Bilgisayar korsanları, şifrenizi ele geçirebilir mi?

Bilgisayar korsanları, şifrenizi ele geçirebilir mi?

Hive Systems tarafından paylaşılan rapora göre, 11 haneli bir şifreniz olsa bile kırılması yalnızca saniyeler sürüyor. Dolayısıyla eğer 8 hanenin altında kalan bir güvenlik kilidiniz varsa, bilgisayar korsanları şifrenizi bir kaç saniyede ele geçirebilir.

Hive Systems raporuna göre, parolanızı oluştururken yalnızca küçük harf kullanıyorsanız ve 4 ila 8 hane arasında bir şifreyse, anında ele geçirilebilir. Hatta 9 haneli bir şifreyse 10 saniyede, 10 haneliyse 4 dakikada, 11 haneli ise 2 saatte kırılacaktır.

Tabii teknolojideki gelişimin de bu sürelerin bu kadar kısalmasında etkisi büyük. Zira 2020 yılına ait rapora baktığımızda 8 haneli en zorlu şifrelerin 8 saatte, 2022’de ise aynı şifrenin yalnızca 39 dakikada kırıldığını görüyoruz.

Yapılan çalışmaya göre, 8 hanenin altında bir şifreniz varsa büyük harf, küçük harf ve sayılardan oluşuyor olsa bilse yalnızca birkaç saniyede ele geçiriliyor. Fakat bu şifreye {“,*,-,/,+,?,=,&} gibi bir sembol eklediğinizde kırılma süresi 70 kat uzuyor.

bilgisayar-korsanlari-sifrenizi-kac-saniyede-ele-gecirebilir-1.webp

Hatta Hive Systems’e göre, 8 haneli (rakam, büyük ve küçük harften oluşan) bir şifreniz varsa, bu parolaya 2 sembol eklemeniz halinde bilgisayar korsanları tarafından kırılma süresi 2 dakikadan 5 aya çıkıyor. Buna bir sembol daha eklerseniz, 34 yılda kırılabilen oldukça güçlü bir şifre elde ediyorsunuz.

Tabii teknolojinin gelişim hızını da göz önünde bulundurmak lazım. Zira 5 ayda anca kırılabilir denilen şifrenin 2020 yılı teknolojisiyle kırılması 5 yıl sürüyordu. Dolayısıyla şu anda bilgisayar korsanlarının 34 yılda ancak ele geçirebilir dedikleri şifre, 2025 yılına gelindiğinde 3 ayda kırılabilecek bir noktada olabilir.

Yine de 8 haneli ve bir kaç saniyede kırılan şifrelere nazaran, en az 10-11 haneli ve büyük harf, küçük harf, rakamlar ve sembollerden oluşan bir parola seçimi yapmak içinizin rahat etmesini sağlayabilir. Çünkü teknoloji büyük bir hızla gelişse de uzun bir süre verilerinizi güvende tutacaktır.

bilgisayar-korsanlari-sifrenizi-kac-saniyede-ele-gecirebilir-2.webpbilgisayar-korsanlari-sifrenizi-kac-saniyede-ele-gecirebilir-3.webp

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.