Beyin sağlığına ne iyi gelir?

Beyin sağlığına ne iyi gelir?

Nörolog Nigar Ahmadova, beyin sağlığına ve nörolojik hastalıklar konusunda farkındalığın önemine dikkat çekerek beyne iyi gelen unsurlardan bahsetti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmadova, üyesi olduğu Türk Nöroloji Derneği'nin 22 Temmuz Dünya Beyin Günü çerçevesinde, Türkiye genelinde farkındalık oluşturmak amacıyla “Beynine İyi Bak” kampanyası başlattığını söyledi. İnsanların yüzyıllar boyunca duygu, düşünce ve davranışların nasıl oluştuğu, nasıl değiştirilebileceği sorusuna yanıt aradığını belirten Uzm. Dr. Ahmadova, “Bu arayışlara yanıt bulmaya çalışırken beynimizin nasıl çalıştığını, onun hastalıklarını, korunma yöntemlerini öğrenmek için nörobilimcilere ve nörologlara kulak vermek gerekir” diyerek nörolojik hastalıkların tedavisindeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

beyin.jpg

"TEDAVİDE ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR"

Yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların toplumsal sorun oluşturduğunu, maddi manevi yük oluşturduğunu belirten Dr. Ahmadova, “Beynimizde Alzheimer ve felç kadar pek çok hastalık gelişebilir. Örneğin; yapılan çok sayıda çalışma sayesinde yeni ilaçlar geliştirilse de şu anda Alzheimer hastalığının tam tedavisi yok; ancak farkındalığın artması, böylece erken evrede yakalanarak tedavinin başlanması, hastalığın ilerlemesini önleyebiliyor. İleri evrelerde beyne giden kan akımının bozulması sonucu konuşamama, yürüyememe, yutma güçlüğü ve görme sorunu gibi serebrovasküler hastalıklar ortaya çıkıyor. Son dönemlerde trombolitik (iskemik inme geçiren hastalara beyni besleyen damar içerisinde oluşan ve damarı tıkayan pıhtıyı eritmek amacıyla uygulanan bir tedavi şeklidir) tedavi, tromboektomi (pıhtı çıkarılması) tedavisi gibi girişimsel işlemlerle elimiz güçlendi; ancak önemli olan hastalanmadan bunu engellemek” ifadelerini kullandı.

aw939810-01.jpg

“İNME, EN ÇOK YETİ KAYBINA YOL AÇAN HASTALIKLARIN BAŞINDA GELİYOR”

Dünyada en sık görülen hastalıklar arasında sayılan inme yani felcin bir beyin hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr. Ahmadova, “İnme, en çok yeti kaybına yol açan hastalıklar arasında birinci sırada; ama inmeden korunma ya da riski düşürme şansımız var. Obezite, hipertansiyon, sigara, alkol, pasif yaşam tarzı gibi alışkanlıklarımızı değiştirerek inmenin önüne geçebiliriz. Multiple skleroz gibi genç insanlarda gördüğümüz yeti yitimine neden olan hastalığın tedavisi de son yıllarda çok geliştirildi. Son dönemde hayatımızda yapay zekada yer almaya başladı. Gelişen teknolojiler sayesinde nörobilim alanında yeniçağ başladı diyebiliriz” dedi.

“BEYNİMİZE İYİ BAKMAK İÇİN OKUYUP, YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEMİZ GEREKLİ”

Uzm. Dr. Ahmadova, genel vücut sağlığını korumak için sürekli olarak düzenli beslenilmesi, egzersiz yapılması, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan ve stresten uzak durulması gerektiğini belirterek düzenli uykuya dikkat çekti. Bu önerilerin beyin sağlığımız için de gerekli ve önemli olduğunu kaydeden Ahmadova, “Beynimize iyi bakmak için onu okuyup, sürekli yeni şeyler öğrenerek de beslemeliyiz. Karşılaşacağınız nörolojik hastalıklarda da nörologlar size pusula olacaktır” şeklinde konuştu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.