Bilim insanları yaşlılığın sırrını çözdü

Bilim insanları yaşlılığın sırrını çözdü

ABD’deki Buffalo Üniversitesi’nde görevli Ömer ve Ekin Gökçümen genç kalmanın kapısını araladı. İkili yaşlılığa neden olan geni buldu.

Yaşlılığın yaşamın kaçınılmaz bir parçası… Ancak ABD'deki Buffalo Üniversitesi'nde Evrimsel Genetik Bölümü'nde görevli Yrd. Doç. Ömer ve Kimya Bölümü'nde görevli Yrd. Doç. Ekin Gökçümen çifti, yaşlılığın yarattığı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için önemli bir adım attı. Çift, yaşlılık evresini CB36 adlı genin başlattığını tespit etti. Bu gen hücrelerin bölünerek kendini yenilemesine engel oluyor, organların yaşlanmasına yol açıyor.

HASTALIKLARA ÇÖZÜM

Bilim insanları şimdi bu genin çalışma mekanizmasını çözmeye çalışıyor. CB36'nın vücut proteinlerine etkisi, hücreleri nasıl yaşlandırdığına dair araştırmalar hâlâ devam ediyor. Bu genin kontrol altına alınabilmesi durumunda, yaşlılıkla ortaya çıkan kemik erimesi, kireçlenme, katarakt ve kalp hastalıklarının önüne geçilebilir. Yaşlılarda kanserin daha yavaş ilerlemesinin de bu gene bağlı olduğu düşünülüyor.

ÇALIŞMALARINI ABD'DE SÜRDÜRÜYORLAR
 

Ömer Gökçümen Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra eğitimine ABD'de devam etti. Ekin Gökçümen ise Koç Üniversitesi'nden sonra eşiyle aynı parkuru izledi.

Kaynak: Sözcü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.