. Bergama bu birikimle kent kimliğini oluşturdu. Kısa bir süre önce açılışını yaptığımız Bergama Kültür Merkezi’nde sergilenen eserlerin ful salonlarda oynaması bunun bir göstergesidir” dedi.


Piyanist Cemile Cabbar’ın eşlik ettiği koreografisini Banu Dağcıoğlu Türkeli’nin üstlendiği konserde, A. Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”ndan Yalancı Dünya adlı bölüm, “Eski Üslupta Kantat”ından Kapasam da Gözümü adlı bölüm, Selman Ada’nın “Aşk-ı Memnu” operasından Bihter-Behlül düet, “Ali Baba & 40” operasından Abdullah arya, Nurcihan-Abdullah düet ile Haramibaşı arya, Turgay Erdener’in Sen Sen Sen, Çalın Davullar ve Geçer adlı şarkıları, Ali Hoca’nın düzenlemesiyle Çökertme adlı Halk Türküsü, Yalçın Tura’nın “Karacaoğlan” operasından Elif arya ile Sevmek Nedir adlı şarkısı, Muammer Sun’un Sevdim Seni Diye adlı şarkısı, Cem İdiz’in “Kanlı Nigar” müzikalinden Haydar arya, Ali Darmar’ın Ağlar Gezerim adlı türküsü, Cemal Reşit Rey’in Çeşme adlı türküsü seslendirildi.


Konsere; sopranolar Nazlı Alptekin, Aytül Büyüksaraç, Beril El, Çiğdem Tezişçi, tenorlar Fırat Yalçınkaya, Barış Yanç ile baritonlar Hüseyin Çanlıoğlu ve Gökhan Koç solist olarak katıldı. Bale sanatçıları olarak ise Koza İpek, Selahattin Erkan, Damla Acar ve Göksu Kaçan yer aldı. Orkestra sanatçıları ise Alp Ayvazoğlu, Hakan Gürkan, Ahmet Suat İde ve Simge Özdayı tarafından oluşturuldu. Konserin ışık düzenlemesini Oktay Kanca, projeksiyon sorumluluğunu da Ahmet Şeren üstlendi.


AYDIN GÜN KİMDİR


1949 yılında Ankara Operasını ve 1960 yılında İstanbul Şehir Operasını tek başına kurdu. 1309 sayılı kanunu yazarak Opera Bale Genel Müdürlüğünü, 1973'te İstanbul Uluslararası Müzik Festivali'ni başlattı ve yıllarca uluslararası boyutta yönetti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.