Bir daha bu ekmeklerden yemeyeceksiniz

Bir daha bu ekmeklerden yemeyeceksiniz

Şeker hastaları hangi ekmekten yemeli sorusunun cevabını bilmek, bu tehlikeli hastalıktan muzdarip olanlar için oldukça önemlidir.

Taze bir ekmeğin kokusu tüm duyuları ortaya çıkaracak sihirli bir güce sahiptir. Dolayısıyla şeker hastası olanlarda diğer sağlıklı insanlar gibi bu popüler yiyecekten yemek isteyeceklerdir. Peki, şeker hastaları hangi ekmekten yemeli, şeker hastaları için ekmek tarifi var mıdır? Tüm bu soruların cevaplarını açıklıyoruz. İşte şeker hastaları hangi ekmekten yemeli sorusunun cevabı ve şeker hastalarına özel ekmek tarifi…

Şeker hastaları hangi ekmekten yemeli?
 

Şeker hastası olmak, tüm yaşamanız boyunca ekmek yemeyeceksiniz demek değildir. Ancak şeker hastaları hangi ekmekten yemeli, şeker hastaları tam buğday ekmeği yiyebilir mi gibi soruların cevaplarını bilmek gerekmektedir.  Şeker hastaları ğiçin glisemik indeksi önemli bir kavramdır.  Glisemik indeksi besinlerin şekeri yükseltme hızına denilmektedir.  Glisemik indeksli besinler 3 grup halinde incelenmektedir.

1-    Yüksek glisemik indeksli besinler 
2-    Orta dereceli glisemik indeksli besinler
3-    Düşük dereceli glisemik indeksli besinler 

Şeker hastalarında glisemik indeksi önemli olduğu için düşük dereceli glisemik indeksine sahip olan ekmek türleri tercih edilmelidir. Bu ekmek türleri arasında tam buğday ekmekleri yer almaktadır. Yüksek lifli tam buğday ekmeği ve yulaf veya kepek gibi yüksek lifli ekmekler, diyabetli insanlar için en iyi ekmek türüdür.

Neden yüksek lifli ekmekler tercih edilmelidir?

Yüksek lifli ekmekler, karbonhidratların, kan şekerindeki sivrilmelerini engelleyerek daha az oranda kan akışınıza sindirilmesi ve emilmesi için yardımcı olacaktır. 


Şeker hastaları için tam buğday ekmeği  uzmanlara göre en iyisidir. Ancak son zamanlarda, hep birlikte buğdaydan kaçınmak isteyen diyabetli insanlar var. Tam buğday ekmeği tüketmek istemeyen kişiler çeşitli tohumlardan yapılan ekmekleri de evde kendileri hazırlayıp tüketebilirler. 

 

Kan şekerinizi hızlı bir şekilde dengeleyecek ve zaman içinde daha sıkı tutacak bazı yüksek lifli bileşenler:

1- Keten tohumuyla yapılan ekmek
2- Chia tohumları ile yapılan ekmek
3- Buğday Kepeği ile yapılan ekmek
4- Yulaf ile yapılan ekmek
5- Badem unu ile yapılan ekmek
6- Soya unu ile yapılan ekmek
7- Mısır unu ile yapılan ekmek
8- Hindistan cevizi unu ile yapılan ekmek
9- Çok tahıllı ekmek
Çok tahıl ekmeği, sadece çeşitli tahıllardan elde edilen tam tahıl ekmeğidir. Karışımda tohumlar eklendiğinde lif ve proteine yüklenir.

Şeker hastaları hangi ekmeği yemeli?

Şeker hastaalrı hangi ekmeği yemelidir sorusunun cevabının özeti tam buğday ve yüksek lifli ekmek türleridir. Eğer dışarıdan satın almış olduğunuz tam buğday ekmeklerine yeterince güvenmiyorsanız, evinizde ekmek hazırlayabilirsiniz. 

İşte şeker hastaları için ekmek tarifi

Malzemeler 

- 3 su bardak tam buğday unu ( bardak 300ml
- 1 su b normal un
- 3 su b ılık su( 200ml)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı k tuz
- 1 tatlı k şeker
- 1 paket kuru maya

Nasıl yapılır?

Hamurumuzu oluştururken suyumuzu içine mayamızı şekeri tuzu ve yağı koyup karıştıralım. Unumuzu yavaş yavaş ekleyip elimize yapışan bir hamur elde edelim. Mayalanması için dinlendirelim. 

Kabaran hamurumuzu 4-5 defa katlayıp pişireceğimiz kaba alalım. Tekrar mayalanmasını bekleyelim.

Mayalanan ekmeğimizi 160 derecede 50 dk pişirilelim.

Fırının içine kabın içine su koyalım. Ekmeğin dışı kabuk içi yumuşak olur. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.