Bit.ly Tarzı Sitelerde Bilinmeyen Tehlike

Bit.ly Tarzı Sitelerde Bilinmeyen Tehlike

URL kısaltma sitelerinde özel bilgileri bulunan platformu paylaşan kişileri büyük tehlike bekliyor. İnternet korsanları 6 karakterli kısaltılmış adresleri tahmin veya program yoluyla bularak kişinin özel bilgilerini alabiliyorlar.

İnternet sitelerinin adreslerini kısaltmak ve daha çok göze hitap etmesini sağlamak için kullanılan Bit.ly gibi URL kısaltma hizmeti sağlayan sitelerin büyük bir dezavantajı var. URL kısaltma servisleri çok kullanışlı olabiliyor olsa da bazı kurnazlar özel bilgilere erişmek için kullanıyor.

URL (internet adresi) kısaltan internet sitelerini kullanan kullanıcılar muhtemelen bu konuda bir çok oluşabilecek sorunu muhakkak düşünmüşlerdir. Bir blog yazısı, internette yazılan bir makalenin paylaşımı kısacası okunmasını istenen ve daha rahat paylaşılmasını istenilen yazıların adreslerini kısaltmak konusunda hiçbir sorun yok. Ancak özel bilgiler kısaltıldığında bunun çok büyük zararları olabilir.

Tahmin ile kısaltılmış adresi buluyorlar

Amerika Birleşik Devletleri New York'ta yer alan Cornell Tech adlı üniversitenin araştırmacıları, yeni bir makale yayınlayarak, URL kısaltma servislerinde duygulan gizlilik şüphelerinin haklı sonuçlarını ortaya koydular. Araştırmacılar, Google ve Microsoft kullanılarak hazırlanan bazı özel bilgilerin Bit.ly gibi servisler sayesinde başkasının eline geçebildiğini tespit ettiler.

Buna göre çok özel olabilecek Google Maps üzerinden kişinin evinin konumu, bir çok platformdaki bilgilerin bir araya getirilebildiği  Microsoft OneDrive üzerindeki fotoğraf veya bilgi gibi dokümanların URL kısaltma servisleri kullanılarak paylaşılması çok büyük sonuçlar doğurabiliyor. İnternet korsanları veya normal internet kullanıcıları, rastgele harf rakam kombinasyonları deneyerek kişinin özel olarak kısalttığı bilgileri bulabiliyor. Özellikle internet korsanları program kullanarak arka arkaya binlerce kombinasyonu deneyebiliyor.

Uzmanlar, şahsi bilgilerin paylaşılırken, bağlantı kısaltma servislerinin kullanılmamasının bu sorunu ortadan kaldıracağının altını çiziyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.