Bilimsel araştırma: İnsanlık Amazon'u yok ediyor

Bilimsel araştırma: İnsanlık Amazon'u yok ediyor

Yapılan bir araştırmaya göre, Amazon Ormanlarının üçte birinin insan faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle yok olduğu ortaya koyuldu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Science dergisinde yayımlanan bilimsel bir araştırmanın sonucu, Amazon Ormanları’nın üçte birinin insan faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle yok olduğunu belirledi. Bilim insanları, bu hayati ve nesli tükenmekte olan ekosistemi korumaya yönelik yasaların kabul edilmesini istedi.

Çoğu Universidade Estadual de Campinas’dan (UNICAMP) olan araştırmacılar, dokuz ülkeyi kapsayan ormana verilen zararın daha önce kaydedilenlerden çok daha büyük olduğunu vurgularken, çalışmalarında yangınların, kesimlerin, kuraklıkların ve habitat değişikliklerinin ormana etkilerini analiz etti.

Araştırmaya göre kuraklık hariç bu olgular, Amazon ekosistemini oluşturan alanın geri kalanının en az %5,5’inin, 2001 ile 2018 yılları arasında 364 bin 748 kilometrekareye eşdeğer bir kısmının tahrip olmasına yol açtı.

amazon-990x556.jpg

Şiddetli kuraklıkların görüldüğü yıllarda orman yangınlarının arttığını ve gelecekte kaydedilebilecek daha büyük yangın tehlikelerine karşı uyarıda bulunan bilim insanları, “Arazi değiştikçe ve insan kaynaklı iklim değişikliği ölü ağaçların, yangınların ve atmosfere salınan karbon emisyonlarının sayısı etkilendiğinden, Amazon’da şiddetli kuraklık giderek artıyor” dedi.

Aynı dergide yayımlanan insan faaliyetinin Amazon ekosistemi üzerindeki etkisine ilişkin ayrı bir çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Louisiana eyaletindeki Lafayette Üniversitesi’nden ve diğer üniversitelerden bilim insanları gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı ve, “Değişiklikler o kadar hızlı gerçekleşiyor ki Amazon’un türleri ve ekosistemleri bunlara uyum sağlayamıyor. Ormanın zararlı etkilere maruz kalmasını engelleyen yasalar biliniyor ve derhal harekete geçirilmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.