Bilgisayar göz sağlığını bozuyor

Bilgisayar göz sağlığını bozuyor

Gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden olan bilgisayarların sık kullanılmasıyla birlikte göz sağlığı problemleri ortaya çıkıyor. Peki göz sağlığımızı nasıl koruruz?

Gündelik hayatın vazgeçilmezlerinden olan bilgisayarların sık kullanılmasıyla birlikte bazı göz problemlerinin oluşması da kaçınılmazdır. Uzun süreli bilgisayar kullanımında odaklanmayı sağlayan göz kaslarında yorgunluk oluşur. Göz kırpma sayısı azalır. Bu durum göz kuruluğu ile birleşerek bilgisayar kullanımına bağlı yorgunlukların oluşmasına neden olur.

Bilgisayar kullanımına bağlı olarak oluşan göz yorgunluğu, modern hastalıklardan biridir. Günde iki saatten uzun süre bilgisayar kullanan herkes bu hastalığa yakalanma riski altındadır. Bunun nedeni bilgisayar ekranlarının televizyonlar gibi somut görüntü vermemesidir. Bilgisayar ekranında piksel adı verilen küçük noktalar bulunur. Gözlerin bu piksellerdeki görüntüyü alabilmesi için çok daha fazla efor sarf etmesi gerekir. Bu durum da göz yorgunluğuna neden olur. Bu rahatsızlık temelde beynin ve gözlerin kâğıt üzerindeki karakterler ile ekrandaki görsellere farklı tepkiler vermesi sonucu oluşur. Göz yorgunluğunun belirtileri; batma, yanma, kızarıklık, bulanık ve çift görme, odaklanma güçlüğü ile baş, boyun ve omuz bölgelerinde ağrı şeklinde sıralanabilir.

indir.jpeg

BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇALIŞANLAR GÖZ SAĞLIĞINA NEDEN DİKKAT ETMELİDİR?

Yoğun iş hayatıyla birlikte bilgisayar başında geçirilen süre 7-8 saati bulabiliyor. Sürekli bilgisayar ekranına bakarak çalışmak da olumsuz durumların oluşmasına neden oluyor. İş yerinde klima kullanımı ve buna bağlı olarak nemin azalması, uzun süre göz kırpmadan bilgisayara bakmak, kâğıt tozları, kapalı alanda asılı kalan mikroplar olumsuz etkilerin oluşumundaki etkili faktörler arasında yer alıyor. Bilgisayar kullanıcılarının çoğu; uzun dönemde bulanık görme, gözde batma, sulanma, baş ağrısı, çift görme gibi problemlerle karşılaşıyor. Bu belirtiler uzun süre bilgisayar ile çalışmaya bağlı oluşan göz hastalıklarının habercisidir.

Bilgisayar başında çalışanların göz sağlığına dikkat etmesi için pek çok sebep var. Bunlardan ilki ve en önemlisi, gözlerin hayatımızı verimli bir şekilde sürdürmemizdeki yadsınamaz katkısıdır. Göz sağlığında geri dönülemez noktalara ulaşmadan önce çalışma ortamındaki zararlı durumları ortadan kaldırmak oldukça iyi bir seçimdir. Bu sayede göz sağlığımızı koruyabiliriz. Bir diğer sebep de göz sağlığının bozulması ile beraber gelen baş, boyun ve omuz ağrıları. Bu ağrılar yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür. Ayrıca her iki sebep de kişinin hem özel hem de iş hayatındaki performansını ve enerjisini olumsuz etkiler. Bu nedenle bilgisayar başında çalışanların göz sağlığına dikkat etmesi son derece önemlidir.

Göz sağlığına özen göstermek olası daha ciddi problemlerin önüne geçmek için etkili bir yoldur. Göz problemlerini başlangıç aşamasında tespit etmek ve önlem almak mümkündür. Bu sayede hem rahatsızlıkların ilerlemesini hem de bu süreçte hayat kalitenizin olumsuz etkilenmesini önleyebilirsiniz. Gözlerin insan vücudundaki en hassas organlar arasında yer aldığını unutmayın. Gereken özeni göstererek görme duyusu ile ilgili olumsuz durumlardan kolaylıkla korunabilirsiniz.

BİLGİSAYAR BAŞINDA ÇALIŞIRKEN GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİR?

Hızlı şehir yaşamı, yoğun iş hayatı ve teknoloji çağı gibi nedenler bilgisayar başında saatlerce vakit geçirmemize neden olur. İş yerinde tüm gün kullanılan bilgisayarlar eğer dikkat edilmezse göz sağlığı ile ilgili sorunlara yol açar. Teknolojik gelişmeler sonucunda oluşan Bilgisayar Görme Sendromu son yıllarda ortaya çıkan bir sorundur. Bu sendrom esas olarak beynin ve gözlerin görülen karakterlere farklı tepkiler vermesi sonucunda oluşur. Göz kırpma sayısının azalması nedeniyle Bilgisayar Görme Sendromu belirtileri görülmeye başlar.

Yanlış havalandırılan ve ışıklandırılan ortamlar Bilgisayar Görme Sendromu belirtilerinin şiddetlenmesine neden olur. BGS’nin belirtileri arasında; bulanık ve çift görme, baş ağrısı ve dönmesi, göz yorgunluğu ve kuruluk ve odaklanma güçlüğü yer alır. Belirtiler arasında en dikkat çekici olanlar göz kuruluğu ve baş ağrısıdır. Günde 3 saatten uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek bu rahatsızlığa yakalanma riskini %90 oranında artırır.

Göz sağlığı için tavsiyelerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:

  • Bilgisayar başındayken bilinçli olarak gözlerinizi kırpın.
  • Çalıştığınız ortamı havalandırın.
  • Bilgisayar ekranına üstten bakabileceğiniz şekilde oturun.
  • Gözünüzü kısarak monitöre bakın.
  • Düzenli aralıklarla bilgisayardan uzaklaşın ve gözlerinizi dinlendirin.
  • Ekran rengini açık tonlardan seçin.
  • Monitör mümkün olduğunca büyük olsun.
  • Ekran koruyucunuzu sık devreye girecek şekilde ayarlayın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.