BİRLEŞEN VE YATIRIM YAPAN ŞİRKETLERE VERGİ AVANTAJI SAĞLANDI

BİRLEŞEN VE YATIRIM YAPAN ŞİRKETLERE VERGİ AVANTAJI SAĞLANDI

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde

Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ’lerin) birleşmesine ve yatırım harcaması yapan şirketlere özel vergi avantajları getirildi.

 İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı açıklamada:

 1.      KOBİ BİRLEŞMEŞERİNE SAĞLANAN VERGİ AVANTAJI:

Sanayi sicil belgesi olan ve fiilen üretim yapan KOBİ’lerin kendi aralarında birleşmeleri halinde, birleşme tarihinden itibaren 3 hesap döneminde elde edilen kazançlara kurumlar vergisi oranı indirimli olarak uygulanacak.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine bir fıkra (5. Fıkra) eklenerek,  Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddenin birinci fıkrası kapsamında birleşen sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal edenküçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile bu kapsamda birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını %75’e kadar indirimli uygulatmaya, bu indirim oranını, sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu; bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılındı.

 2.      YATIRIM HARCAMALARINA SAĞLANAN VERGİ AVANTAJI:

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında münhasıran imalat sanayinde ve sadece 2017 yılında gerçekleştirilen yatırım harcamalarına indirimli kurumlar vergisi daha da indirimli olarak uygulanacak.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici madde (Geçici Madde 9) ile mükelleflerin 2017 takvim yılındagerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, “%55”, “%65” ve “%90” şeklinde yer alan Yatırıma Katkı oranları sırasıyla “%70”, “%80” ve “%100” şeklinde değiştirildi. Aynı şekilde yatırıma başlanan tarihten itibaren indirimli kurumlar vergisi kapsamında hesaplanacak olan yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarı %50 yerine %100 olarak uygulanacak.

 

3.      Diğer taraftan aynı kanunun 7. Maddesi ile yapılan düzenleme ile Yatırım Teşvik  Belgesikapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları Katma Değer Vergisinden istisna tutuldu. “diye belirtti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.