"Beyaz petrol için projeler üretelim"

"Beyaz petrol için projeler üretelim"

Suyun bilinçli kullanımı hususunda bireylerin eğitilmesinin yanı sıra Milli Su Politikalarının üretilmesi gerektiğini ifade eden Koç “Gelecekte ‘beyaz petrol’ olarak anılacak su için projeler geliştirelim” dedi.

İnsan ihtiyaçlarının sınırsız, bu ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetin ise sınırlı olduğu dünyada, her gün artmakta olan nüfus ile birlikte, kullanılan suyun miktarının da arttığına dikkat çeken 25. Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç “Küresel ısınmanın etkisi olarak buzulların eridiği, akarsuların kuruduğu, yeraltı sularının çekildiği ortada iken ‘Su Akar Türk Bakar’ sözünü tekrar hatırlatarak su akmasın Türk bakmasın.” dedi. 


‘BEYAZ PETROL’ OLARAK ANILACAK
Suyun bilinçli kullanımı hususunda bireylerin eğitilmesinin önemli olduğunun altını çizen Koç “Ancak daha da önemlisi Milli Su Politikaları üreterek, sahip olduğumuz suları koruma yönünde projeler geliştirmektir. Türkiye Cumhuriyeti olarak ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi yani her alanda ilerlememiz için Milli Politikalara ihtiyacımızın olduğunu ve bizi hedeflediğimiz noktaya, üreteceğimiz Milli Politikaların götüreceğini her fırsatta bıkmadan, usanmadan dile getiriyorum. Bu sebeple, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’na seslenmek ve gelecekte ‘beyaz petrol’ olarak anılacak su için, Milli Politika çağrısında bulunmak istiyorum.” diye konuştu.


DERE YATAKLARININ HARİTALARI ÇIKARTILMALI
İki dağın arasından akan derelerin, ovaya inmeden önü kapatılarak suyun depolanması gerektiğini ifade eden Koç “Depolanan bu su yeraltı sularını besleyecektir.  Dere yataklarının zaman içerisinde biriktiği kum ve çakıllar, yatağı doldurarak taşmasına sebep oluyor, taşan su tarımsal alanlara zarar verirken, suyun da israfına sebep oluyor. Ülkemizdeki dere yataklarının haritası çıkartılmalı, var olan dere yatakları temizlenerek, genişletilmeli. Yağan kar ve yağmur suları derelerden akıp gitmesi yerine yapılacak olan bölgesel depolama alanlarında biriktirilerek, tarımda kullanımı sağlanmalı. Tarım yapılan topraklara, bölgesel depolama alanları yaparak, hem suyun kendi bölgesinde kalmasını sağlamış olacağız, hem su israfının önüne geçeceğiz, hem de suyu etkin ve bilinçli bir şekilde kullanmış olacağız.” dedi.
Suyun, bir kamu ve insanlık malı olduğunun altını çizen Koç, suyun ekmek gibi kutsal bir nimet olduğunun farkına vararak, devlet olarak kısa, orta ve uzun vadeli Milli Su Politikalarının bir an önce gündeme alınması ve uygulamaya geçirmesi gerektiğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.