Bilim insanlarından gelecekteki olayları tahmin edebilecek araç

Bilim insanlarından gelecekteki olayları tahmin edebilecek araç

Bilim insanları, Twitter'daki konuları ele alıp analiz eden bir sistem geliştirdi. Sistemin, gelecekteki muhtemel finansal ve politik kargaşaları önceden gösterebileceği düşünülüyor.

Bilim insanları, Twitter'daki konuları ele alıp analiz eden bir sistem geliştirdi. Bu sistemle birlikte bir hashtag'in, bir konunun veya platformda gündem olmuş bir kişinin etkileşimleri görülebiliyor. Sistemin çalışma prensibine göre bu da örnek olarak o hashtag'in ne zaman popüler olduğu ve olacağı konusunda fikir veriyor. Sistemin, gelecekteki muhtemel finansal ve politik kargaşaları önceden gösterebileceği düşünülüyor.

Bir olay gerçekleştiğinde, sosyal medya bu olayın en hızlı şekilde yayılmasını sağlayan araçlardan biri. Bu olay yayıldıkça insanlar, düşüncelerini belirtir veya tepkilerini gösterir. Bu tepkiler ve fikirler yayıldıkça kendilerine daha çok alıcı bulurlar ve en sonunda bu olayın gündem haline geldiğini görürüz. Elbette sonrasında, yavaş yavaş gündemden düşen bu olayın yerini başka biri alır ve bu sürekli devam eder.

Bilim insanları, bu yükselip alçalan olayların hikayelerini anlamak ve bu hikayelerin nasıl kullanılacağını bulmak amacıyla yeni bir sistem geliştirdi. Twitter’daki hashtag’leri, konuları ve kelimeleri inceleyen bu sistem, bir olaya insanların nasıl reaksiyon verdiğini gösteriyor. Bu sayede belli konularda sistemin gelecek hakkında fikir vermesi bekleniyor.

Herhangi bir konunun hikayesi görülebiliyor

Belirli bir konunun veya hashtag’in istatistiklerde yükselip alçaldığı zamanları gösteren Storywrangler adlı sistem, Twitter’da 2008 yılından bu yana yapılan milyarlarca paylaşımı görüp hikayeleri hakkında bilgi verebiliyor. Vermont Üniversitesinden Thayer Alshaabi, bu sistemi bir teleskopa benzetiyor. Çıplak gözle bakıldığında bu paylaşımların küçük bir kısmı görülürken bu sistem, daha isabetli çıkarımlar yapılmasını sağlayacak.

Gücünü bir süper bilgisayardan alan sistemi oluşturan 8 bilim insanı, 150 farklı dilde her gün yapılan; hashtag, sembol, emoji veya kelime gibi paylaşımların yaklaşık yüzde 10’unu alıyor ve bir veya birden fazla parça şeklinde frekanslara çeviriyor. Buna, ‘Black Lives Matter’ ya da ‘koronavirüs’ konularını örnek verilebilir.

1a74ccf2d6bb4281da37d748673555bd0218ae17.webp

Muhtemel politik ve finansal karışıklıkların tahmin edilebileceğini göstermek isteyen bilim insanları, dünyanın farklı yerlerinde ‘rebellion (isyan)’ ve ‘crackdown (kısıtlama)’ kelimelerini inceledi. Bu incelemelerden çıkan sonuçlar, bu yerler için daha öncesinde özenle hesaplanmış olan jeopolitik risk indeksiyle oldukça büyük oranda uyuştu.

Fikirlerin, konuların veya belirli kelimelerin kullanımının gün içinde geçirdiği değişimleri canlı olarak gösterdiği ve bu konuda bir ilki gerçekleştirdiği için Storywrangler oldukça önemli bir konumda. Gelecekte önemli olaylara dönüp bakılabilmesini sağlayan bu sistem, hala Twitter’ın her kesiminden bilgi alıyor. Twitter, bugüne kadar pek çok sosyal, politik veya herhangi bir konudan sorunun veya çözümün tartışıldığı bir platform oldu ve olmaya devam ediyor. Dolayısıyla platformun analiziyle elde edilen bilgiler, genel anlamda doğru sonuçlar verebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.