Bill Gates’ten 12 milyon dolarlık anlamlı yarışma!

Bill Gates’ten 12 milyon dolarlık anlamlı yarışma!

Bill Gates yarışma düzenleyerek, bilim insanlarının dikkatini önemli bir konuda toplamayı hedefliyor. Bill Gates yarışma duyurusunu bir sağlık konferansında yaptı.

Massachusetts Tıp Derneği ve New England Journal of Medicine, her yıl sağlıkla ilgili bir konuda, panelistler ve konuşmacıları içeren bir etkinlik düzenliyor. Etkinliğin bu yılki ana konusu ise epidemi (salgın hastalık) oldu. HIV ve sıtma gibi tehditlerle mücadele etmek için çaba gösteren Bill Gates de etkinlikte konuşmacılar arasında yer aldı.
Bugün, hastalıkların ilk defa geçirilmesinden çok daha etkili bir şekilde bağışıklık kazanmamıza yardımcı olan aşılar, ilaçlar ve teşhis araçlarımız var. Gates yaptığı konuşmada, dünyanın tıpkı savaşa hazırlandığı gibi pandemiler (dünya genelinde etkili olan salgın hastalıklar) için de savaşa hazırlanması gerektiğini belirtti.

Bill Gates, bu mücadele için Gates Vakfı’nın ‘evrensel grip aşısı’ geliştirilmesi için bir çalışmasını duyurdu. Grand Challenge ile iki yıl boyunca, evrensel grip aşısı için gelecek vaat eden tekliflere 150.000 dolar ile 2 milyon dolarlık fon sağlanacak. Ardından, hayvan modellerinde başarılı olma gibi ümit verici kanıtlar gösteren projeler, 10 milyon dolarlık büyük ödül için başvuruda bulunabilecek.
 

Salgın hastalıklar, savaşlar kadar tehlikeli
 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mevsimsel influenza nedeniyle her yıl 290.000 ila 650.000 kişinin öldüğünü tahmin ediyor. Dolayısıyla bu konunun üzerinde durmak, daha yaşanabilir bir dünya için çok önemli.

Bill Gates yarışma duyurusunu yaparken, 30 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanabilecek bir salgına vurgu yaptı. Ayrıca hükümetlerin 30 milyon kişiyi öldürecek bir silaha karşı dururken, biyolojik bir silaha karşı durmamalarında aciliyet duygularının olmadığını belirtti.

Gates Vakfı, aşı geliştiricilerinin 2021 yılındaki klinik deneyler için hazır olmasını istedi. Bugünkü salgı tehlikesi, belki bilim kurgu filmi standartlarında olmayabilir ancak bu salgın için her an hazırlıklı olmalıyız. Örneğin; Batı Afrika’nın H1N1 virüsüne hazır olmaması pahalıya patlamış ve ebolodan dolayı birçok insan hayatını kaybetmişti.

Oxford’un Küresel Öncelikler Projesi’nin 2016’da yayınladığı bir rapor, nükleer savaşın yanı sıra, doğal bir pandeminin şu anda uygarlığın karşı karşıya olduğu en büyük risk olduğunu gösterdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.