Böke: Yüz yıl sonra İzmir’de yine aynı dönüm noktasındayız

Böke: Yüz yıl sonra İzmir’de yine aynı dönüm noktasındayız

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi"nde konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili, İktisatçı Doç. Dr. Selin Sayek Böke, "Yüz yıl sonra yine İzmir'de aynı dönüm noktasındayız" dedi.

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Böke, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ilk oturumunda konuştu. Konuşmasının başında Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısının hâlâ hepimiz için çok taze olduğunu vurgulayan Böke, "Bugün aynı acıyı yaşayanlar bu kez de sel felaketiyle baş başa bırakıldı. Kaybettiğimiz tüm canlara Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyorum" dedi.

boke-w3n7-cover.jpg

Siyasetin toplumun tüm kesimleriyle bir araya gelmesine, her zamankinden daha çok ihtiyaç olunan günlerde olduğumuzun altını çizen Böke, "İşte bu zor günlerde böylesi bir katılımcılığı yaratan, toplumun her kesiminden tüm sesleri buluşturarak böylesi bir kongreyi var eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

"ORTAK BİR HEDEFİMİZ VAR"

İlk İzmir İktisat Kongresi'nin 100 yıl önce cephede kazanılan bağımsızlığımızın ekonomik bağımsızlıkla tamamlanması çabasıyla gerçekleştirildiğini de hatırlatan Böke, sözlerine şöyle devam etti: "Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ülkemiz uçurumun kenarında yıkık bir ülkeydi. Yüz yıl sonra yine çok büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. Depremin yarattığı yıkım, ekonomik ve sosyal buhran, devlette yaşanan yıkım… Hepsi iç içe geçmiş büyük bir enkaz… 100 yıl önce Atatürk’ün İktisat Kongresi’nde yaptığı konuşmada kıyasıya eleştirdiği saltanat düzeni gibi bugün de saray düzeni kendisini ayakta tutmak için elinden geleni yapıyor. Nasıl ki 100 yıl önce güçlü bir halk iradesiyle uçurumun kenarında yıkık bir ülkeden genç bir Cumhuriyet doğduysa tarihsel mirasımızla, siyasi sorumluluğumuz, yurttaşlık görevimiz bunu gerektiği için bu anlayışla kongrede bir araya geldik. 100 yıl önce olduğu gibi bugünde ortak bir hedefimiz var: Ülkemizin içinde bulunduğu bu ağır koşullardan çıkarmak ve el birliği ile ayağa kalkmak."

1678891650424.jpg

"TERCİHLERİ DEĞİŞTİRECEK, YENİ İLKELERLE DÜZEN KURACAĞIZ"

İşsiz gençlerden, eşit işe eşit ücret alamayan kadın çalışanlara, toprağını ekemeyen çiftçiden, üretim bantlarını çalıştıramayan sanayicilere kadar toplumun ihtiyaç duyduğu tüm çözümlerin sorumluluğunu yerine getirecek siyasi iradenin kendilerinde mevcut olduğunu ileri süren Böke, "Şüphesiz hep birlikte başaracağız. Bu büyük felaket, sosyal yıkım iktidardakilerinin söylediğinin aksine, kader değil. Yoksulluğun, felaketin bu ülkenin kader planı olduğunu söyleyen anlayışı kabul etmiyoruz. Depremler doğaldır ama afetleri felakete çeviren düzendir. Bugün yaşadıklarımız bu düzeni kuran iktidarın siyasi ve ekonomik tercihlerinin sonucudur, bir kader değildir. Biz bu tercihleri değiştirecek, yeni ilkeler ve anlayışla düzen kuracağız” ifadelerini kullandı.

Hep birlikte üretip hep birlikte zenginleşeceğimiz reçeteyle hazır olduklarını da dile getiren Böke, "O reçete İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’yle şekillendi, büyüdü, siyasi iradenin parçası oldu. Tarif ettiklerimizle, yeni anlayış ve düzenle hem ülkemizi ayağa kaldıracağız hem de kalıcı şekilde bu yıkıma son vererek hep birlikte kalkınacağız. Bunları yapacak güç hepimizde var. Atatürk’ün, yüz yıl önceki İktisat Kongresi açılışında yaptığı konuşma, halkın huzura ve refaha erişmesi için yeni bir ekonomik ve siyasal düzenin başlangıcını temsil ediyor. Yüz yıl sonra İzmir’de yine aynı dönüm noktasındayız.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.