Bilgisayarım çok yavaş, nasıl hızlandırabilirim?

Bilgisayarım çok yavaş, nasıl hızlandırabilirim?

Windows işletim sistemi çok yavaşladı, ne yapmalıyım?

Yeni bir bilgisayar alma hissinin nasıl bir duygu olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer düşünülen donanımsal özelliklerin tamamını alma şansınız olmuş ise, performansının da beklediğiniz gibi olduğunu görmüşsünüzdür. Zamanla, yeni yazılımların yüklenmesi; gerek sabit diskte ve gerekse de bilgisayarın kayıt defterinde değişikliklere sebep olduğundan, performansı da olumsuz yönde etkileyecektir.

      Zaman içinde, kurulumu yapılan ve artık işe yaramayan yazılımların kaldırılmaması, internette dolaşırken indirilen çerezler veya farkında olmadan geri planda çalışan uygulamalar yüzünden, bilgisayarda performans sorunları ortaya çıkacaktır.

      Aynı zamanda; daha önceden kurulumu yapılan yazılımların kaldırılmasına rağmen geride bıraktığı dosya parçacıkları, karmaşık masaüstleri, sabit diskte yazılan bilgilerin dağınık olmasından dolayı ilgili dosyaya olan erişimin daha fazla zaman alması, donanımsal olarak kullanılan cihazların eskimiş olması gibi sebepler, bilgisayarın yavaş çalışmasına sebep olacaktır.

      Bu haftaki yazımda, Windows işletim sistemi yüklenmiş bilgisayarda, yavaşlama durumunda nelerin yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Önemsiz Dosyalar ve Programları Temizleme

      Windows işletim sistemi kayıt defterinde, önbellekte, web tarayıcısının oluşturduğu gereksiz dosyaları silmek için CCleaner gibi ücretsiz sistem temizleme yazılımları kullanılabilir. Geçici dosyalar uzun süre silinmediği taktirde uygulamaların yanıt vermemesine veya yavaşlamasına sebep olabilir.

      Özellikle masaüstünün temizlenmesi oldukça önemlidir. Windows Gezgini masaüstünü her yenilediğinde, bütün klasör ve dosyaların simgeleri yeniden yüklendiğinde, bu durum bilgisayarın zamanla yavaşlamasına sebep olabilir. Bilgisayarınızda geçmişte yüklediğiniz fakat işinize yaramadığı halde halen bilgisayarda bulunan yazılımların kaldırılmasında yarar var. Bu uygulamalar, çalışmasalar bile kayıt defterinde, sabit diskte ve aynı zamanda arka planda internet bağlantısı yaparak, işlemci ve bellekte gereksiz işleme sebep olduklarından performans kayıplarına sebep olabilirler.

Sabit Diski Defrag (Disk Birleştirme)

      Bilgisayarda bir uygulama yüklendiğinde veya silindiğinde, dosya sisteminden kaynaklanan boşluklar oluşur. Disk birleştirme ile bu boşluklar doldurularak, bilgisayarın aradığı bilgiye daha kısa sürede bulması sağlanır. Disk birleştirmesi ile bilgisayar hızında belirgin hızlandırma sağlanabilir. Disk birleştirme için üçüncü parti yazılımlar kullanılabileceği gibi, Windows işletim sisteminin kendi birleştirme uygulaması da kullanılabilir.

Virüsleri, Kötü Amaçlı Yazılımları, Casus Yazılımlarını, Reklam Yazılımlarını kaldırma

      Windows işletim sistemi, özellikle Windows 7’den sonra kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmaya başladı. İşletim sisteminin kendi koruma sistemi ile birlikte aynı zamanda farklı bir koruma programının olması avantaj sağlayacaktır. Bilgisayara kötü amaçlı yazılım yüklendiğinde, genellikle sistem belleğinde saklanır ve diğer programların kullanacağı kaynakları tüketir. Bilgisayarda çalıştırılan standart programlar, kötü amaçlı yazılımlar yüzünden yeterli kaynağı bulamadığı için belirgin yavaşlamalara sebep olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar çoğunlukla kendi virüs koruma programını sattırmak için çalışırlar. Virüslere, kötü amaçlı yazılımlara, casus yazılımlara karşı bilinmiş bir koruma yazılımı kullanmak, bu tür sorunlara karşı bilgisayarınızı koruyacaktır.

Görsel Efektleri Ayarlama

      Windows işletim sisteminde ilginç görsel efektler, sistemin çalışmasını daha zevkli hale getirirler. Özellikle bellek sıkıntısı yaşandığında bu efektler bazen yavaşlamaya neden olabilir. Bu efektlerin kapatılması performansa olumlu etki yapabilir.

 Donanımsal Temizlik ve Yükseltmeler

      Bilgisayarın fiziksel donanım parçalarını periyodik olarak temizlemek oldukça önemlidir. Zamanla ve özellikle belirli çevresel etkilere bağlı olarak, fanlar ve kasa altındaki diğer parçalar, toz veya kıl kümelerini toplayabilir. Özellikle işlemci üzerinde biriken toz kümeleri, işlemcinin kısa sürede ısınmasına sebep olabilir. İşlemci olması gerekenden daha fazla ısındığında performansı da olumsuz etkileyecektir. Bilgisayar donanımını periyodik olarak kontrol etmek önemlidir.

İşletim Sistemini Yeniden Yüklemek

      Bilgisayarı hızlandırmanın en etkili yöntemi, işletim sistemini tamamen silip yeniden yüklemektir. Yeniden kurulum yapıldığında, sadece ihtiyaç olan uygulamaları yükleyerek uzun bir süre performans sorunu yaşamadan bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. İşletim sistemini yeniden kurmak; bütün sistem kayıt bilgilerini yenilediği, sabit disk birleştirmesi yaptığı ve bellek kullanımını yeniden planladığı için performansı oldukça üst seviyeye çıkartacaktır. Tabi, işletim sistemini yeniden yüklemeden önce yedek almayı da unutmamak lazım.

Kaynak: Shiftdelete

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.