Böbrek taşı tedavisinde kapalı yöntem dönemi!

Böbrek taşı tedavisinde kapalı yöntem dönemi!

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, şiddetli ağrı ile kendini belli eden böbrek ve idrar yolları taşlarının genetik faktörler başta olmak üzere pek çok farklı nedenle oluşabildiğini dile getirdi.

Böbrek ve idrar yolları taşlarının ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve uzman hekimler gözetiminde vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Özel Gözde İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, “Taş oluşumu ilk akla geldiği gibi yalnızca böbrekte değil böbreği mesaneye bağlayan üreter denilen kanalda da sıkıntı yaratır. Taş, kanalı tıkadığı ve idrar vücuttan atılamadığı için böbrek sıkıntıya girer. Şiddetli ağrıyla hasta acil servise başvurabilir. Mesanede, prostatta, hatta bazı hastalarda penisin içindeki üretra denilen kanalda da gözlenebilir. Her taşı ameliyat etmiyoruz.

7 milimetrenin altındaki taşlar genelde kendiliğinden düşer. İlaç tedavisi ile taşların düşmesine yardımcı olarak 1 haftada 10 gün kadar süre veriyoruz. Genelde % 70 oranında kendiliğinden düşebiliyor. Eğer taş 7 - 8 mm üzerinde ise üreterin kanal genişliği nedeniyle taş düşmüyor. Böbrek idrarı atamadığından şiddetli bir ağrı oluşuyor. Dolayısıyla böbrek zamanla fonksiyon kaybediyor ve bu fonksiyonları geri kazanamıyor. Böyle durumlarda bu taşları dışarıdan müdahale ile almak gerekiyor” dedi.

dr-ersin-konyalioglu.jpg

RIRS YÖNTEMİYLE BAŞARILI TEDAVİ YAPILIYOR

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, şunları söyledi: “Geçmişte ESWT adı verilen dışarıdan ses dalgası işlemi ile taşları kırıyorduk. Bu tedavi hem zor hem de uzun sürüyor. 10 gün arayla 3 seansta yapılıyor. Seanslar arasında da ağrı çok fazla oluyor. Ağrı ve kanamaya yol açabiliyor. Böbrek yapısına zarar verebiliyor. Artık bu tedavi güncelliğini yitirmiştir; bu sebeple tedavide ön planda önermiyoruz. Günümüzde en modern tedavi yöntemi RIRS denilen yani Holmium lazerle yapılan taş ameliyatlarıdır. Bu yöntemde anesteziyle idrar kanalından geçerek Holmium Lazerle hastayı kesmeden taşları tuz haline getiriyoruz. Operasyon yaklaşık 1 saat sürüyor. Hastayı 1 gece hastanede yatırıyoruz ve ertesi gün taburcu ediyoruz. Bazı zamanlarda böbrekteki büyük hacimli taşlarda da Perkutan Nefrolitotomi operasyonu ile böbreğe yan taraftaki tek delikten girip lazer veya Pnomatik veya Ultrasonik yöntemlerle taşları kırıyoruz. Bu operasyon da 1 veya 1 buçuk saat kadar sürüyor. Hastayı 1 - 2 gün hastanede yatırıyoruz. 3'üncü gün hastalar günlük yaşamına dönebiliyorlar. Böbrek ve idrar yolları taşları ciddi bir sağlık problemidir ve toplumumuzda çok sık görülmektedir. Hastanemizde en modern yöntemler ile taşların tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.