Bir ADAM Bir SAVAŞ

Bir ADAM Bir SAVAŞ

Suat Bıçak yazdı

Bu hafta sizlerle böyle bir yazı ile merhaba dediğim için çok üzgünüm. Maalesef yüzyıllardır olduğu gibi süper güçler bu yüzyılda da dünyamızı paylaşamadı. Bir tarafta karadenizden ve avrupadan uzak kalmak istemeyen Rusya, diğer taraftan bunu bir tehdit olarak algılayan ve tüm komşularını kendi tarafına çekmek isteyen ABD ve Avrupa ülkeleri. Ancak ne olursa olsun kimsenin bombaları patlatmak için haklı bir sebebi yoktur.
foto-1.jpg

Başlatılan bu savaş bizim bir çok şeyi fark etmemizi sağladı. Savaşların 1940’lı yılarında kaldığını sandığımız bu dünyada halen sokaklara tankların inebildiğini füzelerin binaları vurabileceğini gözlerimizle gördük. Rusya hükümeti bugün itibarıyla ilerlemeye devam ediyor. Bir çok tankı, zırhlı aracı ve uçaklarıyla başkent Kiev’e doğru ilerliyor. Özgür dünyanın kalbine saplanan bir mızrak gibi geçtiği yerlere acı ve ayrılık bırakarak ilerliyor. Dışarıdan bakıldığında sonucu belli olan bir savaş gibi. Bir yandan devasa mühimmatı ve araçları ile rus ordusu diğer taraftan avrupadan beklediği desteği alamayan kendi başına topraklarını korumaya çalışan Ukrayna. Ve halkının %73 desteği ile devletin başında cephede savaşan bir komedyen Volodimir Oleksandroviç Zelenski.
foto-2.jpg
Beklide birkaç ay sonra yada birkaç yıl sonra savaşı bir senarist bitirdi diye manşetleri okuyacağız. Rusya’nın beklemediği bir direnişin öncüsü Zelenski. Profesör bir baba ve mühendis bir annenin çocuğu Zelenski 1978 de Yahudi bir ailede dünyaya geldi. Kendisine cumhurbaşkanlığı yolu açan asıl önemli olay 2015 yılında TV’de yayınlanan Halkın Hizmetkarı adlı dizide Ukrayna Cumhurbaşkanını canlandırmasıydı. 2013 yılında ise Donbass harekatında Ukrayna ordusuna verdiği destekle adını duyurmuştu. Bir diğer çarpıcı olay ise Rus sanatçılarının 2014 yılında Ukrayna’ya girmesini yasaklayan karara karşı çıkarak evrensel barışa verdiği desteği herkese göstermiş oldu.
foto-3.jpg
Gelelim günümüze, Ukrayna Devlet Başkanı yapması gereken her şeyi büyük bir özveri ile gerine getiriyor. Hatta kendisinden beklenmeyen bir hareketle sırtında üniforma ile cephede askerleri ile birlikte halkının özgürlüğü için savaş veriyor. Beklide bir çok ülke başkanı bu cesareti gösterecek güçte ve iradede değil. Yakın zamanda savaşın devam ettiği Afganistan’da Taliban baskılarına boyun eğen devlet başkanının ülkesinden kaçtığına hepimiz şahit olduk. Ve bir komedyen halkıyla birlikte cesurca savaşa karşı direnişe devam ediyor. Son yıllarda gördüğüm en büyük cesaret örneği.
foto-4.jpg
Bir diğer kahraman Vitaliy Skakun. Rus tanklarının yolunu kesmek için köprüyü kendisi ile birlikte havaya uçuran askeri bir mühendis. İkinci dünya savaşını anlatan filmlerden kalma bir sahneyi izliyor gibiyiz. Umarım en yakın zamanda başka kahramanlara gerek kalmadan savaşın barışa döndüğünü duyabiliriz. Ancak görülen o ki kimsenin topraklarını kolay kolay terk etmeye niyeti yok. Araplar hariç.
Haftaya savaşın bittiğini anlatan bir yazı ile buluşmak üzere
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” iyi ki varsın Mustafa Kemal ATATÜRK
Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun…

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum