Beslenmede Yansımalar

Beslenmede Yansımalar

Diyetisyen Tuğba Günal yazdı; Beslenmede Yansımalar

Her hastamız için ekibimiz üyeleri ve hastamızın olduğu bir whatsapp grubu açarız. Böylece hastamızın tüm sürecini hem hepimiz takip etmiş oluruz hem de acil bir durumda birimizin görmediğini, diğeri görüp hızla cevaplamış olur.

Hastamız erkek , görüp görebileceğimiz en şeffaf hastalardan diye düşünüyoruz. Neredeyse her öğününde ya tabağının fotoğrafını atar, ya bize sorar menü de bu var yiyeyim mi diye hatta bazen içeriğini dahi sorar.

Dün hastamız kontrole asık bir suratla geldi nedenini anlamak için sormam gerekmedi çünkü gözle görülüyordu ki kilo vermemişti.

Nasıl olur dememe gerek kalmadan fotoğrafın bütününü görebildim.

İşte hastamızın geçtiğimiz iki haftaya yönelik beslenme listesinde bulunan yemekleri(*Unutkanlık problemi olan hastamızın yemek seçenekleri bu şikayetini geçirecek gıdalar tercih edilerek hazırlanmıştır.) ve her yediğinin fotoğrafını çeken hastamızın fotoğraflarının tamamı....

1-BALIK

Omega 3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor. Yapılan araştırmalarda, omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmenin Alzheimer riskini azalttığı ortaya konmuş, Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlü kılmak için mutlaka haftada 2- 3 gün balık yemeniz şart.

*Rakı- balık yapılmayacak !

2-KURUYEMİŞ

Yapılan araştırmalar E vitaminin zayıflayan hafızaya oldukça yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı ve ay çekirdeği gibi yemişlerden biri her gün belirli porsiyonlarda tüketilmelidir.

*Deniz kenarında oturup saatlerce çiğdem çitlenmeyecek!

3-YEŞİL ÇAY

Günde 1-2 fincan yeşil çay içmek hafızayı zayıflatan nöronların kaybını engelleyerek hafızamın güçlenmesinde yardımcı olur.

*Yeşil çayın yanına kremalı bisküvi eklenmeyecek!

4-YABAN MERSİNİ

C vitamini bakımından oldukça zengindir. İçinde bulunan flavonoidler ve antisiyoniller beynin hafızadan sorumlu bölgesi olan hipokampus üzerinde direkt etki sağlar.

Hastamıza önerdiğimiz yaban mersinli pankek tarifi :

1 Şase Protein Tozu

1 Yumurta

2 Yemek Kaşığı Lor peyniri

1 Paket sade quark

3 Yemek kaşığı Yulaf Unu

1 Türk Kahvesi Fincanı Taze Yaban Mersini

1 Fiske Tuz

1 çay kaşığı bal

İyice çırpın.

Kek kıvamında olduğunda tavada pişirin.

*Pankekin üzerine tereyağ ve reçel sürülmeyecek!

5-YUMURTA

İçinde bulunan kolin maddesinden dolayı hafızaya iyi gelir. Her sabah 1 adet haşlanmış ya da omlet şeklinde tüketilen yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için de nörotransmitter dengesini korur.

*Fırından yeni çıkmış sıcak 1 ekmek ve yanına 5 yumurtalı omlet yenmeyecek !

6-TAHIL UNLARI

Yulaf ezmesi ,tam tahılllı ekmekler ve kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar ve beynin güçlenmesine de yardımcı olur.

*Gece yatmadan önce salam ,yağlı peynir ve domates, salatalık ile yapılmış uyku öncesi sandviç tahıl unları ile yapılmış ekmekle dahi olsa yenilmeyecek !

Hayatın tüm alanlarında ve zamanlarında olduğu gibi yin ve yang gibidir ömür terazisi. İyi ile kötü, faydalı ve zararlı birliktedir. Önemli olan taraflardan birini görmek değil ,fotoğrafın görmek ve göstermek istediğiniz tarafını değil tamamını sahiplenmektir.

Hiç bir şey için geç değil. Biz hastamızın bize gönderdiği yemek fotoğraflarının tamamını gördüğümüzde o anları yaşarken ne kadar mutlu olduğunu fark etmesini sağladık .Ve daha önemlisi o anlık mutlulukların sonrasında kendisini ne kadar huzursuz edebileceğini de idrak etti hastamız tartıya çıktığında..

Yeni planımız sonrasında huzursuz olmayacağımız ,fotoğrafın tamamını sahipleneceğimiz ,mutlu anlar, sağlıklı sofralar yaratmak....

Karnınız tok ,içiniz huzurlu doyabileceğiniz mutlu sofralar dilerim...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.